Ena petkovska

Danes je petek? Privilegij, ali pa prekletstvo tega, da nimam redno-obvezujoče-rutinirane zaposlitve, ki bi me iz dneva v dan spravljala v hujši obup in v meni klišejsko sprožala odrešujoče vzklike in hvalospeve koncem tedna, je vsekakor ta, da večino časa nimam pojma, kateri dan je. Svoje dneve kvalificiram večinoma samo po ključu ‘vsebuje obveznosti‘ ali ‘ne vsebuje obveznosti‘, sicer pa sem prosta kot ptiček na veji, ki pljuje med sprehodi, konstantnim pospravljanjem kuhinje, konstantnim likanjem, gledanjem serij, branjem knjig in obupavanjem nad študijsko literaturo.

Pa ko smo že pri branju knjig. Pomlad se prebuja, ves narod ob koncih tedna drvi v mesto na sončka in kavice in ne vem kaj še vse, jaz pa sem lepo na varnem, doma, s knjigo v roki. Jaz sem tak izreden kampanjski bralec, ponavadi berem samo na morju in takrat veliko, čez leto je pa bolj kot ne ena sama revščina. Potem pa sem zadnjič pri Frutini brala, da si je za letos zadala cilj prebranih 100 knjig. A sem si prav zapomnila? Jaz sem zadnji dve leti vztrajala na številki 30, letos ponižno znižujem kvoto na 12, zaenkrat se lahko pohvalim z eno prebrano in drugo začeto. Saj bo, samo bralno kondicijo moram dobiti nazaj in bo vse super.

Sicer smo pa še vedno pri čemažu. Danes v eni izjemno preprosti obliki s tortelini

Tortelinov nisem delala sama. Pridejo na vrsto kdaj drugič. Bistvo tele objave je torej omaka. Gre pa takole: v sekljalnik damo polovico čebule, zajeten šop čemaža ter štiri inčune. Fino sesekljamo.

1

Med tem v ponvi že segrejemo olje, v sosednji posodi pa zavremo vodo za torteline (ali katere druge testenine). Sesekljano osnovo za omako na olju prepražimo, vsaj kakšnih 5 minut, da čebula zadiši in vse to. Dodamo poper, jaz sem dala še nekaj suhega rožmarina. Po petih minutah v ponev dodamo 2 veliki žlici kisle smetane. Mešamo in na majhnem ognju kuhljamo, dokler testenine niso pripravljene. Potem testenine dodamo omaki, zraven zlijemo tudi kakšno žlico ali dve vode, v kateri so se testenine skuhale, sploh, ker se kisla smetana med kuhanjem rada zgosti.

2015-04-10 12.56.31

Preprosto, kaj ne? Tako zelo, da mi je kar malo hecno objavljati recepte za tako preproste jedi. Ampak, če je človek lačen in se mu mudi, je tole super rešitev. Okus ni zelo čemažast, tako da po česnu ravno ne boste smrdeli še dva dni, da pa prijetno aromo in poživitev testenin. Niti ne bom omenjala, da lahko v omako dodate še karkoli drugega po želji. Količine, ki sem jih navedla, pa sicer zadostujejo za dva jedca. Ali enega lačnega. *rahlo zardi*

2015-04-10 13.08.19

 

One comment

  1. frue says:

    brez skrbi, trenutno ni nobenih možnosti, da dosežem cifro sto, že ena na teden bo glede na trenutno številko (deset) težko izvedljivo hehe no, mogoče me pa poleti kaj prime 🙂

    drugače pa čemaž je ena res super zadeva, jaz ga (ali pa česen) vtaknem skoraj vsepovsod 😉

Dodaj odgovor