Limonina skutna torta

Poletje je čas, ko vas kulinarične revije, blogi in kuharske oddaje z vseh strani bombardiramo z najrazličnejšimi recepti za sladice, ki jih ni potrebno pripravljati v pečici. Sama nikoli nisem bila velika oboževalka takšnih lahkih poletnih dobrot. Kaj pa vem, grški jogurt s sadjem zame pač ni sladica … prej okusen zajtrk. Mogoče se razlog skriva tudi v dejstvu, da se mi še nobena sladica z želatino ni posrečila ali pa da sem ena izmed redkih izjem, ki nam kalorična kosila in sladice pašejo tudi poleti. Vročina gor ali dol.

  IMG_20150726_103413

Če se lotim sladice, pač prižgem pečico in sprejemem dejstvo, da bom naslednjih nekaj ur v kuhinji imela 60 stopinj. Če me boste posnemali, vam bo telo hvaležno, ko boste pridno izločali ogromne količine strupov. Kot ob večjih športnih aktivnostih ne pozabite na hidracijo, prav tako priporočam ‘švic trak’ okrog zapestja, zaželjena so (minimalna) športna oblačila. In ne, seveda vam tisti dan ni treba na fitnes! Končno počutje bo verjetno nekako primerljivo z intenzivno vadbo. Močno pospešen utrip, rdeča lica in vse prej kot prijeten vonj so zagotovljeni, končni rezultat pa je nekoliko drugačen. Namesto super poletne postave boste imeli pred seboj nekaj okusno kaloričnega, s čimer se boste lahko tolažili medtem ko se bodo vaši, na poletje prirpavljeni prijatelji, izpostavljali nevarnim sončnim žarkom. Če zaključimo, ste s peko poskrbeli za svoje zdravje. Ne le, da ste opravili super telovadbo, hkrati ste se še izognili vsem nevarnostim, ki jih prinaša poletno sonce. Pa naj še kdo reče da nisem mojster izgovorov!

 
Verjetno mi ni treba še enkrat pisati, da ne razumem ljudi, ki jim poleti ‘ne paše jesti’. Priznam, stavek včasih prileti tudi iz mojih ust, ampak zgolj zato, da se izognem začudenim pogledom ljudi, ko omenim, da poleti pač jem normalno. Ne pravim, da si pri 35-tih stopnijah želim radosti, ki jih prinaša fižolova juha, nikakor pa peklenska vročina ni ovira za dobro kosilo. Am I right? Pri meni torej pečica ‘laufa’ in kosilo je ob 12ih. Sestavine so prilagojene poletju, kuharski postopki pač ne. Pa saj zastonj savna je tudi ena čist fajn stvar!

IMG_20150726_103458  IMG_20150726_103311

Če se strinjate, se lahko lotite limonine skutne torte, ki je ena izmed tistih sladic, ki mi je zelo pri srcu. Recept je podedovan od babičine sestre, ki me je prva vzela pod svoje kuharsko okrilje. Zapisan na star zmečkan papir me vedno znova spomne na trenutke, ki sva jih skupaj preživeli v kuhinji. Ko sem jo s pručke pozorno spremljala in si previdno zapisovala recept, sem si potiho želela, da čim hitreje pride dan, ko se bom stvari lotila samostojno. Do danes sem jo pripravila že neštetokrat in priznam, uveljavila nekaj izboljšav. Torta je tako kombinacija družinske tradicije in mojih kuharskih eksperimentov, ki jih definitivno štejem med tiste posrečene.

 IMG_20150726_103245

 

Limonina skutna torta
Piškotna podlaga
 1. • 200 g polnozrnatih maslenih piškotov
 2. • 125 g stopljenega masla
Skutin nadev
 1. • 750 g pasirane skute
 2. • 5 jajc (ločimo na rumenjake in beljake)
 3. • 300 ml mleka
 4. • 100 g moke
 5. • 50 g + 100 g sladkorja
 6. • 1 žlička vanilije
 7. • 1 limonin sladkor + lupina 1 limone
 8. • Ščepec soli
Za oblogo torte
 1. • 2 srednje zreli nektarini
 2. • 1 preliv za torte
postopek
 1. Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj. Pripravimo tortni model premera 26 cm. V mulipraktiku zmeljemo piškote in jim dodmao stopljeno maslo. Piškotno podlago razporedimo po dnu in obodu pekača in postavimo v pečico za 15 minut. Medtem pripravimo nadev. Vse sestavine, razen beljakov in 100 gramov sladkorja, damo v posodo in zmešamo. Posebej stepemo beljake s ščepcem soli. Ko so do polovice stepeni dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor stopi. Ko so beljaki dovolj stepeni, jih ročno, na rahlo vmešamo v skutno maso. Zmes vlijemo na piškotno podlago in za eno uro postavimo v pečico.
 2. Pečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem nektarine narežemo na tanke rezine. Ko je torta rahlo ohlajena po njej razporedimo nektarine. Po navodilih na vrečki prirpavimo preliv za torte in ga prelijemo čez narezano sadje. Torto pred rezanjem za vsaj dve uri postavimo v hladilnik.
 3. Pa dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.