Nosečnost za telebane, sedmič: presenečenje

To, kako sem predprejšnjo nedeljo mislila, da grem prvič v življenju na nogometno tekmo, vam je v ponedeljek razkrila že Nina. Še danes v bistvu ne morem verjeti in srce mi poskoči vsakič, ko pomislim, kako so se punce (in fantje) za vse morali potruditi, zorganizirati, skrbno načrtovati … v glavnem, do konca življenja bo to ostal en lep in krasen spomin in res sem srečna, da imam okoli sebe take ljudi. 

V resnici se je precej drzno takole poigravati z nosečnico in sama sreča je, da je moj pritisk vedno v takih nižinah, da ga taki podvigi, ki mi hitro pospešijo srce, kvečjemu dvignejo na normalno raven. Je pa tudi res, da me punce potem niso preveč mučile s takšnimi in drugačnimi nalogami in izzivi. “Smisel” babyshower-ja je sicer resda tudi v tem, da se prijateljice pred porodom in predvidenim koncem družabnega življenja za vse bližnje vpletene (mama, ata) še zadnjič malce podružijo, brez obveznosti in skrbi, je pa treba bodočo mati tudi malce preizkusiti. Sistem je dokaj podoben dekliščinam, na katerih mora bodoča nevesta ponavadi dokazati, da je sposobna in pripravljena, da skoči v zakonski stan, no, tu pa sem se spopadala z nalogami, primernimi za mojo novo prihajajočo vlogo. 

Kaj smo počele? Punce so zadevo super organizirale tako, da nisem bila jaz edina na tapeti za mučenje, tako kot je to v navadi pri dekliščinah. Fino so bile vse vključene v izzive in tako sem najprej dobila super predloge za dekliška in fantovska imena od A do Ž. Pustimo ob strani to, kakšni so ti predlogi, saj je bila naloga seveda časovno omejena in posledično imam lep cvetober imen, ki geografsko niso omejena samo na Slovenijo, temveč zajemajo širši Balkan. Super zabavno je bilo videti tudi njihove zmedene obraze, ko so z vrvico ugotavljale, kolikšen je obseg mojega trebuha. Zadnjič je meril točno 100 cm, punce pa so vse bile preveč pogumne in mi dodale še kakšnih 15 cm poleg. Tudi do tja še mogoče pridemo, hehe. Sama sem se morala malce namučiti v nosečniški pantomimi, pa v resnici ni bilo tako hudo, kot sem si mislila, malo nelagodna je bila samo prsna črpalka, ampak smo se ob njej vse fino nasmejale. Punce so v resnici ogromno znanja pokazale tudi pri nosečniškem kvizu, ki je potekal v stilu abecede, kot smo je vajeni z Malih sivih celic. Fantje so se s sprehoda vrnili ravno pravi čas, da sva v tandemu nekako le uspela previti do sredine hrbta pokakanega dojenčka, kot bodoča mama, od katere se bo tudi po rojstvu pričakovalo, da je vedno tako zelo urejena, kot sedaj (ahahahahahahaah, včeraj sem si po treh tednih namazala trepalnice z maskaro), pa sem si morala nalakirati nohte na rokah z zavezanimi očmi, pri tistih na nogah pa sem potrebovala njegovo pomoč.

Res en super, super večer. Zdaj pa hitro k receptu, tale sobota kar beži mimo in danes je čas, da po kosilu s kakšno poslastico razveselimo najbližje. Zadnjič sem pripravila borovničevo in nutellino kremo v kozarčku.  

1

Tale sladica je v resnici super rešitev za takrat, ko vam ostane kakšna plast biskvita ali pa piškoti, pa ne veste točno, kaj bi z njimi. Jaz sem v tem receptu porabila ostanke čokoladnega Hershey’s biskvita, lahko pa uporabite katerikoli drug biskvit ali pa piškote. 

