Bila sem prepričana.

Da mi letos lani za rojstni dan moje mami ne bo uspelo pripravit torte. Predviden datum poroda sem imela 17.11., moja mami praznuje 22.11., no, rodila sem pa šele 27.11. In sem spekla torto. Če smem soditi sama sebi, je bila tole absolutno najboljša torta, kar sem jo kdaj pripravila. Res je, da mi je vzela malce več časa, ampak bila je izjemna.

Še kdaj bi jo pripravila. A sodeč po trenutnem ritmu mojega življenja, bom za tak projekt zrela tam nekje okrog leta 2020. Tako to je, ko imaš otroka. Popravek – tako to je, ko imaš otroka, kot je naša Gaja. Čez dan si privošči približno petnajst tisoč 5-minutnih power nap-ov, v tem mesecu in pol pa sem se že dodobra izpilila v enoročnem pospravljanju, umivanju zob, kuhanju (beri: pogrevanju že vnaprej pripravljene hrane) in še kaj bi se našlo. Samostojno si od Gajinega rojstva še nisem skuhala kosila. 

Grem hitro na recept za tole lepotičko, preden se izteče 30-minutni (šokantno!) počitek. Predstavljam vam torto z limonino kremo in borovnicami

1

Biskvit spečemo po receptu za Hershey biskvit, ki ga najdete na tej povezavi. Potrebovali bomo dve plasti biskvita. Eno plast pustimo premera 26 cm, drugo plast pa obrežemo na premer 18 cm in jo vstavimo v tortni obod premera 18 cm. 

Pripravimo borovničev nadev: 300 g borovnic spasiramo, dodamo 180 g polnomastnega jogurta, 3 žlice sladkorja in 6 listov želatine, ki smo jih namočili v hladni vodi in raztopili v mikrovalovki/na štedilniku. Vse skupaj dobro premešamo. Nadev vlijemo na biskvit premera 18 cm in postavimo v zamrzovalnik. Počakamo 3 ure, da vse skupaj dobro zamrzne. 

Za slastno limonino kremo najprej skuhamo lemon curd: 3 rumenjake ali 3 cela jajca, limonino lupinico 1/2 bio limone, 60 ml limoninega soka in 6 žlic sladkorja zmešamo in kuhamo slabih 10 min na srednji temperaturi, da se krema zgosti. Nato v kuhano kremo dodamo še 4 žlice masla in jo ohladimo. Stepemo 400 ml sladke smetane, nato pa vanjo vmešamo še 180 g polnomastnega jogurta, ohlajen lemon curd in 5 listov želatine (ki smo jo prej, seveda, namočili v hladni vodi, da je nabreknila, jo oželi in raztopili).

Na spodnji fotografiji pa še, kako izgleda končen izdelek. Na biskvit premera 26 cm položimo zamrznjen biskvit in borovničev nadev premera 18 cm, nato pa čez prelijemo limonino kremo. Nekaj borovničevega nadeva si lahko prihranite in z njim prelijete torto po vrhu, tako kot sem storila jaz, ali pa jo dekorirate po svoji želji. 

 

2

Torta z limonino kremo in borovnicami
Hersheys biskvit
  1. 220 g kristalnega sladkorja
  2. 235 g moke
  3. 70 g kakava v prahu
  4. 5 g pecilnega praška
  5. 8 g sode bikarbone
  6. 5 g soli
  7. 2 jajci
  8. 235 ml mleka
  9. 120 ml olja
  10. 5 ml vanilijevega ekstrakta
  11. 235 ml vrele vode
Borovničeva krema
  1. 300 g borovnic
  2. 180 g polnomastnega jogurta
  3. 3 žlice sladkorja
  4. 6 listov želatine
Limonina krema
  1. 3 rumenjaki (ali 3 cela jajca)
  2. limonina lupina ½ bio limone
  3. 60 ml limoninega soka
  4. 6 žlic sladkorja
  5. 4 žlice masla
  6. 400 ml sladke smetane
  7. 180 g polnomastnega jogurta
  8. 5 listov želatine
postopek
  1. Za biskvit najprej v eni posodi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi pa vse mokre, razen vrele vode. Nato suhim sestavinam dolijemo mokre sestavine, dobro premešamo. Na koncu dodamo še vrelo vodo, premešamo, vlijemo v pomaščen pekač premera 26 cm in pečemo na 170°C približno 45 minut oz. manj, če želimo, da je biskvit bolj ‘pacast’.
  2. Potrebovali bomo dve plasti biskvita. Eno plast pustimo premera 26 cm, drugo plast pa obrežemo na premer 18 cm in jo vstavimo v tortni obod premera 18 cm.
  3. Pripravimo borovničev nadev: borovnice spasiramo, dodamo jogurt, sladkor in želatino, ki smo jo namočili v hladni vodi in raztopili v mikrovalovni pečici/na štedilniku. Vse skupaj dobro premešamo. Nadev vlijemo na biskvit premera 18 cm in postavimo v zmrzovalnik. Počakamo 3 ure, da vse skupaj dobro zamrzne.
  4. Za slastno limonino kremo najprej skuhamo limonino kremo: rumenjake ali cela jajca, limonino lupinico, limonin sok in sladkor zmešamo in kuhamo slabih 10 min na srednji temperaturi, da se krema zgosti. Nato v kuhano kremo dodamo še maslo in jo ohladimo. Stepemo sladko smetano, nato pa vanjo vmešamo še jogurt, ohlajen limonino kremo in želatino (ki smo jo prej, seveda, namočili v hladni vodi, da je nabreknila, jo oželi in raztopili).
  5. Na biskvit premera 26 cm položimo zamrznjen biskvit in borovničev nadev premera 18 cm, nato pa čez prelijemo limonino kremo. Nekaj borovničevega nadeva si lahko prihranimo in z njim prelijemo torto po vrhu, ali pa jo dekoriramo po želji.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

