Osnovnošolski spomin

Spremljate kaj Masterchefa? Meni je oddaja kar zanimiva, sploh ko se ob izzivih, s katerimi se soočajo tekmovalci, tudi sama poigravam z mislijo, kaj bi na njihovem mestu sama pripravila. V včerajšnji oddaji so za izziv pripravljali jed, ki jih spominja na otroštvo. In ko sem se danes premlevala, kaj bi za kosilo, se mi je v misel nekako prikradla tista enolončnica, ki smo jo imeli tolikokrat za kosilo v osnovni šoli – tista enolončnica s krompirjem in hrenovkami, poleg katere je bil vedno zraven še šmorn. Ker pač … juha in sladica. Klasika. Šele ko sem pred nekaj leti sodelovala na oratoriju in smo z otroci imeli kosilo v moji osnovni šoli, kuharice pa so nam spet pripravile to enolončnico, sem se zavedla, kako zelo jo imam rada. In danes sem si jo pripravila sama. In bila je prav tako dobra, kot sem jo imela v spominu. 

1

“Mami, kako se naredi tista juha s krompirjem in hrenovkami?” sem zažvrgolela po telefonu. Mami mi je hitro razložila postopek, ki je, hudo enostaven.

Olupimo in nasekljamo eno čebulo ter dva večja stroka česna. Oboje prepražimo na olju. Dodamo sladko papriko. Olupimo tudi dva večja krompirja in ju narežemo na kocke. Dodamo ga čebuli in česnu, zalijemo z vodo (ali jušno osnovo), dodamo še timijan, malo rožmarina ter lovorjev list. Pokrijemo in kuhamo, dokler krompir ni kuhan. Ha. “Hrenovke pa raje skuhaj ločeno, saj veš, da vedno pustijo čudno vodo,” mi je rekla mami. In sem jo upoštevala. Samo na hitro sem jih prekuhala v vreli vodi, narezala na kolobarčke in dodala kuhanemu krompirju. Še ena žlica paradižnikove mezge (ali koncentrata), vse skupaj še malo prevremo, nato pa zgostimo. Jaz uporabljam nek Knorrov pripomoček za zgoščevanje, v bistvu so take majhne kroglice, ki jih samo vsipaš v juho/omako, in se lepo zgosti. Lahko pa juho zgostite po stari metodi – z moko. 

Mami je rekla, da boljše enolončnice s hrenovko in krompirjem še ni jedla. Ha!

Enolončnica s hrenovko in krompirjem
sestavine
 1. čebula
 2. dva stroka česna
 3. dva krompirja
 4. sladka paprika
 5. rožmarin
 6. timijan
 7. lovorjev list
 8. paradižnikova mezga
 9. en par hrenovk
 10. moka za zgostitev
postopek
 1. Česen in čebulo nasekljamo, prepražimo na olju, dodamo sladko papriko. Krompir olupimo, narežemo na kocke in dodamo čebuli. Zalijemo z vodo, dodamo timijan, lovorjev list in rožmarin. Zavremo in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča.
 2. Ločeno skuhamo hrenovke, jih narežemo na kolobračke in dodamo juhi. Dodamo tudi žlico paradižnikove mezge. Juho malce zgostimo z moko. Na koncu solimo.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.