Piškot sendvič in televizija

Včeraj dopoldne sem se odpeljala v Velenje. VTV nas je povabil, da se udeležimo oddaje Nanovo, v kateri smo se tokrat pogovarjali o bloganju. Poleg mene kot predstavnice bormašinc je bila še Katja iz lepotnega bloga Viva la vida. Voditeljica oddaje pa je Sara, ki naju je sprejela s sproščenim klepetom pred snemanjem. V studiu kasneje tudi zaradi tega pravzaprav ni bilo nič kaj drugače. Zdelo se mi je, da smo bile vse tri precej sproščene in lahko bi se pogovarjale pred kamero še vsaj še enkrat toliko časa kot smo se v resnici. K temu je najbrž pripomoglo tudi dejstvo, da smo bile v studiu same. Režiser je sedel v režiji (sobici ob studiu), nam trem pa so družbo delale zgolj tri kamere, za vsako ena, in velika televizija, na kateri smo videle naš posnetek. Kamor pa nismo smele gledati, ker potem na posnetku zgleda kot da gledamo nekam stran in smo nezainteresirane.

Kot sem rekla, govorile smo o bloganju, kaj natančno pa … glej oddajo. 😛 Lahko si jo ogledaš 17., 19. in 27. decembra ter 4. januarja vsakič ob 18.00 na VTV. Tudi če nisi lokalec, si boš oddajo najbrž lahko ogledal_a, saj je z digitalnim signalom dostopna preko večine operaterjev. NA Siolu najdeš VTV na kanalu 671, pri Telemachu je na programu 146, pri T2 na 18, pri Amisu nisem našla, na katerem kanalu je, je pa v shemi, tako da je treba samo malo preklikat med kanali. Oddaja se bo predvajala tudi na nekaterih drugih lokalnih televizijah, vendar ne vem točno katerih. Lepo vabljen_a k ogledu.

H

Kako mi je bilo? Lušno, veliko bolj sproščeno, kot sem mislila, da bo. Proti koncu oddaje nam je celo zmanjkalo časa, da bi se pogovorile o vsem, kar je bilo v planu in včasih sem se morala prav ugrizniti v jezik, da nisem vskočila še s kakšnim komentarjem ali mnenjem, ki sem se ga spomnila ob Katjinih ali Sarinih besedah.

Ampak pustimo televizijo na strani, čas je za piškote. S prvim receptom vam je postregla že Tina, danes pa so na vrsti moji. Sploh ne vem, kako bi jih poimenovala. V knjigi, iz katere sem pobrala recept so to čokoladne tortice in vsekakor mislim, da je ime čisto pravo, saj je piškot kar ‘understatement’. Po tem, ko sem poskusila prvega, sem namreč želela pojesti vse. In vsak dan razmišljam, da jih moram ponovno speči. Za božično darilo bom vsem podarila kar te piškote, si pravim.

Vse je bilo čisto preveč preprosto za nekaj tako okusnega. Zamesila sem testo, v mikser sem vrgla 140 g masla, 50 g sladkorja v prahu, na hitro premešala in dodala še preostale sestavine: 140 g gladke moke, 90 g mletih mandljev in ščepec soli. Dobro sem premešala, malo še zgnetila na roke, zavila v folijo in dala počivati v hladilnik za par ur (dve bosta dovolj). Po tem času sem prižgala pečico in jo ogrela na 200°C. Testo sem po koščkih zvaljala na približno 4 mm (a kdo to meri?) in z modelčki izrezala parno število enakih oblik. Odločila sem se za smrekice, zvezdice, srčke in krog.

IMG_0034

Položila sem jih na pladenj, ki je bil obložen s papirjem za peko in jih pekla v pečici 10 minut.

IMG_0044

Medtem ko so se ohlajali, sem pripravila masleno kremo. Zanjo sem v mikserju zmešala 150 g masla in 40 g sladkorja v prahu. Nad soparo sem stopila 70 g temne čokolade, ki sem jo primešala maslu. Dodala sem še 0,03 dl (eno šilce, štamprle) ruma (lahko tudi manj, če vam okus ni preveč všeč ali ga popolnoma izpustite, če bodo piškote jedli otroci). Kremo sem gladko zmešala. Na vrsto je prišlo sestavljanje piškotov. Iz hladilnika sem vzela domačo taščino ribezovo marmelado in polovico piškotov na tanko namazala z njo.

IMG_0051

Na marmelado sem nadevala masleno kremo in med tem ugotovila, zakaj so v receptu piškoti okrogle oblike. Na kremo namreč položiš drug piškot in ga pritisneš dol, da se krema lepo razporedi po piškotu. Kar je pri krogu precej enostavno, s smrekico ali zvezdico pa malo manj, saj je treba kremo razporediti tudi po krakih. Kakorkoli, tudi to je uspelo z malo iznajdljivosti. Tako sem pokrila vse polovičke piškotov in dobila svoje ‘sendviče’.

IMG_0057

Dobrot pa še ni bilo konec. Nad soparo sem stopila še 180 g čokolade oz. čokoladne glazure. Tokrat sem malo mešala mlečno in temno čokolado. Za okras sem na drobno narezala še nekaj pistacij (kakšnih 10). Če nimate pistacij ali jih ne marate preveč, jih lahko z lahkoto zamenjate za kakšne druge oreščke, barvne mrvice ali druge jedilne okraske. Lahko pa jih enostavno izpustite.

IMG_0080

Piškote naj bi prelila s čokolado, ampak ker se mi ni dalo packati, sem jih z njo samo premazala. Na vrh pa posula še pistacije. Za nekaj časa sem jih dala počivati na hladno, da se je čokolada strdila. Potem sem jih pa pustila čakati do jutra, da sem naredila par fotografij ob dnevni svetlobi. Še dobro, ker bi jih sicer najbrž vse pojedla že prvi večer. 🙂

IMG_0181

čokoladne tortice
piškoti
 1. 140 g masla
 2. 50 g sladkorja v prahu
 3. 140 g gladke moke
 4. 90 g mletih mandljev
 5. ščepec soli
maslena krema
 1. 150 g masla
 2. 40 g sladkorja
 3. 70 g temne čokolade
 4. 0,03 dl ruma
ostalo
 1. ribezova čokolada
 2. 180 g čokolade oz. čokoladne glazure
 3. pistacije
postopek
 1. V mešalniku zmešamo maslo, sladkor v prahu, moko, mlete mandlje in ščepec soli. Malo zgnetimo še na roke, zavijemo v folijo in damo počivati v hladilnik za 2 uri. Pečico segrejemo na 200°C. Testo zvaljamo na približno 4 mm in oblikujemo parno število piškotov. Položimo jih na pladenj s papirjem za peko in jih pečemo v pečici 10 minut.
 2. Pripravimo masleno kremo. V mikserju zmešamo maslo in sladkor v prahu. Nad soparo stopimo čokolado in jo primešamo maslu. Dodamo še rum in kremo gladko zmešamo. Polovico piškotov tanko namažemo z marmelado. Na marmelado nadevamo masleno kremo in jo pokrijemo z drugim piškotom, da se krema lepo razporedi po piškotu.
 3. Nad soparo stopimo čokolado oz. čokoladno glazuro. Za okras na drobno narežemo nekaj pistacij (kakšnih 10). Piškote prelijemo ali premažemo s čokolado in posujemo s pistacijami. Za nekaj časa jih damo počivati na hladno, da se čokolada strdi.
zapiski
 1. Namesto pistacij lahko uporabimo druge oreščke, barvne mrvice ali druge jedilne okraske.
Prirejeno po Praznično pecivo
Adapted from Praznično pecivo
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.