Nosečnost za telebane, šestič: gnezdenje.

Gnezditveni sindrom.

Menda se dogaja, da nosečnice v zadnjem tromesečju neprestano samo čistijo, perejo, likajo, ali kako drugače pripravljajo vse potrebne pripomočke za prihod otroka. Nekateri viri navajajo, da se to lahko zgodi šele par dni ali par ur (!!!) pred porodom, spet druge o gnezdenju začnejo razpredati že kmalu po tem, ko se na polulani palčki pojavita dve črtici ali plusek. 

No, jaz še kar čakam. Priznam, da lahko povsem mirno presedim celo dopoldne na kavču in prav nič me ne motijo pasje dlake na preprogi, umazana skodelica čaja od pred-pred-pred-včerajšnjim ter dejstvo, da skozi okno ne vidim tako bistre slike, kot bi jo lahko, če bi bila okna očiščena. V resnici se moram popraviti – vse našteto me že moti, ampak absolutno ne do take mere, da bi dejansko vstala in celo dopoldne obsesivno čistila. No, spodobi se, da na tej točki priznam (prav nič s težkim srcem), da res nisem najbolj redoljubna in disciplinirana oseba, ko pridemo do gospodinjskih opravil. Dobro, ni ravno tako hudo, da bi mi nekega dne zmanjkalo čistih spodnjih hlačk ali pa da ne bi bilo v omari čistega kozarca. Načeloma je mansarda v čisto okej stanju, mene bolj jezi to, da ne morem vzpostaviti takega nivoja discipline, kot sem ga imela na izmenjavi v Španiji. Res je, da se nas je tam ponavadi v kuhinji gnetlo pet hkrati in da drugače, kot da posodo, v kateri si kuhal, pomiješ, še preden sploh poješ, res ni šlo. Doma pa imam absolutno preveč posode, pa pomivalni stroj in potem se mi to nabira in nikakor ne pridem s posodo na zeleno vejo. Ko pomijem tisto od zajtrka, je že umazana nova od kosila. Vsekakor pa se lahko pohvalim s tem, da po tuširanju vedno do suhega pobrišem celotno tuš kabino (beri: ploščice in steklo), prav tako po vsakem umivanju rok/zob pobrišem tudi umivalnik. Ha!

Okej, pustimo moje običajne navade glede čiščenja ob strani. Gnezdenje. Recimo, da ga lahko razdelimo na dva dela: prvi del obsega priprave oz. nakupovanje vsega potrebnega, drugi del zajema že prej omenjeno obsesivno čiščenje. S prvim delom nimam težav – v resnici imam že kar precej stvari pripravljenih, manjka mi samo še kakšna malenkost, ki pa spet ni tako zelo tragična. Plenice imam, bombažne vložke za čiščo tudi, oblačila za otroka, v glavnem, načeloma vse štima. Na obsesivno čiščenje pa še čakam. Fino bi bilo res še enkrat počistiti okna, pa pospraviti tam en vogal v kuhinji, kamor zadnje leto kar nalagam in nalagam vse tisto, za kar ne vem, kam spada, pa še par malenkosti bi bilo fino pospraviti in posortirati, ker si predstavljam, da bo potem še večji kaos.

Ampak moja najtrdnejša teorija do sedaj o tem gnezdenju pa je ta, da je to v resnici en velik nateg. Placebo. Da se bom morala kar sama zmotivirati in vse postoriti, da v resnici ne obstaja neka čudežna nevidna sila, ki me bo spravila v stanje obsedenega čiščenja. Bom poročala. 

Sicer pa je danes na sporedu sladkanje s karamelnim sladoledom.

1

Lani smo v Gostilni slavili s šefovim šmornom in v resnici je to super sladica tudi za prijatelje, ki pridejo na obisk. Pa jesen je in prav paše nekaj toplega, z domačo slivovo marmelado ter karamelnim sladoledom. Jaz sem recept malce priredila, predvsem zato, da ni potrebno uporabiti glukoze v prahu, tako kot veleva originalna receptura. Recept za šmorn najdete pri Bernardi, danes pa se posvetimo sladoledu.

Zadnjič smo govorili o angleški kremi in tudi danes jo tale recept vsebuje. Dobra sladoledna osnova je namreč vedno pripravljena z dodatkom celih jajc ali rumenjakov, po francoski metodi, da je sladoled fino kremast. Včasih jih samo stepamo nad soparo, tale recept pa je še posebej super, ker jajca dejansko skuhamo v angleško kremo, kar pomeni da so toplotno povsem obdelana in za nosečnice varna. 

Karamelni sladoled
sestavine
  1. 250 g sladkorja
  2. 530 g sladke smetane
  3. 250 g mleka
  4. 3 jajca
  5. pol čajne žličke soli
postopek
  1. Najprej pripravimo karamelo iz 200 gramov sladkorja. Na srednji jakosti počasi topimo sladkor, da se ves stopi in karamelizira. Pazimo, da karamele ne zažgemo - ko se iz nje prične kaditi, je pripravljena. V ločeni posodi segrejemo 300 g sladke smetane in z njo zalijemo karamelo ter mešamo, da se vsa karamela stopi. Dodamo še sol.
  2. Posebej segrevamo 230 g sladke smetane in 250 g mleka. V drugi posodi stepemo 3 jajca in 50 g sladkorja. Ko mleko in smetana zavreta, jo čisto malo dolijemo k jajcem in sladkorju ter fino premešamo, toliko, da jajca temperiramo. Nato jajca zlijemo nazaj v posodo k preostalemu mleku in smetani in kuhamo par minut, toliko, da se krema začne gostiti. Čez cedilo jo prelijemo k karameli, dobro premešamo in čez noč ohladimo.
  3. Sladoledno zmes lahko vlijemo v strojček za sladoled in se držimo navodil proizvajalca, lahko pa jo prelijete kar v banjico za sladoled (pride točno 1 liter) in vsake pol ure z metlico vse skupaj na hitro premešate.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.