Švedske mucke

December, še malo prej v letu smo komaj čakali nate, zdaj pa se mi bolj zdi, da nam boš ušel, še preden te uspemo sploh dodobra zagledati. Vse/i tako hiti/mo in hiti/mo, da sem ravno zajela sapo, pa bo že januar. In še eno leto. Šestnajstka. Dva-šest-najst. Miselno sem še vedno nekje v začetku oktobra, vreme očitno tudi. Malo prej sem šla čez staro jedro Ljubljane in se čudila toplemu vetru. Saj ne, da kuhanček ne bi pasal, ali pa, da bi si želela snežne zamete brez možnosti izhoda, ne ne, želela bi si tisti stari božič nazaj. Tisti, ko smo lopatali parkirišče na petek in svetek, ko smo hodili po snežnih kozjih stezicah, drevje je počivalo pod težo odeje in so bili letni časi jasno opredeljeni. Tako zimo sem imela res rada. Danes, 22. v mesecu, ko bi moralo prvo navdušenje nad snegom že zbledeti in bi se roke že navadile mrzlih kep, mi še vedno nismo videli snega tako, zares zares. Vem, to je pač zima, ki jo imamo, jamr čez ‘včasih je bilo pa to tako…’ ne pomaga, ampak potožim pa lahko. Vreme, tole ni za nikomor. A veš.

In ker je treba tale decembrski vrvež malo umiriti, se vsesti, narediti kakšen drzen plan za leto, ki nam že precej od blizu žuga, da prihaja, vam ponujam rešilno bilko. Nalijte si šalico mleka, zleknite utrujene nožice na kavč, odprite škatlo s temi krasnimi piškoti in si zamislite, da se vam nikamor ne mudi. Ni vam treba pospravljati stanovanja, ni vam treba v trgovino na drugo stran mesta, kup umazanega perila ne obstaja, psa ni treba ravno zdaj peljati ven. Samo pomakajte piškot v mleko in uživajte. Napolnite svoje baterije, ta mirnost vam zna priti še kako prav v tej decembrski noriji in na družinskih srečanjih. Bo šlo?

File 22-12-15 13 55 06

Kaj točno so te švedske mucke? So Pepparkakor, piškoti, ki se jih po švedski tradiciji grizlja na dan Sv.Lucije, 13.decembra. V njih so sestavine, ki jih imamo ponavadi vsi doma, če smo le kolikor toliko redni kuharji. Opozoriti moram, da se masa naredi en dan pred peko, pa tudi to, da se precej drobi. Količina klinčkov me je malo presenetila, pa sem receptu vseeno sledila in ni mi žal. Testo noro diši, stanovanje je še po treh dneh odišavljeno. Ker mletih klinčkov nisem našla v trgovini, sem jih v blenderju zmlela, tako da sem še malo pripomogla k praznični omami. Melase nisem imela doma, pa sem jo nadomestila s polovično mero agavinega sirupa. Moji piškoti so še malo bolj temni od tradicionalnih, beli sladkor v receptu sem nadomestila s kokosovim sladkorjem in muskovadom, ker sta mi enostavno boljša. Lepše dišita, bolj polnega okusa so jedi, manj krivde se občuti ob grickanju dvajsetega piškota zapored in zavijanje oči skeptikov je neprecenjivo, ko jim jih navdušeno ponujaš in spraviš na ‘zdravo stran’. Ha!

File 22-12-15 13 53 14

File 22-12-15 20 18 14

File 22-12-15 13 54 26

P.s.: Modelček mucka sem kupila na stojnici na ljubljanskem sejmu čokolade, katero podjetje je bilo, ne vem več. Magrittov dežnik pa je iz dunajske Albertine. Ker vem, da bo kakšno navdušenko zanimalo.;)

P.s.s.: Za grammarnacije: Oprostite mi, zavestno in pri polnem želodcu piškotov sem se odločila za svobodno rabo narečnih besed, lepše se mi sliši. Tenks.

 

 

Pepparkakor
sestavine
 1. 3 1/2 skodelice moke
 2. 2 ČŽ ingverja
 3. 2 ČŽ cimeta
 4. 2 ČŽ mletih klinčkov
 5. 1 ČŽ sode bikarbone
 6. 1/2 ČŽ soli
 7. 1 skodelico sladkorja
 8. 1 skodelica masla
 9. 1 jajca
 10. 1/2 skodelice melase
postopek
 1. V eno posodo daj skupaj vse suhe sestavine. V drugi speni maslo in sladkor, dodaj jajce in melaso. Potem postopoma sem dodaj suhe sestavine in dobro vmešaj v enotno maso. Zavij v kuhinjsko folijo in daj počivat na hladno do naslednjega dne. Naslednji dan najprej testo razdeli na četrtine. Eno pusti zunaj, ostale tri daj nazaj v hladilnik. Nič zato, če se testo drobi, piškoti bodo fino krhki. Pečico ogrej na 180°C brez ventilatorja. Na pomokano površino razvaljaj testo na pol centimetra, izberi kakšen lep modelček in izreži piškote na peki papir v razmaku najmanj pol centimetra. Peci približno 10 minut, potem pa pazi na nepridiprave, ki jim bodo še vroči zagotovo dišali. Pa dober tek!
zapiski
 1. Narejeni po receptu: http://www.food.com/recipeprint.do?rid=117826
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

3 comments

 1. Mojca Počič says:

  Seveda si zdaj noro želim takšnih modelčkov. Že vidim, kako se bo začelo brezglavo tekanje po trgovinah, ko jih bom iskala, čeprav sem mislila da sem se temu (gužvanju v trgovinah) letos spretno izognila.

 2. Helena says:

  mmm, tele piškote delam vsako leto. meni so božansi. le da imam jaz v receptu javorjev sirup namesto melase. lepe praznike 😉

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.