Tradicija čarovniških druženj in žabji mrest

Noč čarovnic je zame eden najlepših dni v letu. Pa ne zato, ker bi bila blazno navdušena nad maskiranjem in vsem, kar je groznega na tem svetu. Nasprotno. Vsi, ki me poznajo vedo, da grozljivke gledam izključno ob dnevni svetlobi, pa še to le na eno oko in le v primeru, da se ogledu filma res ne morem izogniti niti z najboljšim izgovorom, ki ga premore moja, sicer v izgovorih ‘zverzirana’ malenkost. Tudi hrana, ki s svojo pojavo spominja na različne odrezane dele telesa, izpadle zenice in lobanje, ni na mojem repertuarju priljubljenih. Zelo težko se namreč pripravim po grlu spraviti nekaj, kar zgleda kot okrvavljena odrezana okončina. Tudi če bi zraven mene stal Adam Levine in mi z nežnim glasom prigovarjal, da je le hrenovka. Ne hvala. No … za Adama bi si mogoče premislila, ampak vseeno … bljek. Raje ostanem pri bobi palčkah, ki jih še nihče ni lomil in namakal v paradižnikovo omako.


Ja vem, sedaj ste verjetno že pošteno zmedeni. Zakaj torej hvalim dan, ki bi ga morala glede na 1000 in 1 problem, ki ga z njim imam, sovražiti iz dna srca? Odgovor je preprost. 31. 10. je dan, ki ga imava z Marjano rezerviranega samo za naju. Najin vsakodnevni urnik je precej natrpan in lahko sva veseli že, če se nama na običajno delovno sredo uspe ujeti na hitri, 30-minutni kavi. Okej, priznam, včasih jo podaljšava za 3 ure, ampak res redko in v primeru izrednih dogodkov, ki zahtevajo najino posebno pozornost in podrobno seciranje. Drugače pač ne. Noč čarovnic je torej tisti dan v letu, ko si vzameva več časa za negovanje najinega 20 let trajajočega prijateljstva. Obvezna je prisotnost večje buče, ki jo izreževa in ji nadeneva bolj ali manj butasto ime, in na koncu, izredno ponosni na najino izvirnost in sposobnost, izrezano postaviva na najbolj vidno točko v vasi. Kot dve zaljubljeni mami, ki v svojih otrocih vidita najmanj kandidate za miss in mistra sveta, strmiva v izrezano umetnino in brez izjeme prideva do zaključka, da je najina buča pač najlepša in vredna vse hvale sosedov. Po uspešnem podvigu sledi hranjenje, ki ob kozarcu ali petih, traja pozno v noč in ga naslednji dan, z nosečniško napihnjenimi trebuhi, brez izjeme vsako leto močno obžalujeva. Pa da ne boste mislili, da sva samotarki, da takole v dvoje preživljava noč, ki je prvotno namenjena druženju. Daleč od tega. Na druženje občasno povabiva še kakšne zunajne čarovnice. Saj veste, opravljanje je vedno lepše, če lahko svoj lonček pristavi še kakšna gobčna posameznica ženskega spola :).
V nadaljevanju vam zaupam recept za tole zeleno čudo, ki smo ga na pobudo Mercatorja Bormašince pripravile za Noč čarovnic. Sama se sicer nikakor nisem mogla prisiliti, da bi stvar preizkusila, ampak glede na polizane kozarce ostalih sklepam, da je žabji mrest lahko zelo okusna sladica.

 1

IMG_0194 copy

page11 page111

 

Kuham

Žabji mrest
sestavine
  1. • ½ L riževega mleka
  2. • 80 g tapioke
  3. • Naribana lupinica 1 limete
  4. • Nariban ingver (košček cca 2 cm)
  5. • 1 žlica makovih semen
  6. • Jedilna zelena barva
  7. • 100 g bele čokolade
postopek
  1. V pol litra riževega mleka damo naribano lupinico 1 limete in nariban ingver. Mleko zavremo in dodamo tapioko, ki jo na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut oziroma dokler ni večina zrn prozorne barve. Ko je tapiokoa kuhana, dodamo žlico maka in noževo konico zelene jedilne barve. Tapioko prelijemo v kozarce, v katerih bomo servirali in jo postavimo v hladilnik.
  2. Medtem nad vodno kopeljo stopimo belo čokolado. Pripravimo vrečko za brizganje (če je nimamo, lahko vzamemo tudi navadno prozorno vrečko za zamrzovanje). Na raven pladenj položimo peki papir, na katerega bomo brizgali pajkove mreže. Ko je čokolada stopljena jo prelijemo v vrečko, ki ji na koncu odrežemo rob. Brizgamo spirale (velikost zunanjega kroga naj bo male večja od kroga servirnega kozarca) in še preden se čokolada strdi z zobotrebcem iz notranje strani proti zunanji vlečemo črte. Ko narišemo mreže, jih za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Ko so strjene jih previdno odlepimo iz papirja in položimo na ali v kozarce z mrestom.
  3. Pa dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.