In vino veritas.

V vinu je resnica, ali bolje, če ga malce preveč popiješ, boš povedal marsikaj po pravici. Vsaj tako  pravijo. Vino in alkoholne pijače na splošno niso nekaj, kar bi konzumirala pogosto ali v velikih količinah. Čeprav moram priznati, da sem prav uživala, ko so nas lani (prav v tem času, če se ne motim) povabili v Smrekarjev hram na večhodno martinovo večerjo, ki so jo pripravili po predlogih blogerjev in drugih uporabnikov družabnih omrežij. Večerje se še danes rada spomnim, ker je bila res vrhunska. In prav takšno je bilo tudi vino, ki ga je k vsaki jedi skrbno izbral vinar znamke Vipava 1894.

Ampak to je bilo lani. Za letošnje martinovo smo dobile bormašince #kuhaM nalogo oz. izziv, da pripravimo nekaj z vinom. Naj bo to jed ali pijača. Ker vina navadno nimam doma, z njim le redko kaj kuham ali kako drugače ustvarjam. Zato smo bormašince pri tem izzivu za pomoč prosile internet in našle tale zanimiv recepttortice s čebulo v vinu in s kozjim sirom

1

Recept je sila preprost, potrebne sestavine pa najdete vse pri vašem najboljšem sosedu, Mercatorju, ali si jih enostavno naročite na dom (poiskale smo jih za vas, samo poklikate na sestavine/povezave v receptu).

Pred začetkom kuhanja in peke, smo morale odtajati listnato testo. Za pripravo 12 tortic smo porabile cel zavitek, torej 0,5 kg. Čakanje ni bilo predolgo, saj smo se vmes dodobra načvekale. Ko smo si povedale vse zadnje novice, smo se lotile rezanja čebule. Na kolobarje smo narezale 3 velike čebule, po želji pa jih lahko narežete tudi bolj na drobno. V ponev smo zlile žlico ali dve olivnega olja, ga segrele in na njem na nizki temperaturi pražile čebulo, da je posteklenela, ne pa tudi porjavela. Nikar ne bodite nestrpni, lahko traja kakšnih 15 minut. Ko smo prišle do tu, smo čebuli dodale 120 ml rdečega vina. Temperaturo smo pustile enako in pustile, da se je vino pokuhalo. Zdaj so prišle na vrsto začimbe. Čebulo smo posladkale s slabimi 3 žlicami rjavega sladkorja, žličko do dve soli in nekaj timijana (če imate doma svežega, lahko uporabite tudi tega, seveda) ter jo ponovno zalile z dodatnimi 120 ml rdečega vina. Spet smo vino do konca pokuhale na nizki temperaturi. Razvaljale smo listnato testo in vsakega izmed dveh kosov narezale na 6 kvadratov, tako da smo dobile 12 bolj ali manj enako velikih kvadratov testa. Tina nas je poučila, da je listnato testo precej mastno in da ni potrebe, da bi pekač za mafine dodatno namastile. Testo smo položile v pekač in na 180°C pekle 10 minut. Pekač smo vzele iz pečice in testo na sredini nekoliko poteptale. Lončke smo nadevale s pokuhano čebulo, na vrh pa smo dale na kocke narezan kozji sir. Potrebovale smo ga približno 200 g. Tortice smo nato potisnile nazaj v pečico za nadaljnjih 15 minut. Pekač smo vzele iz pečice, komaj kakšno minuto počakale, da so se tortice nekoliko pohladile, jih previdno vzele iz pekača in jih najprej pofotografirale. Potem pa smo jih zmazale v rekordnem času.

3

Pa še en namig za konec. Avtor recepta je tortice delal nekoliko drugače. Testo je narezal na kroge, da je dobil lepe okrogle tortice. Izdelek je sicer res lep, ostane vam pa kar nekaj odpadnega testa. V originalnem receptu je tudi namig, da lahko tortice spremenite v pito. Tako da vas vabimo, da se pri oblikah tehle slastnih čebulnih tortic ne držite nazaj. Uživajte v njihovi pripravi in konzumaciji.

2

Kuham

tortice s čebulo v vinu in s kozjim sirom
sestavine
  1. 500 g listnatega testa
  2. 3 velike čebule
  3. 2,4 dl rdečega vina
  4. 200 g kozjega sira
  5. 2 žlici olivnega olja
  6. 3 žlice rjavega sladkorja
  7. 2 žlički soli
  8. 1 žlička timijana
postopek
  1. Odtajamo testo. Čebulo narežemo na kolobarje in jo na olju počasi pražimo, da postekleni. Prilijemo polovico vina in ga do konca pokuhamo. Dodamo začimbe: sol, sladkor in timijan in ponovno zalijemo s preostalo polovico vina, ki ga enako do konca pokuhamo. Sir narežemo na kocke. Testo razvaljamo in narežemo na 12 enako velikih kvadratov ter jih položimo v pekač za mafine. Testo pečemo 10 minut na 180°C. Vzamemo ga iz pečice in ga nadevamo s čebulo, na katero položimo sir. Pečemo še dodatnih 15 minut.
zapiski
  1. Testo lahko oblikujemo poljubno, lahko naredimo tudi pito.
Prirejeno po Drizzle and Dip
Adapted from Drizzle and Dip
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.