Ko imajo v trgovini zrele banane po znižani ceni … koliko receptov!

V lokalni trgovini sem naletela na akcijsko ceno zrelih banan, kar sem seveda izkoristila. Kljub nekoliko nižjim temperaturam v zadnjem tednu, bodo te gotovo še narasle, zato ni nič narobe, če si nekaj banan narežem na rezin in jih zmrznem za kasnejšo pripravo sadnega sladoleda. Stvar je seveda zelo preprosta: v mikserju dobro zmešaš zmrznjene banane in drugo poljubno zmrznjeno sadje (no, malce ga pustiš, da se aklimatizira, vendar daleč od tega, da bi se odtalilo). Ta-dam, domač sadni sladoled (saj veste, tisti 100 %, za katerega v sladoledarni plačamo višjo ceno). Po želji ga lahko naredimo bolj kremnega in med mešanjem v mikserju prilijemo nekaj ohlajene sladke smetane.

sladoled - Copy

banane + maline + smetana                                         banane + nutella

Ampak danes se nisem lotila bloga zaradi recepta za sadni sladoled. Nič pa ne škodi, če sem ga delila z vami, ne? 🙂 Naj se vrnem na banane. Nekaj sem jih res narezala in dala v skrinjo, nekaj pa sem jih pustila, da bom kasneje pripravila neko pecivo. Že dolgo nisem ničesar ustvarjala v kuhinji. Pobrskala sem po polici s kuharicami (da ne bo pomote, tam nimam zloženih žensk, ki delajo v kuhinji, temveč svoje kuharske knjige) in našla recept za bananino pito brez peke. Kot nalašč za poletje.

012 - Copy

 Ker je pita brez peke, potrebujemo nekaj, iz česar bomo pripravili dno. To so piškoti. Jaz sem uporabila polnozrnate maslene, lahko pa uporabite take, ki jih imate radi in se vam zdi, da se bodo dobro podali k banani. Na primer kakavove ali takšne s kakšnim koščkom čokolade. Pazite le, ker morate piškote zdrobiti, torej odpadejo kakšni s polnilom. Seveda lahko uporabite tudi domače, če jih imate. V glavnem, 200 g piškotov sem zdrobila bolj ali manj na grobo. Stopila sem 100 g masla in ga polila po piškotih ter dobro premešala. Nadevala sem pekač premera 27 cm tako, da sem pokrila dno in piškote razporedila še po robovih. Piškotno dno sem postavila v hladilnik.

002

Lotila sem se ‘domačega vanilijevega pudinga’. V posodi sem zmešala 40 g koruznega škroba in 50 g sladkorja. Odmerila sem 450 ml mleka in nekaj žlic dodala škrobu in sladkorju ter dobro zmešala, da ni bilo grudic. Med mešanjem sem dodala še preostanek mleka, 240 ml sladke smetane in 30 g masla. Zmes sem postavila na štedilnik na srednjo temperaturo in mešala, dokler ni nekoliko zavrela ter nadaljevala z mešanjem še kakšno minuto, da se je zmes malo zgostila. Posodo sem odstavila in pustila, da se nekoliko ohladi. Medtem sem ločila beljak in rumenjake 3 jajc. V tem receptu sem potrebovala samo 3 rumenjake, beljake sem kasneje porabila za pripravo poljubčkov. V rumenjake sem počasi vmešavala po 1 žlico mlečne zmesi, da sem jih temperirala. Dodala sem jim kakšnih 5 žlic mlečne zmesi, nato pa sem vse skupaj med mešanjem zlila v mlečno zmes. Dodala sem ji žličko vanilijevega ekstrakta in posodo ponovno postavila na srednjo temperaturo. Ves čas sem jo mešala in pokuhavala še kakšnih 5 minut, da se zmes še nekoliko strdila, vendar sem pazila, da ne zavre, saj se lahko naredijo grudice. Posodo sem ponovno odstavila in pustila, da se nekoliko ohladi. (Tako lahko skuhate tudi čisto domač vanilijev puding.)

005

Medtem sem malo mešala, da se na vrhu ni naredila skorjica. Med čakanjem, da se puding nekoliko ohladi, sem iz hladilnika vzela piškotno podlago. V kozarec sem stisnila polovico limone. Tri banane sem narezala na kolobarje in jih enega po enega pomakala v limonin sok ter postavila po celotni piškotni podlagi, eno plast. (Limonin sok pomaga, da ostanejo banane rumene.) Pito sem oblila s pudingom, ga poravnala, jo pokrila s folijo za živila in jo postavila v hladilnik za vsaj dve uri. Priporočam, da kar čez noč, ker se celotna pita lepo napoji okusa po bananah in je naslednji dan veliko bolj okusna.

Preden sem pito postregla, sem stepla 150 ml sladke smetane z 1-2 vrečkama vanilijevega sladkorja (po okusu) in jo razporedila na sredino pite. Narezala sem še eno banano in kolobarje, ponovno namočene v sok pol limone, namestila okoli smetane. Pito sem narezala in postregla gostom.

IMG_20150620_202924

bananina pita brez peke
sestavine
 1. 200 g zdrobljenih piškotov
 2. 100 g stopljenega masla
 3. -
 4. 40 g koruznega škroba
 5. 50 g sladkorja
 6. 450 ml mleka
 7. 240 ml sladke smetane
 8. 30 g masla
 9. -
 10. 3 rumenjaki
 11. žlička vanilijevega ekstrakta
 12. -
 13. 3 banane
 14. sok 1/2 limone
 15. -
 16. 150 ml sladke smetane
 17. 1-2 vrečki vanilijevega sladkorja
 18. 1 banana
 19. sok 1/2 limone
postopek
 1. Zdrobljene piškote zmešano s stopljenim maslom in jih razporedimo na dno pekača ter ob robovih. Damo v hladilnik.
 2. Škrob in sladkor gladko zmešamo z nekaj žlicami mleka, med mešanjem dodamo še preostalo mleko, smetano in maslo. Počasi segrevamo do vretja med konstantnim mešanjem. Mešamo še eno minuto, da se zgosti, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
 3. Ločimo 3 rumenjake ter jim počasi, med mešanjem dodajamo toplo mlečno zmes, po žlico naenkrat, kakšnih 5 žlic. Nato rumenjake med mešanjem dodamo mlečni zmesi, dodamo vanilijev ekstrakt in posodo vrnemo na srednjo temperaturo na štedilniku. Ves čas mešamo in pazimo, da ne zavre. Kuhamo še kakšnih 5 minut, da se puding nekoliko zgosti. Pustimo, da se nekoliko ohladi in pazimo, da ne nastane škorjica.
 4. Banane narežemo na rezine in jih pomakamo v limonin sok, nato pa razporedimo po piškotni osnovi. Prelijemo s s pudingom, pokrijemo s folijo za živila in damo za vsaj 2 uri, raje pa čez noč, v hladilnik.
 5. Preden postrežemo dekoriramo s stepeno smetano, ki smo ji dodali vanilijev sladkor in z v limoninem soku pomočenimi kolobarji banane.
Prirejeno po Catherine Atkinson - Homemade Pies
Adapted from Catherine Atkinson - Homemade Pies
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.