Rabarbara: odkljukana!

Topel veter, svetla zgodnja jutra, vse manj oblačilnih plasti in vse več pegic na licu napovedujejo moj najljubši letni čas- poletje. Komaj čakam tiste dni, ko bo treba skrbno pazit na uro izhoda na odprto in ‘jsbizdejtakojmelabazenevoježeprepozno’ jamr. Zaenkrat mi je samo toplo. In zaenkrat me še vsaj enkrat v dnevu zebe.

No, višje temperature napovedujejo pa tudi določen del leta, ko se moram mami zahvalit, da sem na svetu. Leta bom počasi nehala štet, glava je ostala nekje na robu najstništva, svoj bucket list pridno črtam, to je pa tudi vse, kar je važno. In na tem seznamu je bila v sekciji ‘Čimprej, tem bolje – Hrana’ tudi rabarbara.

Rabarbaraa4

Najprej sem imela o njej napačno predstavo. Mati pač zvesto pravijo rabarbara tistemu trdovratnemu plevelu na travniku, ki se bohoti z velikimi listi in ga je treba izkoreniniti, zato gre pridno vsake toliko na obhod po posestvu in jo maže z vsemogočnimi strupenimi žavbami. Potem ponosno pokaže na rjave, posušene korpuse in pove, da je ‘barbike’ letos že manj kot lani. Zahvaljujoč načrtnemu iztrebljanju afkors.
Seveda mati vedo, da to ni taista kisla rabarbara, ki jo kuhajo vsi, razen nas, bilo pa bi lepo, da bi to zaupala tudi meni. Tako mi dolgo ni šlo v račun, zakaj bi kdorkoli hotel to jesti.
Potem pa so prišle mimo firbca kuharske knjige z nedoločno gunštnimi fotografijami rabarbarinih pit. In ko rataš sam svoj chef kuhinje, kuhaš to in ono in impulzivno kupuješ tudi reči, ki jih ne poznaš. In spregledaš vse bavbave in jih (mogoče) vzljubiš. In to je moj letošnji premagan bavbav: rabarbara. In ker je fino začet z osnovnimi recepti, je tu rabarbarina pita.

Rabarbaraa3
Za potrebe bloga sem jo naredila dvakrat. Ker prvič ni dočakala fotoaparata. Tudi drugič skoraj ne, ker sva s T. morali (za potrebe bloga, valda) poizkusit že vročo. Potem mlačno. In še ohlajeno. In sva prišli do zaključka, da je vedno odlična. Najboljša kako uro po tem, ko jo damo iz pečice. Se tekočina ravno prav zgosti in je še vedno topla.
Recept sem našla tu in mu malo priredila razmerja in količine sestavin. Sladkorja je kar precej, malo lahko kompenziramo s stevijo, pa trsnim sladkorjem, muscovado je res super, belega sama skoraj ne uporabljam več. Namesto navadne moke sem prvič uporabljala tudi sojino in je super. Zelo ‘v prahu’ je, ni tako fino zrnasta kot navadne moke, deluje bolj kot sladkor v prahu. Še jo bom uporabila, me zanima, kakšen je kruh in še kakšno pecivo narejeno s tako moko.

Obvezna predpriprava: zelo ohlajeno maslo, narezano na manjše kocke. Lahko ga daste tudi v zamrzovalnik za pol ure, pa potem direkt v pito. Mislim, testo.

 Testo:

 • 1 skodelica sojine moke
 • 1/4 skodelice pirine moke
 • 1/4 čž soli
 • 1/2 čž trsnega sladkorja
 • 120g masla, ohlajenega, narezanega na kocke
 • 6 – 9 ž ledenomrzle vode

V mešalnik damo moke, sol, sladkor, dobro premešamo, dodamo kocke masla in fino zmešamo (cca. 10s). Dodajamo vodo in zmešamo še enkrat, potem pa vzamemo iz posode, vgnetemo hitro v kepo testa, zavijemo v folijo in damo v hladilnik, da se maslo ne ohladi.  Tako ga pustimo vsaj pol ure, idealno je dveurno hlajenje, ne bo pa nič narobe, če vas v hladilniku počaka tudi kak dan.

