Prva novoletna zaobljuba in medenka

Z bormašincami smo se dobile na nedeljo, dopoldne, skoraj dva tedna pred silvestrovim, da smo pripravile tole silvestrsko večerjo za blog. Pojedle smo jo za kosilo. Toliko o silvestrski večerji. 😉 Ko sem odhajala domov, sem razmišljala o tem, kako sem se imela. Bilo je fino. S puncami se vseeno ne vidimo veliko, saj ima vsaka svoj urnik in se je včasih kar težko uskladiti. Je pa zato toliko bolj zabavno, ko smo skupaj. In, pravzaprav, sem razmišljala, je bila ta prezgodnja ‘silvestrska večerja’, ki je bila v resnici decembrsko nedeljsko kosilo, prav prijetna in ne vem, zakaj se ljudje ne srečujemo na takšnih ‘slavnostnih’ dogodkih pogosteje. Še dobro, da imamo s puncami blog in sem pa tja pripravimo kakšno kosilo, večerjo, piknik, ali pa srečanje kar tako, na katerem skuhaj kuhamo, se družimo in nasmejimo. In zakaj ne bi začela pisati novoletnih zaobljub že danes. 1. večkrat povabi prijatelje k sebi in jim pripravi kaj dobrega za pod zob. Kljub polnemu urniku si za to vzemi čas. Bogato boš poplačana. Evo, prva novoletna zaobljuba. Ali ena od stvari, ki si jih želim početi ‘nekoč’, pa jo lahko zares že zdaj, danes, jutri. Pogosto najdem tisoče izgovorov, da ne počnem stvari, ki me veselijo in ki bi jih rada počela. No, zaobljuba je, da se bom potrudila in se nehala izgovarjati. 🙂

File 30-12-15 13 55 42

Čeprav, moram priznati, da je včasih pomanjkanje časa tudi dober motivator in ne samo izgovor. Hitreje se odločam, bolje se organiziram, bolje izkoristim svoj čas, prej naredim stvari, ki bi se jih morda sicer ustrašila oz. o njih predolgo razmišljala in jih analizirala. Prav slednje se je zgodilo, ko sem se odločala za jed, ki jo bom pripravila tokrat. Malce sem bila pozna in sta mi v tabeli izmed vseh hodov preostala samo glavna jed ali sladica. In sem sprejela izziv – sladica. Potem nekaj časa nisem razmišljala o tem, kaj bi pripravila. Naposled pa se je začela le bližati nedelja in morala sem začeti načrtovati pripravo. Torej sem morala vedeti, kaj bom pravzaprav pripravila! Izkoristila sem redke proste trenutke in na kolesu na poti domov razmišljala o silvestrski sladici. To mora biti nekaj malce bolj posebnega. Želela sem si tudi, da bi pripravila nekaj, ki vključuje zimske okuse (oziroma okuse, ki jih povezujemo z zimo). Po nekaj različnih zamislih, sem si rekla, da bi naredila nekaj medenega. Zvečer sem sedla za računalnik in gospoda Googla prosila, da mi najde kakšno medeno torto. Ker torta je malce bolj slovesna. In sem naletela seveda na marlenko, medovik, medeno torto, ali kakorkoli ji hočemo reči. Ko sem razmišljala o torti in medeni, sploh nisem pomislila, da je to marlenka. Ampak ideja se mi je zdela odlična. Toliko plasti biskvita naredi vtis. Medena torta it is! No, bom priznala, ustrašila sem se teh neskončnih plasti biskvita – kako bom kdajkoli tako na tanko prerezala biskvit? In potem sem prebrala recept in videla, da mi sploh ni treba tega delat. Medenka it is! 🙂

Evo, evo, takoj razložim, kako se pripravi biskvit. V večjo stekleno posodo sem natehtala 60 g masla, 30 g sladkorja in 120 g oz. 6 žlic medu. Posodo sem postavila nad soparo (torej drugo posodo, v kateri sem zavrela vodo) in sestavine stopila. V posebno skledico sem ubila 4 jajca in jih razžvrkljala z vilicami. Odstavila sem stopljen med, sladkor in maslo in jih malce ohladila. Nato sem jim primešala jajca. V tretji posodi sem natehtala 500 g moke in 24 g sode bikarbone ter ju nato primešala preostali zmesi. Dobro sem zgnetla testo, tako da se mi ni več lepilo na roke. Vzela sem tehtnico, stehtala celotno testo, težo delila z 12 in s pomočjo tehtnice oblikovala 12 približno enako velikih (težkih) kroglic. Kroglice sem eno po eno razvaljala na tanko (kakšna dva milimetra) in jih pekla po 3-5 minut (pri meni je bilo bolj 3) na 200°C. Tako da tu pazite, ker se biskvit lahko hitro zažge. Ko sem napekla vseh 12 bikvitov, sem jih pustila, da se malce ohladijo.

Pripravila sem kremo. Naribala sem lupino 2 limon in 2 pomaranč. Iz limon sem iztisnila sok. Natehtala sem 6 žlic sladkorja (mislim, da je naneslo 70 g). Pripravila sem ročni mešalnik in začela stepati 1,25 l sladke smetane. Počasi sem ji dodajala sladkor in 1 vrečko kremfixa za vsak slučaj. Proti koncu, ko je bila smetana že skoraj stepena, sem ji primešala še limonin sok in pomarančne ter limonine lupinice. Smetano sem pokrila in malce postavila v hladilnik, da sem do konca pripravila biskvit.

