Priprave na poletje: sacher mafini

Če bi se držala navodil in trmasto sledila svojemu načrtu, bi danes brali slavospev brownijem s podlago iz piškotov s koščki čokolade. No, ker sem blondinka, moja volja pa močna približno toliko, kot volja tistih, ki z dieto pričnejo vsak ponedeljek, sem zlahka podlegla pritisku, ki sta ga nad mano brez zadržkov izvajali Tina in Sanja. Redki dve, ki se za razliko od večine, ne pretvarjata, da se pospešeno pripravljata na sezono kopalk, odkrito ‘grešita’ in sta posledično tarča zavidanja večine, ki se z enormnimi količinami hrane druži v samoti, ob ugasnjenih lučeh. Torej, predlagam, da se jima pridružimo. Navsezadnje so vidke postave v modi že kar nekaj časa, zato si upam trditi, da je letos sezona oblin! Tako se vsaj tolažim, ko si v usta bašem že drugi primerek … saj veste, da prvi ne bo sam 😉

P.S. Pomanjkanje slik je posledica ‘na vrat na nos’ spremembe načrta in moje predanosti uresničiti cilj ‘pripravi telo na poletje’. Saj veste, april je že, poletje se bliža in časa ni več prav veliko!

1

Za 16 malih oziroma 12 velikih mafinov potrebujete:

  • 125 g masla
  • 125 g moke
  • 1 žlica mleka
  • 150 g jedilne čokolade
  • 100 g sladkorja
  • 6 jajc
  • 1 žlička pecilnega praška
  • Ščep soli
  • Marelična marmelada

Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj modelčke pa mafine pa obložimo s paperčki. Maslo, ki smo ga predhodno narezali na kocke in čokolado, s katero smo naredili enako, stresemo v skodelico, odporno na visoko temperaturo, polijemo z mlekom in stopimo nad vodno kopeljo. Ko je masa tekoča in brez večjih koščkov, skodelico odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem ločimo jajca in beljake stepemo v trd sneg. V drugi posodi stepemo rumenjake s sladkorjem, da dobimo bledo rumeno gosto zmes. Ko sta čokolada in maslo približno sobne temperature ju zmešamo z rumenjaki in sladkorjem ter dodamo moko, ki smo ji predhodno primešali sol in pecilni prašek. Na koncu vmešamo še sneg beljakov. Vsak modelček napolnimo z veliko žlico mase in postavimo v pečico za 5 minut. Po petih minutah pekač vzamemo iz pečice in na sredino vsakega mafina naložimo bolj ‘gorenjsko’ žličko marelične marmelade. Marmelado prekrijemo z eno veliko žlico preostanka čokoladne mase in postavimo v pečico za nadaljnjih 15 minut oziroma dokler ne prestanejo testa z zobotrebcem.

Pečene mafine pustimo, da se malce ohladijo, medtem pa dve žlici marelične marmelade segrejemo v kozici skupaj z nekaj vode, da je bolj tekoča. Mafine odstranimo iz pekača ter jih s čopičem premažemo z marmelado.

Za preliv:

  • 100 g jedilne čokolade
  • Žlico medu
  • 2 žlici mleka
  • 25 g masla

Vse sestavine stopimo nad vodno kopeljo. Ko sta maslo in čokolada stopljena dobro premešamo. Mafine pomakamo v čokoladni preliv in pustimo, da se nekoliko strdi na sobni temperaturi. Po želji okrasimo.

Pa dober tek!

Dodaj odgovor