Rabarbaraa2

 Sledi priprava hrustljave skorje (ang. Crumble), ki jo potrosimo po vrhu rabarbarinega nadeva:

 • 3/4 skodelice pirine in sojine moke
 • 1/3 skodelice dark muscovado sladkorja
 • 1/4 skodelice trsnega sladkorja/stevie
 • 3 žlice kristalnega sladkorja
 • ščep soli
 • 6 žlic ohlajenega, na kocke narezanega masla

Vse skupaj damo v mešalnik, potem pa postavimo v hladilnik, da se maslo ne ohladi preveč. Počiva naj vsaj dobre pol ure.

Rabarbaraa6

 Rabarbarin nadev:

 • 600g rabarbare (očiščene, odrezani konci in narezana na manjše kose/kolobarje)
 • 1/2 skodelice trsnega sladkorja
 • 1/2 skodelice dark muscovado sladkorja
 • 2 žlici koruznega škroba
 • ščep soli

Vse sestavine damo v skledo in jim pomešamo. Ne priporočam vam, da si ta nadev pripravite zelo vnaprej, saj rabarbara hitro spusti sok. Sama se ga naredila preden sem potem dala testo v pekač, se mi zdi, da je ravno prav tako.

Rabarbara-8a

Okrogel pekač namastimo in pomokamo, ali pa uporabimo peki papir. Meni je vedno ljubši peki papir, odrežem ga po obliki pekača, da ne štrli na vse konce in kraje, pa je hitro gotovo in nič packasto.Testo enakomerno razporedimo po pekaču, pazimo na enakomerne robove, potem ga malo prepikamo z vilico, nanj vsujemo rabarbarin nadev, vrh njega pa enakomerno razporedimo še skorjico. Mogoče se vam bo zdelo preveč mase za zgornjo plast, ampak nič bat, ravno dovolj je je. Tudi rabarbare je dovolj.

Rabarbaraa5

Potem pa je to to. V vnaprej ogreto pečico na 200°C damo pito nepokrito, znižamo temperaturo na 180°C in jo pečemo uro in pol. Vmes jo, če imate tudi vi srečo s pečico, malo obrnemo, da se ne zapeče na eni strani bolj kot na drugi.

Fotografije pečene pite so žal takšne, bolj ‘manjkajoče’, izkušnje kažejo, da bo treba pofotografirat jedi takoj, ko pridejo iz pečice, pozni uri navkljub, ker zjutraj ni nujno, da jo še najdem v pekaču. Je pa to tudi dokaz, da je zelo zelo dobra in se ji težko upremo. Na napakah se učimo!

Rabarbaraa7

 Rabarbara-17a

2 comments

 1. Katka says:

  Ojla!
  Naredila sem pito po tem receptu in sta me malo zmotili dve stvari:
  1. Pita je izjemno sladka, preveeeeeeec.
  2. Je cas pecenja res eno uro in pol? Meni se je zdela ze skoraj zazgana.

  Je mozno, da je to napaka?

  • Bormasince says:

   Oj, Katka!
   Ja, sladka je res kar precej (je le sestavljena iz večih ameriških receptov), ni ravno, da bi jo v enem skoku sam pojedel:)
   Zato nadomestim beli sladkor večinoma s molaso, trsnim, kokosovim ali pa s sukrinom, čisto po želji in odvisno, za kako zelo sladkosnede jedce bo. Sem dala tudi že polovico napisanega sladkorja, ampak potem je zaradi rabarbare bolj kisla pita.
   Zažgana pa moja ni, mora pa sladkor porjaveti in zgornja plast fino hrustat, črna pa naj ne bi bila. Je pa res vedno odvisno od pečice, moja recimo peče zadaj malo bolj, zato obrnem vmes dvakrat, poleg tega prilagajam temperaturo (jo na izbrani nepreizkušen recept ponavadi zmanjšam za 5-10 stopinj). Mogoče imava podobni pečici:)

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.