Borovnice!

Lani smo trije pogumneži (prvi, druga in moja malenkost) tam v tistih hribih nad Lazami po vseh štirih plezali v neznanski breg, borovnice pa iskali praktično z mikroskopom. Letos sva jih z mami v dveh urah nabrali cca. 5 litrov. Grmički so tako polni, da si se lahko samo usedel na tla in si imel dovolj dela za 15 minut, nato pa si zamenjal lokacijo in nadaljeval delo naprej. Mami me je zabava z zgodbicami o tem, kako so si ljudje včasih z nabiranjem in prodajanjem borovnic zidali hiše, pa kako sta s kolegico včasih šli malo prej iz službe in jih v enem popoldnevu nabrali vsaka po 15 litrov. Za take količine meni manjka malce vztrajnosti, ampak za en borovničev tiramisu sem jih pa le nabrala. In to na roke!

1

Moja plastična posoda, v kateri sem tokrat naredila tiramisu, ki je dovolj velik za osem konkretnih kosov, je prenesla sledeče sestavine in njih količine: 2 zavitka baby keksov, cca. 3 dl kave s ščepcem ruma, 500 g maskarpone sira, 250 gramov sladke smetane, 150 gramov gozdnih borovnic in 70 gramov sladkorja

Postopek je sila enostaven, priprava hitra, le fino je, če sladica odleži kakšno noč v hladilniku, da se vse prepoji tako, kot je treba. Sicer pa skuhamo turško kavo, ji dodamo rum, ter v rahlo ohlajeno pomakamo baby kekse, ki jih polagamo tesno enega ob drugega. Previdno, da keksi ne bodo preveč razmočeni in da bodo vseeno obdržali svojo obliko. 

Sladko smetano stepemo. V drugi posodi s paličnim mešalnikom spasiramo borovnice. Dodamo jim sladkor, maskarpone, z mešalcem vse dobro premešamo, da je krema gladka. Nato počasi vmešamo še sladko smetano. Polovice kremo nadevamo na prvo plast, nato pride na vrsto še ena plast piškotov, na koncu pa zaključimo s kremo. Po vrhu potresemo borovnice.

Za tiste, ki imate res radi sladko, priporočam še kakšno žlico sladkorja več. 

2

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.