Rojstnodnevni tris

Uf, uf, je že kar dolga, odkar sem se nazadnje oglasila tukaj! Od jajc pa čemaža, če sem malo bolj natančna. Nič skrbet, sem vseeno pridno jedla in nabirala izolacijo za tole julijsko jesen. Nekako pa ni uspelo biti ob pravem času biti za domačim štedilnikom z idejo in voljo. Ampak! Moj mali bratec je prejšnji vikend praznoval šestnajsti rojstni dan, kar je kar klicalo pa tem, da se zbrcam v predpasnik. In da je šestnajst res sladkih, sem spackala dve torti (ki sta čudežno fotogenični) in mimogrede še eno pito. Go big or go home!

Na dnu objave boste našli vse tri recepte po predalčkih. In ker je vse vsaj delna reciklaža že preizkušenih in objavljenih stvari sem vse troje ambiciozno stlačila v eno objavo.

IMG_1140 copy

Nektarinina pita

Ne vem, kaj imamo Bormašince z nektarinami, ampak zadnji nekaj objav se vrti okrog teh slastnih, sočnih in lepo obarvanih mladenk. Obrite breskve, jih ljubkovalno kličem. Že nekaj časa sem želela speči nektarinino pito in potem ko so moj brbončice spoznale Bernardino rabarbarino poslastico, sem vedela, da sem našla smisel življenja. Krhkost in ravno pravšnja sladkanost njenega testa bi morala biti mednarodni standard vseh sladic tega sveta. Navdih za nadev pa sem dobila pri Julii, ki je kriva za najbolj slastno jabolčno pito mojega življenja.

Testo sem čisto po Sanjino zafrknila – izključno polnozrnata pirina moka ni tisto, kar rabi ta pita. Lepi se držite Bernardinega recepta in njenih mešanic, pa ne bo šlo nič narobe. Za nadev pa sem olupila 8 ne preveč velikih in ne preveč zrelih nektarin, jih razrezala na kose in jim v posodi na nizkem ognju pridružila še 150 ml mareličnega kompota. Začinila sem z žlico ruma, vanilijevim sladkorjem, klinčki in cimetom. Slastno si diši. Sadno mešanico sem cmarila kar precej, vsaj 20 minut oziroma toliko, da večina soka povre. Za nedev bomo uporabili samo kose sadja.

Pekač s snemljivim dnom sem obložila s peki papirjem in testom, testo pa z nadevom. Podobno kot jabolčno pito sem to okrasila z krhlji nektarin, vendar mi ni uspelo niti približno tako lepo, kot to zna Nina, mojstra prehranjevalnih vizualnih spektaklov.

Pito sem za približno 40 minut zaprla v pečico na 180° C, nato pa jo pečeno pozabila fotografirati. Lepa je bila. In okusna tudi. Kljub otrobom v testu. : )

IMG_1146 copy

Malinova-jogurtova ombre torta

Mame si ne delijo več receptov na zadnji strani prtička, ampak si jih natisnejo s fotografijami v barvah! In tako me je premamila ombre (tako kot tisi lasni trend, pri katerem so konice svetlejše) torte. Bistvo je to, da je vsaka plast za odtenek svetlejše od spodnje. In zadeva je res simpl.

Celoten recept v okvirčku spodaj.

maline

Tale julijski rojstni dan vedno praznujemo v malinini mrk coni – prvo rundo smo že veselo požrli, drugih pa še ni. Vendar sem jih točno 16 uspela izbrskati iz sosedove goščave, da sem torto lahko okrasila. Prava zapeljivka je. Da ne omenjam, kako osvežilna. Naslednjič jo bom naredila samo zase in jo z žlico pojedla nerazrezano.

IMG_1167 copy

Čokoladna torta

Večja čokoholika od mene sta samo še moj oče in brat. Slednji se je ob omembi sadne torte milo zazrl v moje oči in uporabil vse šarmantne sposobnosti, ki jih še premore mozoljavi in mutirajoči najstnik. “Ampak jaz bi čokoladno torto,” je zatrepetal s trepalnicamo. In ker je bilo to moje rojstnodnevno darilo in ker na večino mojih odločitev močno vpliva prisotnost čokolade, mu je nisem mogla odreči.

Lani sem spekla (v resnici ne potrebuje peke – je super enostavna za pripravo in še lažja za konzumacijo) Tinino slavno čoko-malinino torto, letos pa sem si sposodila samo čokoladno komponento iz sladke smetane, maskarpone sira in čokolade. Uporabila sem Gorenjkino, ki je po mojih merilih najboljša jedilna čokolada na svetu. Tale krema je fina tudi za tiste s strahom pred želatino, ker bo njeno delo opravila čokolada, ki v hladilniku lepo strdila in povezala kremo.

