Pljučna pečenka s pomarančo, žajbljem, pečeno zelenjavo in dvojnim pirejem

Uf. Pa smo pod streho spravile še en izziv. Ekodar je prijazno v dar poklonil svoje izdelke, kuhanje z njimi je bil velik čiračara projekt, ampak za na konec sem prihranila še nekaj dobrega. Ma kaj dobrega, božanskega. In za lačne želodčke idealno kosilo v teh poletnih dneh. Je lahko, brez moke, brez jajc, za pire pa sva z Nino uporabile sladki krompir in grah. Posebej slednjega se najprej nisem pretirano veselila, ker mi nikoli ni predstavljal posebnega zadovoljstva v klasičnem rizibizi rižu, pa je potem Nina po svoje čarala in dodala meto, kar je naredilo pire bogat z okusi, ki se fino prepletejo. Mogoče mi bo zdaj grah kaj bolj všeč, kaj se ve.

   pljucna-40 

Za Ekodarjev izziv z eko junečjo pljučno sva naredili pečenko s sezonsko zelenjavo. Najprej sva meso pustili v marinadi.

Marinada:

par zrnc rdečega in zelena popra,

1 žličko vloženih kapr,

1 žličko brinovih jagod,

1 žličko koriandrovih semen, 

eno vejico svežega rožmarina,

ščep morske soli,

ščep suhega timijana,

1 žlico suhih listov žajblja,

dve žlici gorčice s celimi gorčičnimi semeni,

2 lovorjeva lista in

1 dcl oljčnega olja.

pljucna-20

Vse skupaj sva najprej zdrobili v možnarju, potem pa dobro vtrli v meso. V marinadi je počivalo nekaj ur, najbolje pa bi bilo, če bi bilo čez noč.

Z vrta in malo iz trgovine sva nabrali sezonsko zelenjavo.

Domač mlad česen in čebulo, papriko, češnjev paradižnik, korenje, bučke, naberemo lahko tisto zelenjavo, ki nam je ljuba. Vso izbrano zelenjavo dobro očistimo in narežemo na čimbolj enake kose. Pečico sva ogreli na 190°C, potem pa v pekač dali na dno vso zelenjavo, da je prekrila pekač čez celo, rahlo posolili, pokapljali z oljčnim oljem, dodali vejico svežega rožmarina in nekaj strtih koriandrovih semen. Na vrh zelenjave sva dali pljučno, jo še prelili z ostalo marinado in dali pečt za dobro uro in pol.

Vmes sva jo malo obračali, da se je popekla iz vseh strani enakomerno, 20 minut pred koncem peke pa sva jo namazali z dvema obilnima žlicama pomarančne marmelade, ki jo je Bernarda omenjala v enem od prejšnjih receptov s spomladanskimi zavitki. Pečenko sva potem dali nazaj za dobrih 20 minut, zelenjavo pa ven, da se ni prepekla.

pljucna-37

Medtem, ko sva čakali na pečenko, sva naredili na hitro še dva pireja. Sladki krompir (olupljen in narezan na kocke) in grah sva dali kuhati vsakega posebej v slano vodo. Vsakega posebej potem zmiksamo v pire (midve sva to naredili kar z vilico), dodamo lahko malo soli po okusu, grahovemu pireju pa sva dodali še žličo nasesekljane mete. Okus je res dober, obljubiva!

pljucna-53

V sodelovanju z Ekodar – slovensko ekološko meso.

b04

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.