Evergreen mafini

Vsakič, ko pečem mafine, manično iščem pravi recept. Receptov je najbrž na stotine, ampak pečem jih vedno po istem. No, najprej sem jih pekla po enem, potem sem jih začela peči po Tininem, ki pa ga je objavila na svojem starem starem blogu. Vedno pozabim, kako se kliče in vedno brskam po spominu in spletu, da najdem ta recept. Zdaj pa dovolj, še enkrat ga bom zapisala tu, da ga bom naslednjič lažje našla. 🙂

Mafine sem sicer pekla v petek, vendar nisem imela namena pisati te objave, zato nisem posnela ravno veliko fotografij. Tako da bodo prišle prav fotografije iz mojega arhiva. Ne shranjujem jih zaman. \o/

2014-01-17 19.24.30

Recept, ki ga bom zapisala je čisto osnoven in se mu lahko dodaja vse mogoče dodatke, da dobimo slastne različice mafinov. Včasih je treba dodati še pljunek mleka, ali ga dodati manj. Sicer pa mešajte dobrote zraven po mili volji. 😉

Maso lahko pripraviš v mešalniku ali jo zmešaš na roke. Iz teh sestavin boste spekli 12 velikih velikih mafinov. 🙂 Ubijemo 2 jajci in jima primešamo 1 vrečko vanilijevega sladkorja ter 100 g sladkorja. Zmešamo v gladko , rahlo penasto zmes. Pri sadnih mafinih dodamo sok 1 limone, pri drugih jo lahko izpustimo. Primešamo še 6-7 žlic rastlinskega olja (po želji nadomestimo z na koščki narezanim zmehčanim maslom, kakšnih 70 g). Dodamo 250 g moke in 1 vrečko pecilnega praška. Na vrh pa prilijemo 1-2 dl mleka. Doziramo ga najprej 1 dl, potem pa po potrebi še malo. Za ‘črne’ čokoladne mafine pred mlekom dodamo še 40 g nesladkanega kakava v prahu.

IMG_20151211_122517

Končna zmes mora biti precej gostejša od zmesi za palačinke, tako da stoji na žlici, vendar ne pregosta, torej tako, da je še nekoliko tekoča. (In zdaj mi povejte, če je mogoče opisati gostoto mase in koliko sem to uspela ubesediti.) Ni panike, če je masa malo bolj gosta ali malo manj. Zares je pomembno, kaj ji bomo primešali. Če bodo to predvsem suhe sestavine (čokolada, piškoti, čokoladni bonboni, koščki marcipana, oreščki …), je lahko nekoliko redkejša, če pa ji primešamo sadje, predvsem zmrznjeno sadje, pa naj bo masa gostejša, da se bodo mafini lepo dvignili in tam tudi ostali, ko jih vzamemo iz pečice.

004

Kakorkoli, ko je masa pripravljena, ji na roke primešamo poljubne dodatke in jo zlijemo ali z žlico nadevamo v modelčke v pekač za mafine. Jaz jih včasih pripravim z nutelino sredico, kar pomeni, da napolnim modelčke do polovice, dodam malo žličko nutele in jo pokrijem s še nekaj mase. Mmmmm.

2012-04-26 22.58.44

Pripravljene mafine pečemo 20-25 minut v pečici na 180°C. Ko so pečeni, jih vzemite iz pečice in pustite v pekaču nekaj minut, da se malo ohladijo (razen v primeru, da jih pečete tono in imate samo en pekač, ampak če se vam to zgodi, pazite, da se ne opečete). Nato mafine pokrijte s krpo, čez čas, ko se ohladijo, pa pospravite v posodo za shranjevanje živil ali pokrijte s plastično folijo, da se ne izsušijo. Mafini so fini, ker so dobri tudi kakšen dan po peki. Pa ne samo to. Lahko jih še oblijemo s čokolado. Hitro in enostavno jih lahko preobrazimo tudi v simpatične in lušne cupcake-e tako, da jih preprosto namažemo oz. nanje nabrizgamo poljubno kremo. Mislim, da tole kliče po novem receptu …

024

Kakšne kombinacije okusov mafinov imate najraje? Kakšne dodatke ste že preizkusili in katere so požele tono pohval (ali pa sploh niso prišle do nobenih drugih ust kot vaših)?

mafini
sestavine
 1. 2 jajci
 2. 1 vanilijev sladkor
 3. 100 g sladkorja
 4. 6-7 žlic rastlinskega olja
 5. 250 g moke
 6. 1 pecilni prašek
 7. 1-2 dl mleka
za sadne
 1. sok 1 limone
za čokoladne
 1. 40 g nesladkanega kakava v prahu
postopek
 1. Ubijemo jajci in jima primešamo vanilijev ter navaden sladkor. Zmešamo v gladko, rahlo penasto zmes. Pri sadnih mafinih dodamo limonin sok, pri drugih ga lahko izpustimo. Primešamo še rastlinsko olje. Dodamo moko in pecilni prašek. Za konec prilijemo najprej polovico, po potrebi pa še preostalo mleko. Za 'črne' čokoladne mafine pred mlekom dodamo nesladkan kakav v prahu.
 2. Ko je masa pripravljena, ji na roke primešamo poljubne dodatke in jo zlijemo ali z žlico nadevamo v modelčke v pekač za mafine. Pripravljene mafine pečemo 20-25 minut v pečici na 180°C.
zapiski
 1. Dodatki: oreščki, koščki čokolade, (zmrznjeno) sadje, koščki piškotov, karamela, čokoladni bonboni, nutelina/marmeladna sredica ... Mafine lahko prelijemo s čokolado ali iz njih naredimo cup-cakes-e.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.