Mehčalec aroma v sladici

Poletje na prelomu v jesen je eden mojih najljubših delov leta. Pomeni, da je vreme še vedno primerno za krajše morske izlete, hkrati pa obala gosti samo še zdolgočasene nemške upokojence. Starši so namreč že zdavnaj spakirali male vreščače v varčne enoprostorce in si najbrž precej oddahnili, ko so jih malo prestrašene pustili v šolskih klopih. Ali ergonomsko oblikovanih naslanjačih. Ali s čim že mladež zabavajo v devetletki. Kakorkoli, jutri s Pobom pojdeva za nekaj noči malce razpihati burjo, za vas pa je tule en glažasta sladica.

2Priznam, sivko sem izbirala zaradi njene sposobnosti, da je … lepa. O pomenu fotogeničnosti je oni dan pisala Beti. Saj imate vsi v glavi tiste fotografije z juga Francije, ki se utapljajo v vijolični barvi glavnega akterja Lenor mehčalcev? No, to je bil glavni navdih te sladice. Da bo na fotkah videti lepo. In ja, priznanje številka dve, na fotografijah je skoraj malo lepša, kot je v resnici dobra. Ampak samo skoraj. Je kar fina tale mehčalec krema. Precej mlečna, minimalno sladka in predvsem robidasta. Postrežena hladna pa tudi sorazmerno osvežilna. Recept pa, kot ponavadi, v okvirčku spodaj. : )

4

3

Dovolj slastno, da se poplačajo doživljenjske obiralne brazgotine, ki si povprečen obiralec pridobi na srednje dolgem lovu na robide. ‘Br tek!

5

Sivkina krema z robidovo glazuro
sestavine
 1. Za 6 kozarčkov
KREMA
 1. 250 ml sladke semtane
 2. 500 g maskarpone sira
 3. 2 cvetova sive
 4. 2 vanilijeva stroka
 5. 2 lističa želatine
GLAZURA
 1. 3 pesti robid
 2. sladkor v prahu (po okusu)
 3. 2 lističa želatine
postopek
 1. Na nizkem ognju v sladki smetani prekuhamo cvetove sivke in vanilijeva stroka.
 2. Ko odstavimo, pustimo stati, da se smetana malo ohladi, in precedimo.
 3. Z mešalnikom skoraj vso aromatizirano smetano počasi vtepemo v maskarpone sir.
 4. V preostanek smetane (kakšnih 6 žlic) raztopimo prej namočene lističe želatine in vmešamo v maskarpone mešanico.
 5. Kremo razporedimo v kozarčke in postavimo v hladilnik. Medtem ko se krema ohlaja in strjuje, pripravimo robidovo glazuro.
 6. Na nizkem ognju prekuhamo robide s poljubno količino sladkorja v prahu. Ko se robide zmehčajo in sladkor raztopi, jih zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato kar v sadni tekočini raztopino dva lističa želatine in sadje prelijemo po kremi v kozarčkih. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo in kozarčke ponovno zapremo v hladilnik.
 7. Postrežemo hladno.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.