Vse poletne klasike

Če tako malce generalno pogledamo na življenje – a je sploh še kaj drugega, kot eno samo dolgo izmenjevanje krvavic s kislo repo/zeljem in sataraša/filanih paprik? Kaj hočem reči – neke te tipične sezonske jedi, ki jih, hočeš nočeš, moraš jesti, ker je pač, no, sezona. Letos sem o filanih paprikah sanjala že junija, ko sem šla prvič na dopust. Pa so po trgovskih centrih za njih zahtevali še *vrtoglave* slabe tri eure in me je kar malo srce zabolelo. Ampak na našem vrtu paprike tradicionalno ne obrodijo najbolje (čeprav se letos situacija malce obrača!). No, sedaj je sezona paprik na vrhuncu, cene so padle, paradižnik (če se odločite za domačo mezgo) je tudi ponorel, tako da res ne vem, kaj še čakamo. Filane paprike! Poletna klasika številka ena!

2

Paprike nam bodo vzele mogoče malce več časa, kot kakšne hitre testenine z omako, ampak prednost paprik je ta, da se itak morajo kuhat v večji količini, ker so tako preprosto boljše. Tako da za tole jed se kar pripravite, da bo na meniju vsaj dva, če ne celo tri dni. Ampak ob taki božanskosti se ni za pritoževat, ane. Sem pa zadnjič slišala, da nekomu delajo paprike nemalo preglavic, če jih kuhajo v paradižnikovi omaki, da se jim na dni prismodijo. Meni se to, pa imam malce muhasto indukcijsko ploščo, s katero se grdo gledava vsakič, ko kuham gres/puding/vanilijevo kremo, ni pripetilo. Je pa res, da paprike vzamejo svoj čas in najboljše je, če počasi brbotajo na minimumu vsaj kakšno uro. 

1

Filane paprike
Nadev
 1. 0,5 kg mletega mesa
 2. 2 čebuli
 3. 4 stroki česna
 4. 4 korenčki
 5. 3 lovorjevi listi
 6. pest riža
 7. sol in poper
 8. 2 jajci
 9. peteršilj
Mezga
 1. olje
 2. moka
 3. sladka paprika v prahu
 4. pol litra paradižnikove mezge
 5. do pol litra vode
 6. lovorjev list
 7. 7 paprik (babur)
postopek
 1. Paprike očistimo. Skrajšamo peclje, izrežemo pokrovček, odstranimo semena, pokrovček z notranje strani obrežemo, da dobimo čim več prostornine znotraj paprike.
 2. Sesekljamo čebulo in česen, oboje prepražimo na olju. Dodamo mleto meso in ga na višji temperaturi pražimo, vmes ga mešamo in "drobimo", da ne nastanejo večje kepe. K mesu naribamo še korenje. Dodamo lovorjeve liste, solimo in popramo. Ko meso zakrkne, dodamo pest riža (po želji lahko tudi več) ter zalijemo s cca. 2-3 dl vode. Kuhamo slabih 10 min, toliko, da se riž napne, ni pa potrebe, da se skuha do konca. Maso odstavimo s štedilnika in počakamo, da se malo ohladi. Nato ji dodamo še sesekljan peteršiljj ter 2 jajci. Če je masa presuha, dolijemo še malo vode. Nato paprike napolnimo - ne povsem do vrha, kajti med kuhanjem se bo riž še skuhal in povečal prostornino.
 3. Za mezgo na olju prepražimo žlico moke, dodamo žličko sladke paprike v prahu, dolijemo paradižnikovo mezgo in jo razredčimo z vodo. (Domače paradižnikove mezge ni potrebno rečiti, razen, če je bolj koncentrirana.) Dodamo lovorjeve liste (ki smo jih prej odstranili iz mase, s katero smo polnili paprike). Paprike zložimo v posodo, prelijemo z mezgo (paprike morajo biti v celoti prekrite, sicer bodo na določenih mestih trde) in na majhni temperaturi kuhamo od pol ure do ene ure.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.