Limonina panakota … in nekaj nektarin.

Danes samo na hitro objavim tale recept, ki sem ga pripravila včeraj za potrebe našega vsakomesečnega druženja s prijatelji ob hrani. Trije pari se vsak mesec dobimo pri nekomu doma, vsakič pri drugemu, seveda, in se razvajamo. Gostujoči par pripravi glavno jed, druga dva pa predjed in sladico. Jaz sem se včeraj odločila za nekaj lahkega in osvežilnega … bognedaj, da bi strašila s kakšnimi čokoladnimi zadevami, saj vsi vemo, da so to tipično zimske poslastice, ki nam poženejo kri po žilah, poleti pa se prileže kaj sadnega, sploh ob vsej pestri ponudbi sezonskega sadja. Tako je nastala limonina panakota, poleg pa sem postregla še vroče karamelizirane nektarine in marelice

CJlMlGyWcAEQUZ0

 

Slika je malce meglena – borila sem se namreč s tem, da je vroč sadni preliv topil panakoto. No, stvar je taka – ko sem eno panakoto doma testno pokonzumirala, se mi je zdela mogoče celo malenkost prečvrsta. Ampak ko sem prijateljem poleg postregla še vroče sadje, se je vse skupaj omehčalo do ravno pravšnje konsistence. Nobene panike, torej. Je pa to res izjemno enostavna sladica za pripravo, pa tudi vzame vsega skupaj le par deset minut (če ne štejemo ohlajanja).

Začnemo s tem, da v kozico damo 500 ml sladke smetane in 100 ml mleka. Dodamo tudi sok dveh limon ter dve žlički limoninega sladkorja (ali pa naribano lupinico dveh limon). Tekočini dodamo še 100 g kristalnega sladkorja ter vse skupaj segrevamo, da se sladkor raztopi, ni pa potrebno, da tekočina zavre, lahko je samo zelo vroča – tako vroča, da bomo v njej raztopili 6 listov želatine, ki smo jo predhodno namočili v hladni vodi, da nabrekne. Tekočino odstavimo s štedilnika, ji dodamo želatino, premešamo, nato pa počakamo kakšnih 20 min, da se zmes malce ohladi – če bomo namreč v modelčke nalivali prevročo panakoto, se zna zgoditi, da se želatina posede na tla, preostali del panakote pa se kasneje ne bo stopil. Raje počakamo nekaj časa in vmes vse skupaj parkrat premešamo. Nato panakoto nalijemo v modelčke – jaz sem uporabila majhne silikonske modelčke za mafine, ki sem jih postavila v pekač za mafine. Kasneje nisem imela nikakršnih težav s tem, kako panakoto zvrnit na krožnik, lahko pa panakoto nalijete tudi v kozarčke in jo postrežete na tak način – svetujem pa, da v tem primeru uporabite kakšen list želatine manj ali pa še 100 ml mleka več, da bo panakota bolj kremasta. Preden panakoto postrežemo, naj se v hladilniku hladi vsaj 4 ure

Vroče sadje sem pripravila takole: na srednje velike koščke sem narezala nektarine in marelice. V ponvi sem karamelizirala 3 žlice kristalnega sladkorja in ko je bil karamel dišeč in lepe rjave barve, sem mu dodala sadje. Dodala sem tudi sok ene limone. Potem sadje dušimo toliko časa, da prične spuščati sokove, ki raztopijo karamel. Proti koncu sem dolila še malo vode, da je nastalo še malo omake. Ne se ustrašit – ko boste tekočemu karameli dodali sadje, se bo karamel zaradi hladnega sadja strdil in nastala bo manjša zmeda. Kar počasi vztrajajte in mešajte in toplota bo karamel ponovno stopila.

Prijatelji so bili navdušeni, vsi smo si obliznili prste in se polnih želodčkov odmajali domov.

Dodaj odgovor