Zakaj mi je slabo ob 7.45 in 15-minutna granola

Obožujem zajtrke. Mislim, da po vsem tem času že vsi vemo, da rada jem. In to vedno in povsod. Ne glede na uro. Sem ena izmed tistih ljudi, ki brez zajtrka ne morejo pravilno delovati. Saj vem, da obstaja veliko tistih, ki se jim hrana v jutranjih urah zdi bolj mučna kot popoldanski odhod na fitnes a tega nikoli nisem in nikoli ne bom razumela.

Mogoče se komu zdi, da pretiravam, vendar prisežem, da ne. Moja prva misel, ko zjutraj odprem oči, je hrana. Okej, najprej Nutella, nato hrana. Ja ja, vem, da se to sliši grozno in da po vseh kriterijih zdravega življenja in pravilnega prehranjevanja dneva ne bi smela začeti z Nutello. Ampak takole je, vsi vemo, da na nalepki jasno piše, da se vsak dober dan začne z njo. Tega se držim skoraj tako sveto, kot odhoda domov ob 16.00. Amen. Nuff said.

Ne glede na to ali vstanem ob štirih zjutraj ali ob osmih, vedno najprej zajtrkujem. Prav ste prebrali. Ko me budilka zbudi ob brutalni uri, ker se moram na primer odpraviti na drug konec Slovenije ali z GoOptijem do bližnjega letališča, vedno je čas za hrano. Običajno je to na poti. Pustimo ob strani dejstvo, da me večino sopotnikov gleda kot osmo čudo sveta, ko ob 5.00 iz torbice potegnem približno pol metra velik sendvič in ga z užitkom uničim v dobrih petih minutah. Verjetno ni potrebno omenjati, da me zgroženi pogledi na njihovih zelenih obrazih pri jutranjem ritualu niti malo, ampak res niti najmanj ne motijo.

Vseeno pa stvar ni tako grozna, kot se sliši. Čeprav zjutraj veselo mlatim, se običajno trudim, da so moji zajtrki zdravi. Največkrat je to smuti, ki ga v velikih požirkih pijem med transformacijo od drakule do ‘vsaj približno sprejemljiva za v javnost’ ali pa jogurt z dodatkom sadja ali mislijev. Ali pa, kot je bilo tokrat, z Jamijevo granolo. Moje zajtrkovanje se uradno zaključi ob 7:43, ko v službi ob jutranjem zelenem čaju ližem četrto žličko Nutelle. Glede na to, da je ta narejena izključno iz lešnikov ter malo pravega kakava v prahu, je dejstvo, da so moje jutranje prehranjevalne navade lahko vzor vsakemu, ki prisega na zdrav način življenja ;). Recepta za Nutello žal nimam, v nadaljevanju pa vam zaupam recept za granolo, ki sem jo, čisto zares, pripravila v 15-tih minutah. Če odštejemo, da sem lastnoročno izluščila tistih 100 gramov pistacij. Cheers, Jamie!


In kaj točno je granola? Granola je mešanica oreščkov in drugih ogljikovih hidratov, ki jih, običajno zmešane s kokosovim maslom in/ali medom, zapečemo v pečici. Kot pri vseh stvareh v življenju, poznamo zdrave in tiste, malo manj zdrave različice. Tale, ki nam jo ponuja slavni kuhar, je precej zdrava in zato, v kombinaciji z grškim jogurtom ali mandlejvim mlekom, odlična za zdrav začetek dneva. 

Jamiejeva 15 minutna Granola
Za granolo potrebujete
 1. • 100 g brazilskih oreščkov
 2. • 100 g orehov
 3. • 100 g pistacij
 4. • 100 g bučnih semen
 5. • 100 g sezamovih semen
 6. • 500 g ovsenih kosmičev
 7. • 40 g kokosove moke
 8. • 1 žlica cimeta
 9. • 75 g suhih češenj (ali brusnic)
 10. • 250 g suhih marelic (lahko tudi suh mango)
postopek
 1. Pečico ogrejte na 180 stopinj. Oreščke zmešate skupaj z bučnimi semeni in ovsenimi kosmiči ter jih v plastični vrečki zdrobite z valjarjem. Lahko jih tudi nasekljate z nožem ali pa na hitro zavrtite v multipraktiku. Jamie vam svetuje, da nekaj oreščkov pustite v večjih kosih, kot ostale, saj je pri hrani pomembna tudi tekstura ;). Oreščkom nato dodate sezamova semena, cimet in kokos ter dobro premešate. Vse skupaj stresete na pladenj, ki ste ga prej obložili s peki papirjem in postavite v ogreto pečico. Ko je granola zlatorumene barve, nekje 10 do 15 minut, jo vzamete iz pečice. Dodate narezano suho sadje, zaradi slabih spominov na suhe marelice, sem sama dodala suh mango, in ohlajeno granolo preložite v zatesnjene kozarce, kjer vas bo pridno počakala do vseh prihodnjih zajtrkov.
 2. Pa dober tek … in dobro jutro!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.