15-minutno kosilo v pol ure

Obroki pripravljeni v 15 minutah? Uporabno. Super, pa poskusimo. In res sem se potrudila. Norela sem po kuhinji, vsak kvadratni centimeter je bil zaseden z vsem mogočim, sestavinami, umazanimi posodami, embalažo … Grozno, ker sem navajena, da sproti pospravljam za sabo in poskušam narediti čim več med kuhanjem, da mi po kosilu ni potrebno pospravljati in pomivati. Lepo sita in zadovoljna naj bi pomivala posodo in pospravljala ostanke po kuhinji? Nope.

No, tokrat je bilo tako nekako. Res sem hitela in res ni bilo veliko dela, ampak še vedno sem za vse priprave in kuhanje porabila še enkrat toliko časa, kot jih bojda Jamie, 30-minutni ocvrtki v paradižnikovi omaki z bučkino solato.

IMG_0101 – kopija

Priznam, nisem bila najbolje organizirana. Pa tudi recepta nisem poznala, kar je pomenilo, da sem kar nekaj časa porabila za pogledovanje na telefon in v recept. Tudi vseh pripomočkov nisem imela. Ampak vsi izgovori, če bi jih seštela, bi mi morda vzeli 5 minut manj. Še vedno zamujam v hitrostnem kuhanju. 🙂

Recepta sem se lotila od začetka in mu sledila besedo za besedo. Zavrela sem 3 dl vode. Stehtala sem 13 g posušenih jurčkov in jih zalila z vodo toliko, da sem jih prekrila, preostalo sem odlila. Jurčke sem pokrila in se posvetila ocvrtkom. V posodi sem zmešala 1 jajce, 200 g rikote, vanjo naribala 1/8 muškatnega oreščka (no, na uč), dodala naribano lupino 1/2 bio limone, 1 zvrhano žlico moke (lahko tudi več, če je zmes preveč tekoča) in v zmes naribala še 20 g parmezana. Vse skupaj sem dobro premešala. V ponev sem dala približno žlico olivnega olja in ga segrela. Z žlico sem oblikovala 3 večje ocvrtke in jih popekla na obeh stvareh.

Medtem, ko sem pekla ocvrtke, sem se lotila še paradižnikove omake. Nasekljala sem strok česna in ga začela počasi cvreti na žlici olivnega olja v drugi ponvi. Medtem sem iz vode vzela jurčke in vodo prihranila za kasneje. Jurčke sem na drobno narezala in jih dodala česnu. Na manjše koščke sem narezala še 4 črne olive in jih skupaj s 350 g paradižnikove mezge dodala česnu in jurčkom. Dodala sem še vodo od jurčkov, posušen čili in nasekljane listke sveže bazilike (vzela sem jih kakšnih 8). Omako sem kuhala na zmernem ognju in jo na koncu dodatno začinila s soljo in poprom. V omako lahko čisto na začetku, poleg česna dodate tudi slane ribice, če so vam všeč.

Naribala sem dobro polovico bučke, na drobno narezala svež čili, iztisnila 1/4 limone, zabelila še z malce olivnega olja in izpustila meto, ker je nisem imela. Vi pa solati kar dodajte par nasekljanih lističev.

V krožnik sem nalila paradižnikovo omako in vanjo dodala ocvrtke. Morala bi vse skupaj zaliti še z balzamičnim kisom, a sem pozabila. 🙁 Sem pa dodala par lističev bazilike.

Sestavine so zadostovale za eno bolj obilno kosilo ali dve porciji za tiste, ki hujšajo. 😉 Pa je minilo pol ure!

ocvrtki v paradižnikovi omaki z bučkino solato
Omaka
 1. 13 g posušenih jurčkov
 2. 1 strok česna
 3. 4 črne olive
 4. 350 g paradižnikove mezge
 5. posušen čili
 6. sveža bazilika
 7. po želji: slane vložene ribe
Ocvrtki
 1. 1 jajce
 2. 200 g rikote
 3. 1/8 naribanega muškatnega oreščka
 4. naribana lupina 1/2 limone
 5. 20 g parmezana
 6. 1-2 žlici moke
 7. 1 žlica olivnega olja
 8. balzamični kis
Solata
 1. 1/2 bučke
 2. olivno olje
 3. sok 1/4 limone
 4. 1 majhen svež čili
 5. par listkov sveže mete
postopek
 1. Z vrelo vodo zalijemo jurčke in jih pokrijemo. V posodi zmešamo jajce, rikoto, muškati orešček, limonino lupino, moko in parmezan. V ponvi segrejemo olje. Z žlico oblikujemo ocvrtke in jih ocvremo v olju na obeh straneh.
 2. V drugi ponvi na olju popečemo nasekljan česen in nasekljane jurčke, ki smo jih namakali v vodi. Zalijemo jih s paradižnikovo omako, dodamo nasekljane olive in preostalo vodo od jurčkov. Začinimo s posušenim čilijem in po želji dodatno solino in popopramo. Narežemo nekaj listov sveže bazilike in jo dodamo omaki. Pokuhamo in nalijemo v krožnik. Dodamo ocvrtke, okrasimo z listki bazilike in polijemo z balzamičnim kisom.
 3. Naribamo bučko, na drobno nasekljamo čili, zabelimo z limoninim sokom, nasekljano meto in olivnim oljem.
zapiski
 1. Po želji v omako dodamo še slane vložene ribice. Dodamo jih čisto na začetku, poleg česna in jurčkov.
Prirejeno po 15 Minute Meals
Adapted from 15 Minute Meals
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.