Jamijeva 15-minutna grška pojedina

Jamie torej obljublja, da si lahko pripravimo vrhunsko kosilo v samo 15 minutah. Njegovo kuharsko oddajo, v kateri recepte iz svoje knjige predstavlja tudi v praksi, večkrat ujamem na televizijskem programu 24Kitchen in nemalokrat malce v nejeveri opazujem, kako mu res uspe vse pripraviti v 15 minutah. Zato sem onega dne preostalim Bormašincam predlagala, če preizkusimo, ali tako hitrostno kuhanje lahko funkcionira tudi v domači kuhinji. V domači kuhinji, v kateri a) kuhamo laiki in b) nam po koncu snemanja nihče ne pospravi nereda, ki je ostal. Jamie je namreč resda ekspresno hiter, ampak v kateri domači kuhinji je pa prednost 15-minutne kuharije ta, da potem še eno uro pospravljaš? No, jaz raje kuham malce dlje in imam ob koncu kuhe tudi vse (sproti) že pospravljeno.

Pa pojdimo k praksi. Jaz sem si za tale Jamiejev eksperiment izbrala Prekrasnega grškega piščanca z zelenjavnim kuskusom z zelišči in tzazikijem. Sestavine in recept prilagam kar direktno iz knjige, dodatna pojasnila in obrazložitve pa sledijo. 

3

12

Okej, najprej kaj sem modificirala pri sestavinah (na sploh je velika pomanjkljivost teh 15 minutnih receptov ta, da vsebujejo veliko sestavin, ki so že vnaprej pripravljene, pri nas nedosegljive ali kaj podobnega): svežega čilija nisem imela, zato sem ga nadomestila s tistim v prahu. Mlado čebulo sem nadomestila s porom. Tudi kopra nisem imela, prav tako sem izpustila črne olive. Namesto piščančjih prsi sem uporabila piščančje mini fileje, namesto mete v tzazikiju pa sem uporabila baziliko. To je to, kar se tiče sestavin.

Sedaj pa sama priprava. Celotna kuha mi je vzela toliko časa:

 

2

Tehnično ni nič zahtevnega, ampak svoj čas vzame tudi to, da pripraviš multipraktik, da odpreš konzervo graha, da zavre voda za kuskus in tako dalje. Celotna jed je bila sicer dobra, piščančke sem pekla na visoki temperaturi (8) in so bili res zunaj hrustljavi, znotraj mehki ter zelo okusni, sam kuskus pa ni najbolj posrečen – paprika, por in grah namreč termično niso nič obdelani in ko vse skupaj premešamo s kuskusom, se temperatura le-tega zniža – na koncu je bilo vse skupaj že kar malce hladno oziroma mlačno. Če potegnem črto je tole povsem soliden recept, to, da je zapakiran v “15 minut” je pa vseeno malce preveč obetavno za domače kuharje. No, lahko pa je to izziv za prihodnjič. Ko enkrat poznaš postopek in recept je vse skupaj zagotovo lažje in za kakšno minuto hitrejše. 

1

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.