Božič z otroki

Ja, ja, saj vemo. Še december ni, na blogu pa že božično obarvane objave. No, tokrat nam jo je zakuhal Mercator s tem simpatičnim decembrskim izzivom in predlogi za božično ustvarjanje z našimi najmlajšimi. Ampak jaz mislim, da nikoli ni prekmalu za zbiranje idej, sploh pa je po tem, ko so bile v nekaterih trgovinah police z izdelki božično obložene že sredi oktobra, tole povsem zdravorazumsko, kaj ne?

Torej – zopet je nov mesec in novi #KuhaM izzivi. In december je res lep čas za ustvarjanje v kuhinji z otroki. Dnevi so krajši, do poznih popoldanskih ur res ne moremo noreti zunaj na svežem zraku in zato kakšna dodatna aktivnost znotraj doma pride še kako prav. Večina najbrž v povezavi s pojmoma božič in otroci najprej pomisli na peko in okraševanje piškotov. Ja, saj je povsem solidna ideja, ampak jaz sem tokrat razmišljala malce drugače. Sploh po tem, ko kar nekaj časa preživim skupaj z mojim dvema nečakoma in mi je kristalno jasno, koliko sladkega pojesta že med letom, sem se z razmišljanjem odpravila malce drugam. Kako za božič z otroki pripraviti nekaj zdravega, pa še vseeno božično obarvanega? No, nastala je tale zdrava sadna božična smrečica

Processed with VSCOcam with f2 preset

Kaj potrebujemo? Za začetek eno jabolko in eno korenje ter veliiiiiiiiko zobotrebcev. To bo osnova oziroma deblo naše smrečice. Jabolko na eni strani odrežemo, da dobimo ravno ploskev in s to ravno ploskvijo ga postavimo na krožnik oziroma podlago, na kateri bo smrečica stala. Navpično v jabolko s pomočjo zobotrebca pritrdimo korenje. 

Pripravimo si tudi ostalo sadje, ki bo tvorilo našo celotno smrečico. Jaz sem uporabila mandarine, grozdje, kivi, ananas ter banano. Niso ravno sezonske, ampak zelo lepo izpade, če uporabimo tudi jagode, sploh, ker barvno še dodatno popestrijo vse skupaj, ali pa kakšno drugo jagodičevje. V resnici lahko uporabite res katerokoli sadje po želji, samo da so takšni manjši koščki, enkrat za v usta. No, potem pa sledi zabavnejši del. Smrečico je treba nekako smiselno okrasiti in zapolniti s sadjem. Jaz sem najprej v korenje naokrog in naokrog zapičila zobotrebce, da sem naredila neko osnovo. Proti vrhu sem zobotrebce zapičila bolj v notranjost, na spodnjem delu pa sem pustila, da je obod okoli debla širši. Nato sem najprej naredila osnovo iz grozdja, kasneje pa nekako smiselno zapolnila manjkajoče prostore še z ostalim sadjem. Ni potrebe, da so čisto vsi koščki na smrečico pritrjeni z zobotrebci, jaz sem mandarine posedala kar na preostale sadeže. Pa je zadeva čisto funkcionirala. Spodnji del sem zapolnila z orehi, lahko uporabite tudi kakšen šop peteršilja ali mete. Obvezno pa seveda ne sme manjkati zvezda na vrhu – izrezala sem jo iz ananasa s pomočjo modelčka za piškote. 

Processed with VSCOcam with f2 preset

In to je vsa umetnost. V resnici vašim najmlajšim pomagajte samo s tem, da jim sadje očistite in narežite na manjše koščke, še nekaj pomoči je potem potrebnih pri zobotrebcih, ampak končni oblikovni efekt in smisel je pa lahko povsem njihov. Če imate kakšne malo starejše, se lahko pozabavate tudi s tem, da koščke sadja pomočite v stopljeno čokolado (belo, temno) in jih posujete z zlatimi ali srebrnimi perlicami – potem bo smrečica še bolj praznična. No, idej vsekakor ne zmanjka. Bormašince želimo prijetno ustvarjanje, predvsem pa to, da v krogu družine ta čarobni decembrski čas preživite kar se da umirjeno in s tistimi, ki jih imate najraje.

Kuham

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.