Jesenska

Zadnjič me je prav neverjetno prijelo, da bi spekla torto. Doma ponavadi sploh ne pečem raznih slaščic in podobnega, vsaj ne tako, za vsak dan. Raje se s sladkim razveselimo, kadar pridejo kakšni prijatelji na obisk, torte pa so na sporedu, jasno, ob rojstnodnevnih praznovanjih. Zdajle v jeseni je v naši družini kar malce zatišja, pomlad je, kar se rojstev tiče, bolj pestra. In tako sem zadnjič prav začutila ščemenje v prstih – torto bi pekla! Ponavadi je itak tako – kadar MORAM spečt torto, ne nastane nič pametnega. No, tokrat pa sem res imela navdih in kakšna sreča, da se je naša Ana ravno tisto soboto odpravljala na poročno slavje s super konceptom – svatje so lahko pripravili torte, ki so potem tudi tekmovale in ena je bila na koncu zmagovalka. Jaz sem, upam, Ano malce razbremenila še “naporne” peke torte po že tako ali drugače napornem tednu, sama pa sem lahko zoper malce packala.

In ker je jesen, sva se z Ano odločili za jesenske okuse – tako je nastala torta s hruškami in karamelno kremo

1

Za osnovo oziroma biskvit sva z Ano uporabili Hershey’s čokoladni biskvit. Trikrat sva ga prerezali. Torta je bila taka klasična: biskvit – hruške – krema – biskvit – hruške – krema – biskvit. Ker je Ana v trgovini dobila super zrele, mehke in sočne hruške, sva jih samo narezali na manjše koščke in jih razporedili po plasti biskvita. 

3

Karamelne kreme sva se lotili takole: najprej v mrzlo vodo namočimo 8 listov želatine. 500 ml sladke smetane stepemo. 200 gramov kristalnega sladkorja sva karamelizirali in ko je karamel lepe rjavkaste barve, vendar pa se iz njega ne kadi (bodite previdni, kajti karamela hitro prestopi tisto točko, ko je še super dobra in okusna in postane grenka – ne sme se kaditi iz nje!), mu dodamo par žlic stepene sladke smetane. Ta prepreči, da bi se karamela strdila do take mere, ko je kasneje ne bi mogli več vmešati v kremo. Potem karamelo pustimo, da se ohladi – vmes jo večkrat premešajte in če se bo preveč trdila, jo še malce segrejte in dodajte še stepene smetane. Ko lahko v karamelo brez problema pomočimo prst in se pri tem ne opečemo, je pripravljena, da jo vmešamo v kremo. Najprej v preostanek stepene smetane primešamo še 300 ml čvrstega polnomastnega jogurta, nato vlijemo karamelo, na koncu pa še raztopimo nabrekle liste želatine in jo prav tako počasi vlijemo v kremo in fino premešamo. To je vsa umetnost. 

Z Ano sva torto dekorirali z rezinami sveže hruške, belimi in temnimi čokoladnimi lističi (liste vrtnice po hrbtni strani premažite s stopljeno čokolado in jih postavite v hladilnik, da se dobro strdi, nato listke odlepite od čokolade) ter kapljicami karamele.

2

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.