Tudi recept za Nutellino kremo je nekaj najboljšega, kar se lahko na tak turoben dan pripeti vašim brbončicam. Ta recept je nastal že nekaj časa nazaj, ponovno pa sem ga uporabila zadnjič, ko sem dobila prošnjo, če lahko naredim lahko čokoladno torto. To je precej zanimiva besedna zveza, če mene vprašate, kajti čokolada in lahkotnost ne gresta najraje z roko v roki. Če pa klasični kremi za nutellino torto (smetana + Nutella) dodamo še zajetno količino navadnega jogurta in želatine, pa v resnici nastane nekaj hudo dobrega. 

Recept gre takole:

 • 250 ml sladke smetane
 • 250 ml polnomastnega navadnega jogurta
 • 3 listi želatine
 • 4 velike žlice Nutelle (lahko tudi več/manj, po želji)

Smetano stepemo (ne preveč!), dodamo jogurt in Nutello (fino je, da je sobne temperature, sicer jo malenkost pogrejemo v mikrovalovni pečici, da je malce bolj mehke konsistence), vse skupaj dobro premešamo, na koncu vmešamo še 3 liste želatine, ki smo jih najprej namočili v mrzli vodi, nato pa stopili v mikrovalovni pečici. Na koncu kremo premešamo še z lopatko, da je Nutella res dobro porazdeljena po celi kremi.

Na vrh pa pride še svežina z borovničevo kremo. Na kmetiji Kastelic – Žonta dobite najboljše domače jogurte, da vseh različnih okusov, ki jih ponujajo, sploh ne omenjam. Pa sir za žar, skuta in sedaj v sezoni tudi kislo zelje … Res se splača. Tak sadni jogurt je nekaj čisto drugega kot to, kar smo navajeni iz trgovskih centrov. Tako dober in poln okusa, da mu razen želatine nisem dodala čisto nič drugega.

 • 500 g borovničevega tekočega jogurta
 • 4 listi želatine

Želatino namočimo za deset minut v mrzlo vodo, nato pa jo stopimo v mikrovalovni pečici. Vmešamo v borovničev jogurt. To je vsa umetnost. 

Biskvit in obe kremi nadevamo v kozarčke, po vrhu potresemo s kakavom v prahu in predemo kot male mucke. 

2

2 comments

 1. Mateja T. says:

  Pozdravček…
  Vidim da je v kremi želatina. Meni se zadnjih nekaj tort meša prav zaradi nje. Želatina v lističih v hladno kremo. Grudice in nitke. Poskusila sem že skoraj vse…
  Vem da je treba dati hladno želatino v hladno kremo. Ampak če pustiš da se ohladi se strdi. In potem sploh ne gre mešanje. Nazadnje sem jo morala dati v kremo iz smetane in Nutella. Spet so nastale grudice. Sem z gretjem in mešanjem rešila. Ampak šele potem ko sem eno sesirjeno kremo že pred tem vrgla stran…
  Kaj delam narobe? Ker mi res ni jasno…

  • Tina says:

   Zivjo Mateja!
   Predlagam takole: zelatino v listicih namocis v hladno vodo za 5-10 min. Potem jih rahlo ozames in stopis. Ko jo topis, bodisi na stedilniku ali pa v mikrovalovki, bodi pozorna, da se zelo dobro raztopi oz segreje, da je tik pred tem, ko bi ze zavrela (kar sicer ne sme). V moji mikrovalovki je to cca 15-20 sekund. Potem v to posodo, kjer je stopljena zelatina, vmesaj dve zlici kreme, v katero zelis zelatino vmesati. To bo cisto spremenilo teksturo zelatine, postala bo bolj tekoca, krema se bo “stopila”, ampak nic hudega, kajti tako bolj tekoco zelatino potem brez problema vmesas v preostalo kremo. Najboljse je, ce vlivas zelatino in hkrati miksas kremo z elektricnim mesalcem (Bor masino za punce :P).
   Kar pogumno, bo uspelo! 🙂

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.