Čajanka!

Kot rezident študentskega doma in lastnik najbolj skromne kuhinjske opreme, sem poskrbela, da na pikniku nismo ostale žejne. Če smo čisto iskreni, so mi dekleta najbrž milostno zaupala nalogo, ker se nam vsem po torbicah valja najmanj pol litra postane vode. Hidracija, hidracija, hidracija! Pomembna reč, sploh v dnevih, ko še hudič švica. In ker, BAJE, gintonic ne odžeja zares, sem se po pravem hipster navdihu lotila domačega ledenega čaja. Torej – kako napisati recept za nekaj tako trapasto preprostega? Skuhaš najljubši čaj, ga ohladiš in postrežeš.

3Ali pa … čisto malo zakompliciraš. Čaj iz filter vrečk je v bistvu samo obarvana voda, ki se bolj ali manj uspešno pretvarja, da ima okus. Zakaj ga torej ne bi poskušali izboljšati? Najprej potrebujemo dobro čajno osnovo. In pri meni to ne pomeni ene vrste čaja. Ne, običajno, ko pozimi grejem notranje organe, uporabim najmanj dva različna okusa, za katera menim, da se bosta ujela. Če slučajno pobiksam, pa zvarek tako dolgo medim, da se ponesrečene mešanice ne okusi več. : )

4No, moja poletna različica je bazirala na osnovi iz zelenega čaja. Uporabila sem vrsto Yunnan Green, ampak res samo za ščep, da sem dobila rahlo osvežilno grenkobo. Na približno dva litra vode sem za dve minuti namočila čajno žličko čajnih lističev. : ) Nato sem ga precedila in dodala še vrečke breskovega filter čaja (Hofer) in Gozdne sanje (sadni filter čaj iz Cha). Če bi imela posušeno materino dušico, bi dodala še to. Skratka, skoraj nič ne more iti narobe. Samo pazite, da kropa ne zlijete po sebi.

2

Dokler je bil še vroč, sem dodala palčko cimeta in okoli deset celih klinčkov, ki jih po kakšnih 15 minutah odstranimo. DIŠI. Čaj sem osladila z dvema žlicama medu in obogatila z vitamini soka dveh limon in limet. Preden sem posodje zaprla v hladilnik, sem dodala krhlje dobro oprane nektarine. Tik preden sem steklenico in kozarčke pripravila na popotovanje do piknik lokacije, sem v ledeni čaj potopila koščke melone, ki sem jih večer prej pustila v zamrzovalniku. Do postrežbe so se že odtalili, ledeni čaj pa je bil še vedno primerno hladen. Napitek je zaradi kosov sadja primeren tudi za tiste, ki so se trapasto odločili, da bodo tik pred piknikom začeli hujšati, saj bo njihove razdražene želodce vsaj malo potolažila čajna sadna solata. : )

1

Na zdravje!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.