Saj vem, da je zunaj 30 stopinj …

… ampak kdo pravi, da hrenovkam ni mrzlo? Ali se kdaj znajdete v situaciji, ko imate preveč časa in se zalotite pri razmišljanju o tem, kako se počuti, npr., vaš pes? Jaz se to redno sprašujem, vsak dan, pravzaprav, ko mi Pesjanka uide v gozd, spleza čez ograjo (kljub nedavni zamrežitvi le-te) in ignorira moje klice. No, danes pa se, za potrebe spodaj objavljene dobrote, za krajši trenutek prelevimo v hrenovko. Najprej razčistimo eno stvar: smo eko junečja hrenovka, ne kar katerakoli hrenovka. Tako. Mislim, če se že gremo, da smo hrenovke, bodimo vsaj ekološke in naravnost slastne, kaj ne? Odlično. Sedaj pa pomislimo na to – kje hrenovke preživijo večino svojega časa? V hladilniku. Na tistih borih 6°C. Zakaj jim torej ob zunanjih poletnih temperaturah ne bi privoščili malce toplote? Za vsak slučaj jih pa še oblecimo, uboge reve so zagotovo že precej podhlajene. No … in tako dobimo: prav posebno hrenovko v testu!

3

Tale jed se je izkazala za odlično večerjo – potrjeno s strani štirih jedcev! Sestavine so preproste, naravne in zdrave. Vse, kar lačen človek za večerjo potrebuje. No, najprej seveda potrebujemo hrenovke. Ne se ustrašit in zavit z očmi – hrenovke so povsem po krivici malce negativno označene kot ekvivalent pašteti. Saj veste tisti vic, kako je nastala pašteta: mladi mesar je zvečer čistil prostore mesnice in dejal: “Pa šteta bi to bilo!” Ampak, na srečo se časi spreminjajo in tudi hrenovka se vrača v vsem svojem sijaju – tale eko junečja je vse prej kaj drugega kot zgolj zmleti ostanki. Pa še brezplačno vam jih pripeljejo na dom. Mislim, a je treba sploh še kaj reči?

b02Odlično, za hrenovke je poskrbljeno, sedaj pa k pripravi. Za štiri jedce bomo potrebovali 2 podolgovati papriki, 200 gramov skute ali rikote, 1 čebulo, šop peteršilja, 70 gramov naribanega sira (vašega najljubšega), pol zavitka listnatega testa ter dva para hrenovk

Papriki operemo in po dolgem razpolovimo. Očistimo vsa semena. V posodi zmešamo skuto, nasekljano čebulo ter peteršilj in nariban sir. Jaz nisem dodajala dodatne soli ali ostalih začimb, tu vam prepustim proste roke. Nadev dobro premešamo ter z njim napolnimo polovičke paprik. Na vrh paprike in nadeva položimo po polovičko hrenovke. Listnato testo razvaljamo, narežemo na trakove, široke približno 3 do 4 cm, ter ovijemo paprike in hrenovke. Ob robovih malce zlepimo skupaj oz. stisnemo ter pečemo na 180°C približno 15 do 20 minut. 

1

Paprika se lepo zmehča, čebula se ravno toliko pokuha, da jo mirno prebavite tudi tisti, ki niste ljubitelji surove čebule, sir se stopi in poveže nadev, hrenovka pa … saj niti ne bom izgubljala besed – peka le okrepi okuse, ki se sicer med kuhanjem delno izločijo v vodo. Hrenovke lahko ovijete tudi v kvašeno testo, če imate rajši bolj kruhaste zadeve. In to je v resnici to. Vse kar mi ostane je le še to, da vam zaželim dober tek!

2 

 P.S.: odklikajte na Ekodar-jevo Facebook stran – tam bo vsak teden potekalo glasovanje za najboljši recept. Ta teden so na vrsti hrenovke in Bormašince bomo zelo zelo vesele vašega glasu! 😉

 

 

One comment

  1. Mojca Klepec says:

    O, zanimiv recept! Všeč mi je kombinacija okusov paprike, skute in čebule. Najbrž bi bilo z rdečo papriko še boljše, ampak to bo treba še malo počakati, da naraste 🙂

Dodaj odgovor