Polžki s skuto in pehtranom

Huh, teli polžki so se pa načakali v osnutkih za objavo. Ampak, kdor čaka, dočaka! Tako, kot sem tudi jaz par dni nazaj dočakala prvo pravo prespano noč moje dojenčice. Saj vem, medicinsko gledano se reče, da dojenček prespi noč, ko spi 5 ur v kosu. Ampak roko na srce, glede na to, da greva z Gajo spat med 20. in 21. uro zvečer, pa da se je kar velikokrat po 5 prespanih urah prvič prebudila ob 2. ali 3. uri … To ni ravno nek tak ritem, ob kateremu bi tudi odrasel bil zadovoljen in rekel, uh, to noč se se pa res naspal. No, zadnjič je Gaja zaspala ob 21. uri spala do šestih zjutraj. Jaz sem ob štirih začudeno pogledovala na uro, računala, če mislim prav, potem pa me je skoraj razneslo od sreče, pa še nazaj nisem mogla zaspat. Noro. 

Pa pojdimo naprej k nedojenčkastim temam. Pomlad je tu, poletje se bliža. Jaz že praznim zamrzovalnik – pred poletjem je treba porabiti stare zaloge borovnic, malin, robid (da bo motivacija za nabiranje novih večja). V mamini toplo gredi se je že razbohotil motovilec, samo da se temperature povzdignejo, pa bomo pričeli s prekopavanjem vrta. Naša mami v zamrzovalnik vedno spravi tudi zelišča – eden najbolj dragocenih je pehtran. In ker ga bo poleti spet polno na vrtu, je treba porabiti tudi to. Vseeno pa ob zaenkrat še hladnih večerih paše malo vklopit pečico in se pogret ob kakšni topli pojedini. Danes vam ponujam recept za Kvašene polžke s skuto in pehtranom.

1

Najprej se lotimo KVAŠENEGA TESTA. Sama za sladke kvašene zadeve vedno uporabljam tega preverjenega, ki je v mamini knjižici receptov v originali zapisan kot kvašeno testo za potratno potico. Super je! Mehek, polnega okusa, slasten!

Ko testo vzhaja, ga na pultu razvaljajte na približno 1 cm debeline. Poskusite ujeti obliko pravokotnika, tam približno 40 x 30 cm. Nato po testu razmažite nadev, ki ga pripravite iz 250 g pasirane skute, 1 jajca, 3 žlic sladkorja, malo vanilijevega ekstrakta in limonine lupinice (ali limoninega sladkorja). Čez nadev potresite še nasekljan pehtran – količina je povsem odvisna od vašega okusa.

Testo fino zavijte v rolado po daljši stranici, tako da dobite “kačo”, dolgo cca. 40 cm. Nato kačo prerežete na 4 cm debele koščke, ki jih polagate drug ob drugega v pekač, ki ste ga predhodno namastili. Med polžki je lahko še nekaj prostora, da bodo med peko imeli prostor, da se še malo napihnejo. Pred peko polžke pustite še dobrih 15 min, da malce vzhajajo, med tem pa segrejte pečico na 180°C. Pečejo se približno pol ure – ko lepo zadiši, ko po vrhu porjavijo, takrat so gotovi. 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.