Na hitro

Ko sem sama doma, se mi velikokrat ne da kuhati kosila. Sploh, ko pridem iz službe mi je muka takoj za štedilnik. To se mi je zgodilo tudi pretekli teden. Najprej sem enostavno obsedela na kavču in vsaj pol ure delala nič. (Ja, no, priznam, igrala sem igrice na telefonu. Vsega je kriva Tina, ki me napeljuje k igranju, prisežem!) Potem mi je želodec sporočil, da moram dvigniti zadnjico in se spraviti v kuhinjo, da si pripravim nekaj dobrega za kosilo.

Prednost tega, da sem sama doma, je tudi ta, da si lahko za spremembo skuham nekaj, česar moj dragi ne bi jedel, torej jed, ki je primarno sestavljena iz zelenjave. V hladilniku sem nabrala še zadnjo poletno zelenjavo iz domačega vrta (kakšni okusi!) in se lotila priprave kuskusa s poletno zelenjavo. Na hitro.

Neimenovana risba (3)

Narezala sem čebulo in česen ter ju začela počasi pražiti na olju. Medtem sem oprala in narezala še malo bučke, paprike in paradižnika, ki je dal jedi sočnost. Ko je čebula posteklenela, sem ji dodala preostalo zelenjavo in jo začinila s timijanom, majaronom, baziliko, soljo, kajenskim poprom in malce čilija. Seveda je izbira začimb prepuščena okusom vsakega posameznika, vsekakor pa priporočam njihovo uporabo, saj dajo jedi piko na i. Sama sem se veliko časa bala uporabljati začimbe ali vsaj kaj več kot sol, poper in origano. Saj ne, da so bile jedi slabe, samo niso pa bile tako dobre, kot sem jih jedla drugje. Tako da, začinite svoje jedi. Ne preveč, seveda, naj se čuti zelenjava oz. glavna sestavina.

Da se vrnem k receptu. Medtem, ko se je zelenjava pražila na nizkem do srednjem ognju, sem zavrela vodo, ugasnila plin, v vodo stresla kuskus in ga za par minut pustila pokritega, da je vodo ‘popil’. Količine? Najbolje je, da za kuhanje kuskusa sledite kar navodilom na embalaži, ne morete zgrešiti. 

Ko je bila zelenjava malo pokuhana in kuskus pripravljen, sem kuskus stresla v zelenjavo, dobro premešala, stresla jed na krožnik in jo okrasila z listkom bazilike. Da bo lepo. To je vse. Seveda lahko na kuskus naribate še parmezan, ne bom jezna. Jaz sem se ta dan odločila, da bom užival v polnem okusu domače zelenjave. Res je bilo dobro. In seveda na hitro pripravljeno. Da sem izkoristila preostanek popoldneva za malo počitka v maničnem tednu.

kuskus s poletno zelenjavo
sestavine
 1. čebula
 2. česen
 3. bučka
 4. paprika
 5. paradižnik
 6. poljubna zelišča, sveža ali sušena (bazilika, peteršilj, timijan, majaron ...)
 7. sol
 8. (kajenski) poper
 9. druge začimbe po okusu
 10. druga zelenjava po okusu ali stanju zalog
 11. olivno olje ali druga maščoba
 12. kuskus
postopek
 1. Nasekljamo česen in čebulo ter ju popražimo v ponvi na vročem olju. Nasekljamo ostalo zelenjavo, razen paradižnika, in jo dodamo v ponev ter pražimo. Po navodilih na embalaži skuhamo kuskus (navadno gre tako, da zavremo vodo, odstavimo, dodamo kuskus in pokrito pustimo 3 min). Zelenjavi dodamo na kocke narezan paradižnik in začimbe ter zelišča. Pečemo na nizkem ognju, da se paradižnik nekoliko razpusti (bolj ali manj, po okusu). Odstavimo, primešamo kuskus in serviramo.
zapiski
 1. Količine doziramo glede na lakoto, število ljudi in preference pri zelenjavi in začimbah. Na pripravljeno jed lahko naribamo parmezan.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.