19 comments

  1. tina marinko says:

    oj, super tortica, me mika da jo naredim, zanima me samo drugi biskvit in borovničev nadev se da v zmrzovalnik in nato doda v večji premer in verjetno je borovničev nadev spodaj a ne 🙂 koliko časa se potem še hladi torta ko je narejena?

    hvala za odgovore 🙂

    • Tina says:

      Hehe ja, seveda, manjsi biskvit in borovnicev nadev se obrne na glavo, sem pozabila napisati :$ tako da pride biskvit-borovnice-biskvit. 🙂
      Vse skupaj je fino, da se ohlaja vsaj kaksne 4 ure, da zelatina stisne, še boljše čez noč 🙂

  2. Teja Dolgan says:

    A se na fotki prav vidi, da je ta borovničeva sredica v bistvu obrnjena na glavo? Se pravi biskvit 26 cm, gor pa borovničeva krema z biskvitom na vrhu.

  3. Katka says:

    Ojla!
    Mene pa zanima, kako bi to limonino kremo lahko zamenjala s čokoladno?
    Glede na to, da nimam večjih pekarskih izkušenj, bi te prosila, če bi me lahko malce usmerila pri količinah in postopku za tako kremo oz. če se ti zdi, da bi bila čokoladna krema sploh primerna za torto take konsistence?

    Hvala vnaprej in lep dan 🙂

    • Tina says:

      Živjo Katka! Seveda, tudi čokoladna krema bi super pasala tule k borovnicam. Jaz ti priporočam, da najprej stepeš 400 ml sladke smetane (pa ne povsem “do konca”, naj bo ravno prav še nežna, ne povsem trdo stepena), v ločeni posodi pa stepeš skupaj 250 g maskarpone sira (sobne temperature!) in 250 g stopljene čokolade. Nato tej maskarpone-čokoladni mešanici počasi vmešaš stepeno sladko smetano. 😉

      • Katka says:

        Oooo, super! Hvala za odgovor! 🙂
        Tortica res lepo elegantno izgleda, ampak ker je tast nor na čokolado, bom poskusila to zamenjati tako, kot si mi svetovala.
        Ta original recept bom pa sigurno kdaj spomladi/poleti preizkusila, ker izgleda zelo slastno in osvežilno. 🙂

        Še enkrat hvala in upam, da mi uspe! 😉

        • Tina says:

          Hehe sploh ni problema, treba se je prilagoditi čokoholikom. 😛 Kar pogumno se je loti. Aha, še to – stopljeno cokolado lahko še vročo vmešaa v maskarpone, ko pa boš nato vmešala poleg še sladko smetano, pa pazi, da ne bo pretopla, sicer se smetana lahko sesiri. 😉

  4. Katka says:

    Bom upoštevala nasvet…se mi je pa to v preteklosti že dvakrat zgodilo, ker sem bila neučakana oz. se je mudilo 😉
    Ni kaj, treba si je vzeti čas in imeti mir okoli sebe, pa rata 🙂

    Hvala za nasvete, danes/jutri se je lotim…me že kar prsti srbijo 😉

    • Tina says:

      Živjo Urška,
      Povsem preprosto je! Potrebno kolicino zelatine v listih najprej das v hladno vodo za 5 min, da nabrekne. Potem jo na rahlo ozames in das bodisi v plasticno posodo in v mikrovalovko za nekaj sekund, ali pa kar v kozico in na stedilnik. Pazi samo, da ti zelatina ne bo zavrela – topiti jo moras pocasi. 🙂 preden jo vmesas v kremo, ji lahko najprej dodas dve zlici kreme – da se tenperatura malce izenaci, da ne bi slucajno nastale grudice. 🙂

  5. Daniela says:

    Oila. Jst bi rabla malo nizji biskvit samo da bi bil kot tortna obloga na vrhu pa pride cheescake vrjanta. A samo mal zmanjsam kolicine da bi bil tko nizek, kot pri tebi spodnji?

    • Tina says:

      Ojla Daniela, ja, lahko zmanjsas sestavine, ali pa pustis kar tako kot je in odrezes malo tanjso plast. Je ta biskvit zelo hvalezen, lepo se reze, pa tudi ce se kaj zalomi ali strga, ga lahko dostukas in ni nobenega problema. 😉

    • Ana says:

      Seveda. Tista želatina. ki ti bolj ustreza. Jaz osebno raje uporabljam tole v lističih, da se izognem morebitnim grudicam. Sicer pa je vseeno. 🙂

Dodaj odgovor