Kakšnega okusa je rabarbara?

Mislim, da je sladoled eno izmed redkih živil oziroma končnih produktov, ki se jih, ob večji potrošnji, cenovno absolutno ne splača proizvajati doma. Dejstvo je, da se litrska banjica kremastega božanstva v najcenejših diskontih dobi že za dober euro. V domači proizvodnji toliko stane cca. 3 dl sladke smetane, kje so potem še jajca, sadje oz. druge arome in okusi. Pa še domač sladoled je trši, ni tako kremast. Je pa, seveda, ravno zaradi tega, brez E-jev. Končni rezultat je razmeroma “čisto” živilo, za katerega točno vemo, kaj vse vsebuje. Pretuhtajte sami, kaj se vam najbolj splača. Meni bi ob naši potrošnji sladoleda, za izdelavo vseh potrebnih količin, že zdavnaj pregorel Delimanov strojček. Tako se s sladoledom in okusi poigram samo takrat, kadar gre za nekaj posebnega. Nekaj takega, kot je, na primer, sladoled z okusom rabarbare

2

Ta objava bi morala v širni svet že včeraj zvečer. Pa sem ob osmih zvečer zaspala. Ja. Imam povsem dober razlog, ki gre nekako z roko v roki s počasnim večanjem številke na tehntnici in preozkimi hlačami. Zdaj si pa interpretirajte, kakor si želite, hehe. Pa še tehnologija me ne mara več. Včeraj sem polila kozarec vode po pisalni mizi in računalniku. Hitro sem ga obrisala in prav zares ni izgledalo, kot da bo sledilo še kaj hujšega, nakar čez 5 min želim nekaj natipkati, pa določene tipke niso več delale. Hja, je že moralo biti tako.

Kakšnega okusa je sploh rabarbara? Najverjetneje mi jo je mami že kdaj podtaknila v kak jabolčni zavitek, ampak v hipu, ko sem jo pričela dušiti s sladkorjem, me je neprijeten vonj opomnil, zakaj rabarbara prostovoljno ni večkrat na mojem jedilniku, hehe. In priznam, sladoled, z okusom rabarbare, ki čaka v mojem zamzrovalniku, mi gre veliko manj v tek kot čokolada/vanilija/drugo. Predsodki, pač, tudi njih se bomo znebili.

1

Rabarbaro olupimo, narežemo na kose ali koščke, ter jo damo v posodo. Potrebovali bomo cca. 500 g sveže rabarbare. Preko nje posujemo 200 g kristalnega sladkorja in na zmernem ognju kuhljamo. Rabarbara bo hitro začela razpadati, spuščati vodo, in v cca. 15 minutah bo nastala gosljata zmes, katere vam niti ne bo treba zmiksati v mešalniku, saj že med mešanjem lepo razpade. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v posodo prilijemo 300 ml sladke smetane, dobro premešamo in še bolje ohladimo v hladilniku.

Če imamo strojček za izdelavo sladoleda, se držimo navodil proizvajalca – beri: posodo zamrznemo vsaj 24 ur prej, potem pa sladoled mešamo, dokler ni vsaj delno zmrznjen, ga preložimo v posodo za sladoled in pospravimo v zamrzovalnik. Tudi brez strojčka bo šlo – ohlajeno mešanico prelijte v posodo, zamrznite in na vsakih 15 min premešajte. Malo več dela, ampak končni rezultat bo prav tako dober.

Mene rabarbara spominja na zelo kisla jabolka. Kaj pa vas?

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.