Silvestrovo s prijatelji

December se je komaj začel, mi smo pa že pri koncu starega leta oz. tik pred vstopom v novega. Mercator nas s projektom #KuhaM ni zaposlil samo z razmišljanjem o idejah o tem, kako preživeti trenutke v kuhinji z našimi najmlajšimi, ampak tudi to, kako se ob koncu leta poveseliti s prijatelji. Malo sem tuhtala, kaj dobrega bi lahko Bormašince pripravile, potem sem pa med gledanjem moje ljube Laure naletela na tale koncept pull-apart bread. Oziroma če skušam posloveniti – narazen-potegljivi kruh, hehe. Ona je sicer pripravila jesensko različico, jaz pa sem se poigrala s silvestrsko. No, roko na srce, sestavine niso nič kaj posebno praznične, ampak brez problema recept malce prilagodite in popestrite s kakšno dobroto, ki jo čuvate in hranite samo za posebne praznične priložnosti. Pa začnimo – narazen-potegljivi kruh s čebulno pomako.

21

KuhamTale receptura je sestavljena iz dveh elementov: narazen-potegljivega kruha in čebulne pomake. Takle kruh je res super, ker ima že dodatno aromo in poleg njega ne potrebujete še treh pladnjev različnih narezkov in vložene zelenjave. Čeprav, no, praznični čas je, dajmo na mizo vse, kar premorejo naši hladilniki, ane! Od viška glava ne boli. (Vsaj decembra ne. Oziroma dokler ne stopimo na tehtnico.) Pa še fino je, ker takle kruh, ki ga je treba vlečt narazen in se tudi malce pomatrat, prav fino združuje prijatelje nad enim krožnikom in je vse že takoj zastavljeno v bolj sproščeni luči. Meni se zdi ideja posrečena. Da ne omenjam, da je dobrega okusa, hehe.

Najprej se lotimo torej kvašenega testa. Uporabila sem kar recept, na katerega sem naletela letos januarja, ko smo Bormašince spoznavale kruhe iz celega sveta. Pa ga še enkrat na hitro zapišem:

  • 500 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 250 ml toplega mleka
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli

3

V toplem mleku raztopimo maslo, dodamo še jajce, vse dobro premešamo, v ločeni posodi pa pripravimo ostale suhe sestavine. Nato tekoče sestavine prilijemo suhim ter zgnetemo mehko in voljno testo. Za eno uro ga postavimo na toplo mesto in počakamo, da vzhaja.

Da se bo naš narazen-potegljivi kruh lepo trgal na posamezne kose, ga namažemo z nadevom. Tega pa pripravimo takole: v posodici zmešamo 2 žlici dvojnega paradižnikovega koncentrata in zajeten ščepec suhe (ali sveže) bazilike. Vzhajano testo razvaljamo na približno 4 mm debeline. Poskusimo ga razvaljati kar se da v pravokotnik ali kvadrat. Nato ga najprej premažemo s paradižnikom in baziliko, nato pa še potresemo z naribanim parmezanom ter naribanim česnom. Testo nato narežemo najprej na enako široke trakove, ki jih zložimo enega vrh drugega. Nato pa narežemo še približno enako velike koščke. Najbolje bo, da si na zgoraj priloženi povezavi pogledate postopek na Youtubu. Koščke zložimo v podolgovat pekač ali pa v okrogel model za šarkelj ali potico. Pečemo na 180°C od slabe pol ure. Priporočam, da kruh pred peko pokrijete z aluminijasto folijo, nato pa ga 10 min pred koncem pečenja odkrijete, da se zapeče po vrhu (in ne zažge, tako kot se je meni, hehe).

4

5

6

7Ostane nam samo še čebulna pomaka. Dve čebuli narežemo na rezine – ni potrebe, da so ultra tanke, lahko so kar konkretne. Nato jih karameliziramo v vroči ponvi na dveh žlicah olivnega olja, dodamo jim še en ščep sladkorja. Ko so lepo zapečene, zmehčane in lepe rjavkaste barve (a ne zažgane), jim dodamo pljunec worcesterske omake, sol, poper ter timijan. Dodamo tudi dve veliki žlici kremnega sira, ki smo ga prej imeli na sobni temperaturi ter zalijemo s približno 1 dl sladke smetane. Vse skupaj dobro razmešamo in premešamo, nato pa pretresemo v ognjevarno posodo, potresemo z naribanim sirom ter damo v pečico na 200°C za približno 10 minut oziroma samo toliko, da se sir stopi in malce zapeče. 

 

In to je vsa umetnost. Kruh je, seveda, najboljši še topel, prav tako pomaka, ampak v družbi dobrih prijateljev bo tudi hladno dobro teknilo. 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.