Voham jesen …

… in ropotljajoče dežne kaplje po strešnem oknu in strehi me mamijo nekam v globine in toplo zavetje moje postelje. Odejo zvijem v črv, si ga podložim pod trebuh, se prevalim na bok, še glavo podložim s plišasto igračo in že me več ni. 

Danes ob pol treh zjutraj sem želela zaspati, pa se mi je vrtelo. Že dolgo ne tako. Ne vem, mogoče od navdušenja nad tem, s kakšno vnemo je bodoča nevesta tekla po Piranu in prodajala piškote ter zbirala podpise oz. dovoljenja poročenih moških, da jo spustijo v zakon. Sama sem si samo mislila “česa takega se jaz na svoji dekliščini ne bi šla, dobra je” ter opazovala turiste, ki so segali v žep po drobiž in k svoji popotovalni dogodivščini po Sloveniji dodali še spoznavanje poročnih običajev Slovencev. 

Smo imele pa Bormašince prejšnji teden, ko so se nad Ljubljano ravno zgrinjali oblaki, ki že veselo vse te dni vlažijo zemljo, piknik. Dobro smo jedle, še bolj pa je bilo prijetno poklepetati in priti na tekoče s tem, kaj se nam dogaja. V prihodnjih dneh vas torej na blogu razveseljujemo z res enostavnimi idejami za piknik prigrizke. Pa ne zmajevat z glavo – vremenoslovci že napovedujejo malce višje temperature! Pa začnimo … s pito s paradižniki in polento

V bistvu sem zadnjič razmišljala, da nimam pojma, kako bom napisala recept za polento. Sama vedno skuham polento povsem po občutku, voda, sol, olje, potem pa vsujem nekaj polente in čakam, kaj se bo zgodilo. V najhujšem primeru, ko se preveč zgosti, jo še vedno lahko razredčim. Priporočam, da poskusite, ali pa se držite navodil za kuhanje polente na embalaži. Zagotovo piše, kakšno razmerje je potrebno uporabiti, hehe. 

No, recept za tele mini (lahko pa je seveda tudi velika) paradižnikove pite s polento je res enostaven: skuhamo polento (raje malce bolj gosta kot pa preredka). Nasekljamo zajeten šop peteršilja in bazilike. Polovico zelišč vmešamo v polento ob koncu kuhanja, polovico prihranimo za paradižnike. Polento vlijemo na pomaščen pekač za pite, super je tak z odstranljivim dnom. Počakamo, da se polenta ohladi, nato pekač postavimo v hladilnik. Podloga za pito je pripravljena. Nato se sprehodimo po vrtu (ali bližnji trgovini), naberemo najlepše, najbolj rdeče in najslajše češnjeve paradižnike, jih narežemo na polovičke ali četrtinke. Stresemo jih v posodo, dodamo jim še kos dobrega feta sira, narezanega na kocke, preostala sesekljana zelišča, vse skupaj pa začinimo z olivnim oljem.  Povsem preprosto. Punce so rekle, da je bilo dobro.

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.