Škotska skozi oči sladoledarske navdušenke in dulce de leche sladoled

Se spomnite, ko sem pred kratkim pisala, da me je slabo slovensko vreme prisililo v hrepenenje po poletju in vročem soncu? In se spomnite sončnih treh dni, ki smo jih pred kratkim doživeli v Sloveniji? No, morala bi zapisati ste jih doživeli. Sama sem namreč naredila potezo stoletja in na prvi pravi poletni dan odpotovala v eno izmed najbolj deževnih držav. Ja, inteligenca na vrhuncu. Saj se ne pritožujem, ampak ne morem se znebiti občutka, da mi je deževno vreme letos usojeno. Preden sem se sama transportirala na Škotsko, so Škoti uživali v lepem, sončnem in toplem poletju. Vremenski angeli so se zgleda odločili, da moja rit ni pripravljena na sončenje in me tako odrešili s slabim vremenom.

Ker sem, kot pravi popotnik, pred odhodom na spletu do potankosti preverila vremenske razmere, kjer so mi zagotovili, da se bodo temperature gibale okrog dvajset stopinj in da bo vreme tipično spremenljivo, torej mešanica sonca in dežja, sem v tem slogu tudi spakirala svojo kramo. Tako zdaj že pet dni strašim naokoli v istem puloverju, enem in edinem, ki je čisto po naključju pristal v kovčku, in se sprašujem, kdaj bom lahko oblekla vseh petnajst majic brez rokavov, ki se medtem pridno mečkajo na dnu potovalke. Ampak okej, glede na to, da instagram v svet pošlje le slike ne pa tudi vonjav, se ne sekiram preveč. V upanju, da se bo čim prej pokazal sonček tako še naprej vztrajam pri puloverju in se veselim lepših dni.

Nizkim temperaturam navkljub sem že dodobra spoznala sladoledno ponudbo te zelene državice. Ja, žrtvovala sem se v imenu vseh, ki jih o Škotski najbolj zanima podatek o kvaliteti sladoleda. In ja, vem, da vas je ogromno. V ta namen, sem vsak dan za sladico naročila sladoled in moram priznati, da me ni razočaral. Čeprav Škotska ne slovi po sladoledarski ponudbi, in se vsak turist najprej odpravi na fish and chips, sem se sama temu odločno uprla! Moje grlo je sicer že dva dni rahlo rdeče ampak, ker se klin zbija s klinom, še kar vztrajam. Za naslednjih nekaj dni napovedujejo sonce, jaz sem si sicer ravno danes kupila dežne škornje, torej nič čudnega, da bomo sedaj verjetno imeli poletje, tako da bom v sladoledu lahko še bolj uživala.

Pred kratkim pa sem tudi sama ustvarila svoj prvi sladoled in moram se pohvaliti, da mi je odlično uspel. Iz česa sem ga naredila? Iz dulce de leche seveda! Saj ste skuhali velik lonec te dobrote kajne? No, če je niste uspeli pojesti, vam sedaj ponujam super recept za ‘reciklažo’. Sladoled je res vrhunski, priprava pa zelo preprosta in kar je najboljše, zanj ne potrebujete aparata za sladoled. Če ga imate, ga seveda lahko uporabite, vendar pa bo sladoled tudi brez njega lepo kremast. Priprava je v tem primeru sicer malo bolj dolgotrajna ampak vsekakor se splača potrpeti. Za dulce de leche sladoled potrebujete:

  • 1 lonček oz. približno 240 ml sladke smetane
  • 2 lončka oz. približno 470 ml polnomastnega (!!!) mleka
  • približno 450 g dulce de leche oz. po želji lahko tudi manj
  • čajno žličko vanilijevega ekstrakta (po želji)

Po receptu lenih gospodinj mleko in smetano skupaj zlijete v lonec, ki ga nato postavite na štedilnik in ob mešanju počakate, da mešanica zavre. Nato odstavite posodo s štedilnika in primešate dulce de leche in vanilijo. Rezultat bo bolj redka, karamelno rjavkasta tekočna, ki jo nato prelijete v hladno posodo in počakate, da se ohladi na sobno temperaturo. Ko je mešanica dovolj hladna, da vam ne bo odmrznila celotne zmrzovalne skrinje, jo prelijte v primerno embalažo, v kateri boste zamrznili sladoled. Ker sama nisem imela proste reciklirane posode za sladoled, vse tupperwarke pa so umazane čakale v koritu, sem tekočino prelila kar v manjši pekač. Nato vse skupaj postavite v zmrzovalnik. Po tako napornem delu si zaslužite eno uro počitka, po ogledu najljubše nadaljevanke pa morate ponovno odpreti zmrzovalnik in sladoled dobro premešati. Stvar bo potrebno ponavljati kar nekaj časa. Na vsake pol ure se boste morali odpraviti do sladoleda in ga dobro premešati, postopek pa se lahko konča, ko je sladoled zamrznjen, njegova tekstura pa kremasta, brez kristalov. Če vam to ni popolnoma uspelo oziroma če ste svoj prosti čas obogatili z daljšim popoldanskim spancem, pri tem pa pozabili na sladoled, vse skupaj prestavite v multipraktik, dobro premešajte in nato ponovno zamrznite. Ko ste zadovoljni s končnim proizvodom vam preostane le še uživanje.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.