File 30-12-15 13 53 18

File 30-12-15 13 57 46

File 30-12-15 13 57 09

Vzela sem tortni obod želene velikosti (pri meni je to bil premera 16 cm, ampak brez skrbi, testa in kreme je dovolj za večjo torto – jaz sem na koncu naredila dve) in ga postavila na eno plast biskvita. Po notranji strani oboda sem biskvit porezala v okroglo obliko. Odrezke sem prihranila za kasneje, za dekoracijo. Tako sem ponovila z vsemi plastmi biskvita. Zdaj je bilo na vrsti sestavljanje torte. Na krožnik sem postavila prvo plast, jo kar obilno (cca. 1 cm) obmazala s smetano, jo pokrila z drugo plastjo in ponavljala vajo, dokler nisem dobila torte želene višine. Pri meni je za to zadostovalo 7 plasti, saj sem morda malo premalo razvaljala testo pred peko.

File 30-12-15 13 59 01

Torto sem obmazala s smetano še okoli, tako da je bila cela pokrita s smetano. Lahko pa strani pustite neokrašene, če želite doseči bolj rustikalen učinek. Na vrsto so prišli ostanki testa. Te sem med dlanmi povaljala, da sem dobila manjše in malo manj majhne drobtine. Te sem posipala po vrhu torte in z nekaj iznajdljivosti tudi po strani. Torto sem pokrila in postavila v hladilnik do naslednjega dne, da se je biskvit nekoliko omehčal. Če imate radi bolj sočnega, pa lahko pomarančni sok tistih 2 pomaranč, čigar lupino ste naribali, zmešanega z vodo (razmerje približno 1:1) uporabite za navlažiti biskvit, preden ga premažete s smetano. Torej, vsako plast. Meni je bila torta tudi brez dovolj sočna, tako da brez skrbi. V nedeljo smo na Ninin predlog torti dodale še dve rezini pomaranče, da ni bila tako dolgočasna. Lahko pa jo dekorirate tudi s čim drugim. Recimo z nekaj medu, pomaranče drugače razporedite po njej, ali ji dodate druge dodatke. Nam je bila torta dobra takšna, kot je bila, saj ima precej nežen okus in bi jo z dodatki, ki so po okusu bolj ‘nasilni’, najbrž pokvarili. Ampak ne me vzeti za besedo, eksperimetirajte. 😉

cats113

 File 30-12-15 13 56 24

medena torta
biskvit
 1. 60 g masla
 2. 30 g sladkorja
 3. 120 g medu (6 žlic)
 4. 4 jajca
 5. 24 g sode bikarbone (3 žličke)
 6. 500 g moke
krema
 1. 1,2 l sladke smetane
 2. 6 žlic sladkorja
 3. sok 2 limon
 4. naribana lupina 2 limon
 5. naribana lupina 2 pomaranč
 6. sok 2 pomaranč
 7. 1 zavitek kremfix (po želji lahko izpustimo)
postopek
 1. V (stekleni) posodi nad vrelo vodo stopimo maslo, sladkor in med. Posodo odstavimo in malce ohladimo. Dodamo razžvrkljana jajca in mešanico moke in sode bikarbone. Zgnetemo v mehko testo, ki se ne sprijema več na roke (po potrebi dodamo moko).
 2. Pečico segrejemo na 200°C. Testo razdelimo na 8-12 enakih delov. Vsakega razvaljamo na tanko (biskvit bo še nekoliko vzhajal v pečici) v približno okroglo obliko in pečemo 3-5 minut. Biskvite ohladimo.
 3. Naribamo limonino in pomarančno lupino ter stisnemo posebej pomarančni in limonin sok. Pripravimo še sladkor v lonček. Začnemo stepati smetano in ji počasi dodajamo sladkor in kremfix. Proti koncu ji previdno dodamo še limonine in pomarančne lupine ter limonin sok.
 4. Biskvite obrežemo s pomočjo tortnega oboda. Ostanke ohranimo. Pomarančnemu soku primešamo še malo vode (razmerje približno 1:1). Začnemo sestavljati torto. Na podstavek položimo prvi biskvit, ga malo navlažimo s pomarančnim sokom in premažemo s kremo (nič ne šparamo, ker se bo biskvit napil še smetane). Korak ponovimo do želene višine oz. dokler ne porabimo vseh plasti biskvita. Torto premažemo še pri strani.
 5. Ostanke biskvita v roki nadrobimo in z drobtinami dekoriramo torto. Okrasimo jo lahko še z rezinami pomaranče na sredini ali trikotnimi koščki ob strani, jo polijemo z medom ali jo okrasimo z drugimi dodatki.
 6. Pred serviranjem naj torta počiva v hladilniku vsaj 1 dan.
zapiski
 1. Torta bo dovolj navlažena tudi brez, da bi dodali pomarančni sok - ta korak lahko torej izpustite.
 2. Če niste ljubitelji sladke smetane, lahko namesto le-te uporabite kislo smetano, kot veleva originalni recept.
Prirejeno po Gourmantine
Adapted from Gourmantine
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.