No, za biskvit pa sem izbrala z moje strani še nepreizkušeni recept za biskvit za hershey’s torto. Recept sem si sposodila s Kulinarike in moram reči, da je super! Malo me je zaskrbela grenkoba ob količini kakava (70 g), vendar sem si hitro premislila, ko sem prišla do sladkorja. Skoraj pol kile “bele smrti” bo pa najbrž opravilo svoje. : ) Slišala sem že o slavni tekočnosti biskvita, vendar si nisem mislila, da bom imela opravka s teksturo, malo gostejšo od sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Moj pekač s snemljivim obodom sem jaz tako najprej oblekla v alu folijo, da bi preprečila morebitno iztekanje, nato pa še v peki papir. V ventilatorski pečici sem zvarek grela približno 50 min na 180° C. Biskvit je super temen in krasno puhast! Ko se je biskvit ohladil, sem ga prerezala na pol (lahkoto bi ga lahko tudi na tri dele) in ga nakremila. V kotu omare sem našla pozabljene čokoladne mrvice in jih uporabila namesto klasičnega stopljenočokoladnega prelivca.

(Natančne količine sestavin spodaj v okvirčku.)

IMG_1200 copy

Mi smo čisto po rojstnodnevno polizali krožnike. Dober tek!

IMG_1178 copy

Nektarinina pita
sestavine
  1. 400 g pirine moka
  2. 120 g masla
  3. ščep soli
  4. 8 nektarin
  5. marelični kompot
  6. vanilijev sladkor, cimet, klinčki
  7. rum
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Čokoladna torta s hershey's biskvitom
biskvit
  1. 425 g sladkorja
  2. 235 g moke
  3. 70 g kakava v prahu
  4. 5 g pecilnega praška
  5. 8 g sode bikarbone
  6. 5 g soli
  7. 2 jajci
  8. 235 ml mleka
  9. 120 ml olja
  10. 235 ml vrele vode
krema
  1. 400 ml smetane za stepanje
  2. 250 g maskarpone
  3. 250 g čokolade
postopek
  1. Posebej zmešamo suhe in mokre (razen vrele vode) sestavine. Nato oboje skupaj zmešamo z vrelo vodo. Pečemo slabo uro (oz. dokler zobotrebec ni popolnoma suh) na približno 180° C. Ohlajen biskvit prerežemo na polovico, da dobimo oblata.
  2. Stepemo smetano in počasi z mešalnikom primešamo maskarpone in nad paro stopljeno čokolado. V okroglem modelu na prvo plast biskvita namažemo večino kreme in pokrijemo z drugo plastjo. S preostankom kreme in čokoladnimi mrvicami okrasimo torto.
  3. Pred postrežbo torto čez noč pustimo v hladilniku.
zapiski
  1. Če imamo pekač s snemljivim obodom, ga dobro obložimo z alu folijo, da nam tekoč med peko biskvit ne pobegne.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
Jogurtova-malinina ombre torta
sestavine
  1. 6 žlic pirine moke
  2. 450 ml smetane za stepanje
  3. 12 lističev želatine
  4. 3 x 180 g navadnega jogurta
  5. 450 g grškega jogurta
  6. 17 sladkorja
  7. 3 jajca
  8. marmelada
  9. 400 g malin
postopek
  1. Maline in 12 sladkorja na nizkem ognju narahlo pokuhamo, da se sadje zmehča. Spasiramo s paličnim mešalnikom in pustimo, da se ohladi.
  2. Jajca in sladkor penasto umešamo z mešalnikom. Dodamo moko in 6 žlic pripravljene malinove zmesi. Pečemo 12 min na 180° C. Še topel (vendar ne vroč) biskvit premažemo z marmelado.
  3. Tortni nadev je sestavljen iz treh plasti - osnova vsake je pripravljena na enak način, razlika je samo v količini sadne zmesi, ki bo osnova dala barva. Za eno plast potrebujemo 150 ml stepene sladke smetane, 180 g navadnega in 150 g grškega jogurta. Previdno premešamo in nato dodamo 14 žlic/6/preostanek zmesi. Pripravimo še želatino - za vsako jogurtovo plast uporabimo 4 lističe žaletine, ki jih namočimo v hladni vodi, da se zmehčajo. Nato jih ožamemo in na nizkem ognju raztopimo. Primešamo k jogurtovi zmesi. Prvo plast previdno namažemo na biskvit in počakamo, da se strdi. Postopek ponovimo še dvakrat s svetlejšima plastema.
zapiski
  1. Vsaka plast posebej se moram strditi dovolj, da lahko enakomerno nanesemo naslednjo. Pol ure v zmrzovalniku zadostuje. Preden jo postrežete, torto čez noč pustite v hladilniku.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

2 comments

  1. Jožica says:

    Živjo punce, tale malinova ombre tortica mi je pa nekam znana. V bistvu gre za do žlice enake količine, kot sta jih uporabila ‘onadva’, le z malinami namesto borovnic.

    • Sanja says:

      Pozdravljena! Upam, da je razvidno, da ne gre za ‘originalen’ recept, ampak sem ga našla v mamini zbirki receptu. Ona ga je dobila od znanke, zato originalnega vira ne poznam, sicer bi ga zagotovo navedla. 🙂 Sama pa sem uporabila maline, ki so mi za odtenek ljubše od viola sestričen. 🙂

Dodaj odgovor