Krapec!

Poletje je mimo in naše kuhalnice, ki so lansko leto pridno kuhale v Mercatorjevem KuhaM projektu, so se spočile in so pripravljene na nove izzive. Letos bodo izzivi še posebej zanimivi in povsem drugačni od tistih, s katerimi smo se spopadali lansko leto. Te dni lahko v Mercatorjevih prodajalnah zasledite tipične izdelke iz Pomurja – gre za projekt SloFest, s katerim želi Mercator kupcem še bolj približati slovenske pokrajine z njihovimi tipičnimi kulinaričnimi dobrotami. Tudi blogerji, ki sodelujemo v projektu KuhaM z Mercatorjem, smo bili povabljeni, da raziščemo slovenske pokrajine, ki so kulinarično še kako pestre, žal pa se velikokrat ustavimo samo pri tistih najbolj znanih in niti ne raziščemo še vseh ostalih dobrot, ki nam jih določen predel ponuja. Saj ste uspeli razbrati, da ciljam na prekmursko gibanico, kaj ne? No, Prekmurje in Pomurje nista samo gibanica in bograč. Ampak preden se podamo v kulinarične vode, najprej razdelajmo, kaj Pomurje sploh je. Vsi večinoma rečemo področju, ki ga zajema izraz Pomurje, zgolj in samo Prekmurje, včasih kdo doda še Prlekijo. No, stvar je v resnici taka – Pomurje ne zajema zgolj Prlekije (med Dravo in Muro) in Prekmurja (od Mure naprej), ampak še nekatera druga področja, kot si lahko preberete tule. Toliko, hiter tečaj geografije Pomurja, hehe.

Kuham

Kot sem že napisala – Pomurje nista samo prekmurska gibanica in bograč. Tu je še bujta repa, pa en kup močnatih jedi (mlini na Muri, logično), brez bučnega olja pa tako ali drugače ne gre. No, in če kdo v izobilju uporablja meni tako ljubo proseno kašo, potem so to zagotovo Pomurci. Zato je tudi današnji recept proseno-kašnat – predstavljamo vam Krapce!

1

Kuharska enciklopedija pravi takole:

Jed iz razvaljanega testa z namazom, spečena v pečici. Spada med kvasenice, nekateri jo uvrščajo med enogubne pogače. Prleški krapci so iz ajdove moke, ki jo poparijo s kropom, premešajo in ohladijo. Dodajo vzhajan kvas, petino pšenične moke glede na ajdovo moko in kislo smetano. Iz tega zamesijo testo. Vzhajano testo razvaljajo na loparju, potresenem s koruznim zdrobom. Namažejo ga z nadevom iz skute, kisle smetane, soli in moke ter z loparjem porinejo v krušno peč. Ohlajeno pogačo razrežejo na kose in ponudijo. Lahko pa oblikujejo testo v pekaču in spečejo v pečici pri 200° C. V Prlekiji delajo tudi krompirjeve krapce iz krompirjevega testa, namazanega z nadevom iz skute, jajc, kisle smetane in soli. Kruhovi krapci so iz vzhajanega testa za kruh. Testo razvaljajo za prst na debelo, obložijo s kupčki zaseke in spečejo v krušni peči. Včasih ga spečejo samo namazanega s česnom in ga šele pečenega prelijejo s praženo zaseko. Če za kruhove krapce uporabijo ostanke testa, ki so jih postrgali iz nečk, rečejo tej pogači postružnjača. Zapovlečene krapce naredijo testo iz moke, sode bikarbone, kislega mleka s smetano in soli. Ko testo nekaj časa počiva, ga razvaljajo in namažejo z nadevom iz skute, kisle smetane, soli in moke. Pšenični krapci so iz vzhajanega testa iz bele moke, namazane z nadevom iz skute, kisle smetane, soli in jajca. Na vrhu nadev premažejo z mešanico smetane in moke. Pečene potresejo s sladkorjem in ponudijo tople. Skoraj enake krapce delajo tudi v Prekmurju.

velka

Po recept sem se zatekla v knjigo Novakovih – Preprosto slovensko in recept je res vrhunski! Kolikor je bilo testo med gnetenjem lepljivo in sem zbegano pogledala Ano in ji rekla “A ne bo to preveč pocasto?”, se je na koncu izkazalo, da je to po peki najbolj mehko in sočno kvašeno testo vseh časov. Izjemno. Krapce lahko pečete v pravokotnem pekaču ali pa v okroglem, je pa tale recept količinsko kar konkreten – jaz sem pekla v pekaču dimenzije 30 x 40 cm, pa je testo ob straneh prišlo kar debelo, nadev pa konkretno visok. Prihodnjič (to bo zelo kmalu) količine prepolovim in jih spečem v okroglem keramičnem pekaču za pito, tako bo tudi vizualno sam izgled krapcev bolj kot nekakšna Prekmurska pica, hehe.

5

Ubogi dežurni preizkuševalec je bil že tako lačen, da je kos za fotografiranje načel še pred fotografsko objavo. Ampak kaj, tako je. Dobre stvari ne čakajo dolgo. ; )

Krapci
sestavine
 1. 500 g moke
 2. 3 dl mleka
 3. 70 g masla
 4. 25 g kvasa
 5. 2 žlici sladkorja
 6. sol
 7. 300 g prosene kaše
 8. 1 l mleka
 9. 500 g skute
 10. 4 žlice sladkorja
 11. 3 jajca
 12. 400 g kisle smetane
 13. 100 g mletih orehov
 14. 2 žlici sladkorja
postopek
 1. Pripravimo si tri posode - v eno damo moko in sol, v drugo damo polovico vročega mleka, v katerem raztopimo maslo, v tretji pa mlačnemu mleku dodamo sladkor in vanj nadrobimo kvas. Počakamo 10 minut, da kvas vzhaja, nato vse tekoče sestavine dolijemo mleku ter zamesimo gladko testo. Najbolje uspe, če ga mešamo s kuhinjskim robotom, sicer pa ga mesite na roke dokler ni voljno in prožno. Oblikujemo hlebček, ga damo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem slabo uro.
 2. Kašo splaknemo pod hladno vodo in na zmerni temperaturi kuhamo v mleku, dokler ne popije vsega mleka oz. dokler ni mehko kuhana. Vmes večkrat premešamo. Kuhano kašo pustimo, da se malo ohladi, nato ji primešamo skuto, jajca in sladkor.
 3. Testo razvaljamo na velikost pekača ter ga položimo v namaščen pekač. Čez testo razpostremo nadev iz prosene kaše. Pečemo na 180°C približno 45 minut. Pečene krapce še vroče premažemo s kislo smetano in potresemo z orehi in sladkorjem.
Prirejeno po Preprosto slovensko
Adapted from Preprosto slovensko
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.