Čili in visoke temperature

Zadnjih par mesecev se s prijatelji enkrat mesečno dobimo pri enemu od treh sodelujočih parov in se malce kulinarično pocrkljamo. Ta mesec je bila gostiteljica naša mansarda, midva pa sva se že kar nekaj tednov poprej zakopala v kuharske bukve in iskala, kaj dobrega bi gostom pripravila. Vsak mesec je gostujoči par zadolžen za glavno jed, ostala dva pa prineseta sladico in predjed. No, čeprav si jaz v kuharskih knjigah na moji polici pridno označujem zanimive recepte s post-it listki, pa tokrat nisem našla recepta, ki bi mojo glavno sestavino, ki me je čakala v hladilniku, umestil na krožnik tako, kot sem si jaz zamislila. Vse od kar sem nazadnje delila del poti z avtobusom domov s prijateljico, katere mož je odličen kuhar, in njenim pripovedovanjem o odličnem chiliju con carne, ki ji ga on skuha, se mi ta čili kar ni in ni hotel izmuzniti iz glave. 

Raziskava je bila obširna – najprej sem prečesala vse kuharske knjige. En recept sem našla v knjigi Novakovih, pa me ni prepričal. Potem sem poguglala, kako zadevi streže še Napotnik, ampak na koncu sem se odločila, da se posvetujem kar z omenjenim možem. Telefonski pogovor je bil dolg, sporočilo pa kratko in jasno – ob kuhi razmišljaj, kako se določene sestavine obnašajo, vzemi si čas in končni rezultat je bil zares fenomenalen. 

3

Količinsko je tegale čilija prišlo vsaj za 8 konkretnih porcij. Sicer pa prva stvar, ki jo moram povedati – potrebno je dobro meso. Le-to da piko na i in je v resnici bistvo vsega. Ostale surovine so res precej siromašne, tako da si le privoščite en lep kos mesa. Ni nujno, da je to ravno ekološki goveji hrbet, tako kot sem ga uporabila jaz, ker je bilo res lepo in čisto meso, ki bi ga sicer raje uporabili za zrezke. Ampak je pa res fenomenalno. Kdo pa reče, da mora v “golaž” vedno samo kakšna vratovina ali bočnik, kaj ne?

b03

Okej, jaz sem iz 1,2 kg govejega hrbta nakuhala približno 8 konkretnih porcij čilija. Sestavine, ki jih potrebujemo, so torej sledeče:

 • 1,2 kg govejega hrbta ali drugega mesa, primernega za golažem podobne jedi (mesar bo že vedel ;))
 • 4 čebule
 • 6 strokov česna
 • 3 pekoče feferone (moji so bili vloženi)
 • čili v prahu
 • sladko papriko v prahu
 • 2 konzervi pelatov
 • govejo jušno osnovo
 • 2 konzervi rdečega fižola
 • 1 konzervo koruze
 • 4 paprike (moja je bila rumena)

1

Meso narežemo na manjše koščke ter ga na visoki temperaturi popečemo. Pecite ga večkrat po manjšo količino, sicer se toplota zadržuje, meso spusti vodo in se prične kuhati. Tega pa nočemo. Hočemo lepo rjavo obarvane kocke. Meso prestavite v drugo posodo, v isti ponvi pa nadaljujte z praženjem čebule in česna. Ko čebula postekleni, ji dodamo sladko papriko v prahu, čili v prahu ter nasekljane feferone. Premešamo in v posodo (fino je, če je večjih dimenzij) nazaj dodamo meso, vse skupaj dobro premešamo. Dodamo nasekljane pelate ter cca. pol litra goveje jušne osnove. To, ali boste uporabili jušno kocko ali skuhali jušno osnovo, prepuščam vam. Jakost štedilnika zmanjšamo, tako da bo vsebina v loncu le nežno brbotala. In tako pustimo cca. 2-3 ure. Vmes večkrat premešajte, preverite, kako napreduje meso in ko bo začelo razpadati oz. se bo topilo v ustih, je to to.

4

Ko je že skoraj končano, čiliju dodamo odcejen fižol, koruzo in na kocke narezano papriko. Še malo pokuhamo, nato pa ohladimo in počakamo na goste. Jaz sem jed servirala skupaj s koruznim čipsom in pogretimi tortiljami. Na vrh pa še malo peteršilja z vrta za svežino in je to to. In čeprav zna tale jed kar dobro pogreti – poleg ponudite še kozarec hladnega piva in je zadeva rešena. 

2

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.