Sivi lasje in orehovi rogljički

Na predvečer 23. rojstnega dneva se je pod neusmiljeno razsvetljavo študentske kopalnice na vrhu moje glave nekaj zasvetilo. Večkrat. Na narastku. Še preden sem dvakrat pomislila, so moji prsti izpulili lase, ki so se prav po hinavsko začeli obnašati zelo … starikavo. Osiveli so. Sive lase imam. Siva je tako dokončna. Še nikoli se nisem počutila tako mlado, kot prejšnji teden. Premlado, da bi se mi dogajale stvari starih ljudi!

In če mislite, je bilo tole dramatiziranje, vam očitno še nisem razložila, kako sem oktobra brata peljala k frizerju in se nato na stol usedla še sama (ponavadi me postriže cimra). »A se barvaš?« »Ne.« *frizerka zdrsi s prsti med lasmi* »Aha, saj vidim zdaj, da se vidijo sivi lasje.« Do takrat sem imela vsak siv las preštet. Sedem jih je bilo do letošnjega oktobra. Pogovor s frizerko se je na tej točki nehal, tako kot tudi upanje na večno mladost.

Na poti domov sva se s tamilim ustavila v drogeriji, kupila barvo za lase in dve uri kasneje in eno kopalniško katastrofo kasneje sem samo čisto malo obžalovala svojo odločitev. In te male sive barabice so si drznile pogledati ravno na vrhu glave, da jih nisem mogla zapaziti že prej, ampak šele po dveh centimetrih življenja. No, sedaj sem v procesu sprijaznjenja s staranjem (zelo slabo mi gre) in poskuša preživetja veselega decembra (še malo slabše).

Kakorkoli, leto je okoli in jaz sem nad peko piškotov navdušena ravno toliko kot lani. Nisem.

1

Ampak sami se še nikoli niso spekli, zato sem zavihala rokave, pošteno pljunila v roke – metaforično seveda, sicer bi bilo zares svinjsko – in odprla prastari kuharski zvezek gospe Mame. Naletela sem na recept z ravno prav sumljivo natančnim doziranjem, kije kar klical po preizkusu. In ravno prejšnji teden babica je v našo uporabo poslala kakšne tri kile že mletih orehov, ki jih zaradi izjemne domišljije naše družine ponavadi konzumiramo kar v obliki potice.

Orehovi rogljički torej. Sestavine sem natančno odmerila (gl. tabelo pod zapisom), ker si pri vsej delikatnosti in misterioznosti piškotarije ne upam tvegati niti z najmanjšo improvizacijo, in jih zagnetila v homogeno testo. V času pospravljanja kuhinjske katastrofe sem ga zaprla v hladilnik in nato malo pozabila nanj. Nato pa sem se lotila oblikovanja. Recept za osebe z OCD-jem res ni, ker ni nobenega kalupa, je vse bolj tako na juriš. Jaz sem poskušala z oblikovanjem daljšega svaljka, ki sem ga razrezala na dolžino približno širine moje dlani in jih nato nekako spravila v rogljičkasto obliko.

2

Kot dobro rejeni in od margarine svetleči smokiji so ždeli na pekaču in čakali, da jih dam na toplo. (Ha ha.) 12 minut na 200 stopinjah je zadostovalo. Ne jih pozabiti takoj pobrati z vročega pekača, ker čisto prehitro spodaj postanejo preveč zapečeni. Po prvem protroru (pekaču op.a.) me je izučilo. Še vroče jih povaljamo v štaubcukru (sladkor v prahu op.a.) in voilà. Super so!

Zaradi izdatne količine maščobnega deleža med sestavinami, je te recept idealen za veseli december, ko noben sušilnik rok na javnih straniščih ne dela več, zunaj pa je ravno dovolj mraz, da razje povrhnjico kot deževnica kraško podlago. Ampak razpokane dlani nikoli ne bodo tako seksi kot Postojnska jama. Ker sem počasna kot zadet polž in sem vsak drug rogljiček morala oblikovati dvakrat, se je ta margarinina komponenta lepo udomačila v mojih porah in roke naredila silno mehke. Združeni v boj proti suhim rokam in bokom!

In, že veste, kaj bo na vašem silvestrskem meniju?

3

Orehovi rogljički
sestavine
 1. 560 g moke
 2. 140 g sladkorja
 3. 140 g mletih orehov
 4. 280 g margarine
 5. 2 jajci
postopek
 1. Sestavine dobro pregnetemo v testo, ga oblikujemo kepo in pustimo počivati v hladilniku vsaj za pol ure.
 2. Pred oblikovanjem rogljičkov ohlajeno testo na hitro pregnetemo.
 3. Delo si olajšamo tako, da iz dela testa oblikujemo svaljek želene debeline, ga razrežemo na širino dlani in oblikujemo rogljiček.
 4. Odlagamo jih kaj v pekač na papir za peko.
 5. Pečemo 12 minut na 200° C.
 6. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.