Jamie: Zlati piščanec, dušeno zeleno in gratiniran krompir

Res rada kuham. Ljudem, ki jih imam rada, in od teh še rajši tistim, ki radi jedo. Ljudem, ki jim ni težko posedeti ob mizi in tistim, ki jih kalorije ne zanimajo, če želim eksperimentirati po svoje. In vedno me  razveselijo tisti, ki se potem z zanosom zaženejo v umazano posodo in počistijo moj nered. Takim pa lahko kuham vsak dan. In za tale Jamiejev recept sta bili dve dobri pomivalski duši res dobrodošli. Pustimo ob strani, da sta prehvalila recept, pa kuharico tudi. Kako gospodu Oliverju rata umazat VSO posodo iz kuhinje, je fenomen. In kako mu rata umazat celo kuhinjo, je logično. Uporabila sem veliko ponev (dvakrat), malo ponev, veliko posodo s pokrovom, cedilo, kuhalnico, dve deski za rezanje, velik nizek pekač, dva peki papirja, lupilec krompirja, tri žlice, blender z malo posodo, dva noža, štiri vilice, štiri skodelice. Celo kuhinjo.

Torej. Jamie pravi, 15 minut. Ker vem, da nismo odkrivale tople vode in je idejo preizkusil in objavil že kdo drug, sem šla v raziskavo. Res so bili taki in drugačni kerlci, ki jim je bolj ali manj uspelo ujeti čas. Tukaj, tukaj in tukaj so samo nekateri izmed bolj zanimivejših. Sem si rekla, če Jamiejev čas podvojim, mogoče. No, rezultat brez priprave je bil 37 minut, in to tudi brez vmesnih pavz, da sem umila posodo, ki sem jo še rabila. In za foto material. Kar bi lahko zaokrožila skupaj na eno uro. 15 minut, pa kaj še, lažnivi Jamie!

Krompir sem definitivno pekla 10 minut dlje, čebulo sem namesto na tanke rezine nasesekljala kar z blenderjem(na hitro, dvakrat po 3 sekunde, da ga ni preveč speštalo in naredilo župo), meso sem pekla točno 3 minute na vsaki strani, zelenjavo dušila vse skupaj 5 minut. Sliši se vse zelo hitro, pa vendar tu sploh ni vštete priprave sestavin in posod, kar je vzelo recimo vsaj 5-10 minut, pa na koncu pospravljanje, za kar pa je poskrbel tisti del obedujočih, ki ni kuhal.

cats1

Krompir je zelo dober, mislim, da je še boljši s sesekljano čebulo. Lepo se je zapekel, žajbelj je fino dopolnil sladkobo krompirja. Za zelenjavo Jamie priporoči zamrznjen grah, sama sem ubrala bližnjico s ‘pripravljenzauporabo’ konzervo. Ni pomagalo v bitki s časom.

Razsodba je pričakovana. Recept bi v šestindvajseto mogoče res uspela naredit v 15 minutah, ampak za prvih petindvajsetkrat si bo treba vzeti kar eno uro. Priprave je preveč, pomivanja kuhinja tudi in tako je tale recept precej uporaben za nedeljska kosila, ni pa za hitro kosilo sredi tedna. Okusi so druga stvar. Tu Jamie res ne razočara, pa čeprav v glavnini uporabi samo poper in sol. Kombinacija je super, okusi so preprosti in se dopolnjujejo. Trije jedci smo pospravili kosilo za štiri, kar pa tudi nekaj pove. (In ne, za štiri lačne je čisto dovolj.)

cats3

Kar se je spraševala že Sanja v prejšnji objavi, sem se skozi celotno kuharijo tudi jaz: Koliko je vredna Jameijeva čistilka???

Jamie Oliver: Zlat piščanec, dušeno zeleno in gratiniran krompir
Krompir
 1. 800g krompirja
 2. 3 čebule
 3. olivno olje
 4. 1 jušna kocka
 5. pest žajljevih listov
 6. 100ml smetane za kuhanje
 7. 30g parmezana
Piščanec
 1. 4x120g piščančji file
 2. par ščepcev svežega rožmarina
 3. 4 rezine dimljene slanine
Zelenjava
 1. 200g pora
 2. 200g mlade špinače
 3. 200g graha
Vnaprej pripravi
 1. Vrelo vodo za krompir,
 2. Krompir olupi,
 3. List peki papirja,
 4. Pečico na opcijo gril in največjo temperaturo,
 5. Multipraktik z rezilom za rezine,
 6. Dve večji ponvi,
 7. Večji nizek pekač s peki papirjem.
 8. Tri, štiri, zdaj!
 9. V multipraktiku nareži krompir na fine rezine, vrži v vrelo osoljeno vodo, odstavi z ognja in pokrij s pokrovko. Olupi čebulo, jo sesekljaj, vrzi na pripravljen peki papir na pekaču, dodaj dve žlici olja, nadrobi jušno kocko in natrgaj(zdrobi v primeru suhega) žajbelj. dobro pomešaj sestavine med sabo.
 10. Na eno polovico drugega peki papirja položi meso, ga začini s soljo in poprom, dodaj nadrobljene rožmarinove vejice. Pokrij z drugo polovico in s ponvijo potolčeš, da zmehčas meso na dobri centimeter in pol. V eno ponev daj dve žlici olja in peci piščanca po 3 minute na vsaki strani. Preden odstaviš, dodaj na rezine narezano slanino, za dobro minuto jo popeci na vsaki strani.
 11. V suhi krpi dobro osuši krompir, ga dodaj čebuli, vse skupaj dobro premešaj in vstavi v pečico pod zgornji gril.
 12. Na rezine nareži por, ga daj v ponev z dvema žlicama olja, po dobri minuti dodaj grah in v ponev nato natrgaj še liste špinače. Ko oveni špinača, jo odstavi in stop! In, 15 minut? 🙂
 13. Pa dober dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.