Kaj je bolje od ene rojstnodnevne torte? Tri!

Letos je moj gospod dobil za rojstni dan tri torte v 10 dneh. Prvo, Pavlovo, mu je pripravila sestra, ki je zelo domača v kuhinji in vedno pripravi kakšno slastno jed. Moram jo nahecat, da kdaj gostuje na bormašinci s kakšnim receptom. Sestra je Pavlovo torto (Tinin recept najdete tu) pripravila za družinsko rojstnodnevno kosilo. Peke druge sem se lotila jaz, ko sva v najino novo stanovanje na obisk povabila par prijateljev. Ker ponovno nisem imela pretirano veliko časa, se je torta sprevrgla v sladico v kozarcu, saj sem biskvit pekla v prevelikem pekaču, nato se mi pa tudi krema ni strdila, kot bi se morala. Pa nič zato! Nobena sestavina ni šla v nič. Biskvit sem natrgala na majhne koščke in z njimi napolnila kozarec, jih polila s čokoladno kremo in pokuhanimi jagodami. Ni ravno najlepša sladica, je bila pa vseeno dobra. Če se vam kdaj kaj podobnega pripeti, nikar ne mečite svoje ponesrečene kreacije stran, ampak jo uporabite kako drugače. Sladice v lončku so tako ali tako moderne. 😉

Neimenovana risba (2)

Tretjo torto smo jedli pretekli vikend na družinskem pikniku z mojimi starši in taščo. Tudi tokrat nisem imela časa na pretek, saj smo dan prej šli na daljši pohod v hribe, iz Pokljuke na Blejsko kočo in naprej na Debelo peč in Brda.

Neimenovana risba (2)

V nedeljo, ko smo imeli piknik, pa sem imela na voljo dopoldne, ko sem med drugim morala tudi pomiti kopalnico in pospraviti kuhinjo. Nič lažjega kot poiskati recept, pri katerem je dela za 20 minut, ostalo pa je peke ali čakanja, da se spečeno ohladi. Za take recepte se vedno obrnem k svoji knjižici 500 cakes ali izposojeni knjigi z recepti pit. Tokrat sem izbrala enostavno čokoladno biskvitno torto.

Po tem, ko sem izbrala torto, ki jo bom pripravila, sem morala skočiti še do trgovine, saj nisem imela doma na zalogi 6 jajc, ki sem jih potrebovala za peko. Sicer sem imela preostale sestavine vse na zalogi in verjamem, da jih ima vsak, ki kdaj pa kdaj kaj speče, tudi v svoji kuhinji. Ko sem se vrnila iz trgovine, sem se lotila dela. Prižgala sem pečico na 180°C in namastila pekač premera 2 cm. V mešalnik sem dala 200 g na koščke narezanega masla in 200 g sladkorja ter je dobro zmešala v kremasto maso. Med mešanjem sem dodala 6 jajc, eno po eno. Nato sem v mešalnik dodala 280 g moke, 1 pecilni prašek in 4 žlice nesladkanega kakava. Za konec sem primešala še 4 žlice mleka in 1 žličko vanilijevega ekstrakta. Ko je bila masa gladka, sem jo vlila v pekač in jo na vrhu poravnala. Pekač sem zaprla v pečico in ga pustila tam 50 minut. Medtem sem se lotila čiščenja kopalnice in pospravila kuhinjo.

Ko sem vzela biskvit iz pečice, da se ohladi, sem se lotila čokoladnega preliva. Nad soparo sem stopila 20 g masla in 150 g temne čokolade. Čokolado sem razmazala po torti, počakala, da se je ohladila in torto potresla še z nekaj kakava v prahu. Pa sem jo imela. Torto smo jedli čez nekaj ur in je bila zato čisto v redu. Če bi jo jedli kaj kasneje, bi jo bilo bolje postreči ob čaju ali s smetano, lahko tudi sladoledom, saj postane biskvit hitro suh.

torta

Prav zato lahko naredite malo več s torto tako, da biskvit navlažite, preden ga okrasite s čokolado. Lahko ga navlažite z mlekom in kapljico ruma, kakšnim sadnim sokom ipd. Biskvit lahko tudi prerežete na pol in ga namažete s poljubno kremo. Lahko enostavno zmešate nekaj mascarpone-ja in sladkorja, dodate malo vanilije, ali enostavno namažete z nutello ali priljubljeno marmelado. Lahko dodate banane in čokolado. Če bi raje imeli enostaven ne-čokoladen biskvit, iz recepta preprosto izpustite kakav in čokoladni preliv, namesto njega pa torto na koncu posujte s sladkorje v prahu. Prepustite domišljiji prosto pot in ustvarite svojo torto. 

Enostavna čokoladna torta
sestavine
 1. 200 g masla
 2. 200 g sladkorja
 3. 6 jajc
 4. 280 g moke
 5. 1 pecilni prašek
 6. 4 žlice nesladkanega kakava
 7. 4 žlice mleka
 8. 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 9. 150 g temne čokolade
 10. 20 g masla
 11. nesladkan kakav za posip
postopek
 1. Segrejemo pečico na 180°C. Namastimo 22 cm pekač za torto.
 2. Gladko zmešamo maslo in sladkor, po enega dodajamo jajca. Nato primešamo moko, pecilni prašek in kakav. Na koncu primešamo še mleko in vaniljev ekstrakt, da dobimo gladko maso. Maso vlijemo v pekač in jo poravnamo. Pečemo približno 50 minut.
 3. Nad soparo stopimo maslo in čokolado ter ju razmažemo po ohlajeni torti. Počakamo, da se tudi čokolada ohladi in torto posipamo še s kakavom.
zapiski
 1. Takšna torta, ali bolje biskvit, je dober še isti dan, veliko bolje pa je, če ga dodatno navlažimo. Navlažimo ga lahko z mlekom in kapljico ruma, sadnim sokom. Biskvit lahko tudi prerežemo na polovico in prvo plast, po tem, ko jo navlažimo, namažemo s sirovo kremo, marmelado, Nutello ali drugim namazom. Tako dobimo bolj sočno torto, ki je dobra tudi drugi dan.
 2. Če želite običajen biskvit in ne čokoladnega, nič lažjega, samo izpustite kakav iz recepta in namesto čokolade za na vrh, biskvit preprosto posipajte s sladkorjem v prahu. Ali okrasite s poljubno kremo/smetano. Pustite ustvarjalnosti proste roke. 🙂
Prirejeno po 500 cakes
Adapted from 500 cakes
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.