Breskovi mafini z jogurtom

Tako dolgo sem spodnji recept pustila na intenzivnem valjanju med osnutki, da me je prihtel Piknik teden, ki ga je pred kratkim otvorila Tina. Pa ker nismo ravno picajzlaste, bomo recept za jogurtove mafine podtaknile med ostale piknik dobrote. Konec koncev so mafini majhni, prenosljivi in sladki, kar jih – če bi obkljukali še kategorijo “imajo okus po čevapih” – praktično naredi za idealno piknik hrano. Še posebej, ko jim dodamo domače breskve, ki jih letos v našem mini sadovnjaku v izobilju. In kako dišijo!

4Šolski primer slastnih sočnih dišečih domačih breskev:

6

Mafini so take srčkane male stvari, pri katerih gre težko kaj narobe. Tudi če ne vzkipijo do želene nabuhlosti, so po vsej verjetnosti še vedno dovolj dobri, da jih pol lahko pojem še toplih. Druga dobra stvar pa je tudi to, da iz zadnjega dela najglobljega predalnika ne rabimo vlačiti mešalnika, ker je vse, kar potrebujemo, spretno zapestje in metlica za stepanje. No, prepričana sem, da bi se ob zadostni količini dolgčasa, trme in pomanjkanja primernih kuhinjskih pripomočkov dalo maso primerno obdelati tudi z vilico. : )

5

Za pripravo mafin zmesi uberemo klasični postopek – posebej združimo mokre in posebej suhe komponente, nato pa jih peljemo na prvi zmenek v večjo posodo in zmešano do primerne homogene stopnje. Na koncu sem dodala še nakoščkane breskve. Primerno količino sestavin najdete v okencu na koncu objave.

Maslo nekateri pretopijo v masleno tekočino, jaz sem ga pa tokrat uporabila segretega na poletno sobno temperaturo – se pravi okoli 76,4° C – torej praktično tekočega. In naj vas fotografije ne zavedejo, mafini niso zbiti in lepo vzkipijo, samo jaz sem kratkovidno posodice napolnila samo do 2/3. Tako sem končala s 16 dvotretjinjskimi kolački. Kar pa tudi ni slabo. : )

7

Dober tek!

1

Jogurtovi mafini z breskvo
Za 12 mafinov
 1. 2 jajci
 2. navadni jogurt (180 g)
 3. 5 žlic masla
 4. žlica olja
 5. (če je masa pregosta, dodamo malo mleka)
 6. 2 lončka moke
 7. 3/4 lončka sladkorja
 8. vrečka vanilijevega sladkorja
 9. žlička sode bikarbone
 10. 1/2 vrečke pecilnega praška
 11. ščep mletih klinčkov
 12. 4 manjše breskve
postopek
 1. Posebej zmešamo mokre in posebej suhe sestavine.
 2. Moker in suh del počasi in dobro premešamo (na roke).
 3. Dodamo na koščke narezane breskve in napolnimo modelčke za mafine.
 4. Pečemo približno pol ure pri 180° C.
zapiski
 1. Za merico lahko uporabimo jogurtov lonček ali skodelico za čaj. Pomembno je le, da ohranimo razmerje.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.