Ko se srečajo tuna, špinača in jajčevec

Tuna v konzervi. Ali bi si iz nje naredil kompot ali pa ti postane slabo samo od misli, da mi moral sam odpreti konzervo. Vmesne poti, mislim, da ni. Nadaljevanje tega zapisa je zatorej namenjeno tistim, ki so študentska leta preživeli ob različicah špagetov s tuno. Neko poletje, ko smo s prijateljicami kampirala ob Kolpi, smo po liniji najmanjšega odpora skoraj cel teden preživele ob testeninah, prelitih z neodcejeno konzervirano tuno, za boljši okus pa smo vse skupaj prelile s sokom sveže iztisnjene limone.

V sodelovanju z Rio Mare pa sem se tunine testeninske klasike tokrat lotila na malo drugačen, bolj zelenjavno-kremni način.

1

Medtem ko se je na nizkem srednjem ognju topila zvrhana žlica masla, sem olupila in na drobno nasekljala česen. Česen je ena od mojih najljubših začimb in k zeleni zelenjavi se podoba tako dobro kot bučno olje na solato. V tekočem in vročem maslu sem ga nato na hitro prepražila. Paziti moramo, da ga ne prismodimo. Če česa nočemo, je to prismojen česen. Grenkoba, ki jo je sposoben izločiti, je naravnost pošastna. Dodala sem odtaljeno spasirano špinačo, približno 300 g. Iz neznanih razlogov kljub sezoni v trgovinah nikakor nisem našla sveže blitve, ki sem jo hotela uporabiti sprva. Če imamo opravka s svežo blitvo/špinačo, jo najprej zblanširamo in po želji nasekljamo. Vse skupaj zalijemo z dvema žlicama mleka, posolimo, pokrijemo in na nizkem ognju cmarimo kakšnih 15 minut.

2Med brbotanjem zelene brozge sem se lotila priprave druge komponente omake. Ponovno sem razpustila žlico masla in primešala žlico moke. Ko je rahlo porjavela, sem primešala na drobno nasekljan por. Ne vem, kako naj podam količino – približno 3 cm srednje debelega stebla. : ) Ko je posteklenel, sem dodala odcejene koščke Rio Mare tune v deviškem olju. Začinila sem s poprom in timijanom, nato pa dobro popraženo zalila s približno 100 ml smetane za kuhanje. V omako sem dodala še malo naribanega sira, in ko se je ta stopil, sem tunino omaka primešala k špinači. Vse skupaj sem nepokrito še malo pokuhala, da je odvečna tekočina izparela.

4

V slani vreli vodi sem nekaj minut kuhala Barilline canellone, ki so sicer namenjeni peki v pečici, ampak se jih čisto dobro da uporabiti tudi kot kuhane testenine. Ko so se ohlajali, sem na tanke rezine narezala mlad jajčevec, ga osolila in na hitro popražila na olivnem olju. V isti ponvi sem na hitro popražila še testenine, tako da so prijetno hrustale. Ko so se dovolj ohladile, da sem jih lahko držala v rokah, sem jih previdno nafilala z nadevom in jih postregla na jajčevcih.

Špinačno-tunin nadev lahko uporabimo tudi kot čisto navadno omako na makaronih, širokih rezancih in kar je  še podobnega. Odlična je! : )

Dober tek!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.