Silvestrska predjed prosto po Bormašini.

Letošnja rdeča nit naše silvestrske večerje, ki se je sicer v resnici zgodila sredi decembra na megleno nedeljsko dopoldne, je bila ‘naredi čimveč vnaprej in na licu mesta samo pogrej/dokončaj/položi na mizo’. Imele smo dober, praktičen razlog, naša najmlajša članica tima je imela slab mesec, kar je pomenilo boljšo organizacijsko shemo kot lani. Lani smo mrcvarile jedi cel dan, vse naredile šele potem, ko smo eno pojedle, letos pa je to šlo mimo v hipu. Ana je bila zadolžena za sladico in je dokončano torto samo postavila v hladilnik minuto po prihodu k Tini, Nina je solato narezala in zložila na krožnik za par minut dela, Tina je pijačo zakuhala vmes, ko sem cartala tamalo, jaz sem namaze in palčke naredila dan prej, samo meso sem morala še popeči, Sanji pa se je pospravljena kuhinja zdela čisto preveč žalostna z neizkoriščenim potencialom in si je raje vzela čas za glavno jed. Tako je pela pečica, hladilnik se je šibil od vseh prinešenih posod, KitcenAid je malo pomigal, pa je bilo.

Na koncu smo ugotovile, da smo si zadale prav fin izziv. Recepte, ki smo jih izbrale, so preprosti, hitro ustvarjeni, tudi za tiste, ki kuhajo manj, večino lahko pripravimo vnaprej in se lahko našim lačnim gostom, ki jih prijazno vabimo na večerjo, zares posvetimo bolje kot sicer. Kdo pa pravzaprav sploh uživa, če mora medtem, ko bi tretji hugo že presahnil v kozarcu, ko se debata razvije in uživamo ob odpiranju daril, moral skakati do kuhinje in paziti na vse detajle fensi večerje? Ne mene gledat, jaz si grem samo po pijačo!

File 25-12-15 02 39 36

Letos sem imela čez predjed. Ne, ne bo juha. Ne, ne bo ogromen krožnik s kockico plesnivega sira. Bo en kup napol pripravljene hrane, ki si jo vsak vmeša po svojem okusu. Predjed se mi je zdela fina tudi zato, ker je lahko uporabljena kot prigrizek, ko se gosti počasi nabirajo za mizo. Vsi imamo kakšnega, pa ne bomo o imenih, ki vedno zamuja, ali pa smo ga na poti poslali še kaj iskat. Tole je super tudi ob družanih igrah, ob gledanju filma, poleti na terasi, na vrtnih zabavah,…

Pa gremo. Recepte sem nabirala celo leto (kako simbolično z zaključkom), malo tu, malo v knjigah, tvju, malo na kakšni zabavi, pa v novih kuharcah, ki so letos, bajdvej, razturale v kvaliteti in lepoti, vse pa sestavila v tole.

Grisine sem našla v krasni knjigi Toplo priporočam (tudi jaz toplo priporočam!), piščanec je narejen čisto osnovno (po Jamieju Oliverju), čičerikin namaz – humus sem si napisala na platnico planerja enkrat, ko je bila na sporedu Zdravo, Tereza! (in sem jo morala preizkusit, ker Terezi precej zaupam pri novih zadevah), česnovo pomako (top stvar!) sem priredila po eni, ki sem jo našla na spletu, nad medeno gorčično pa sem se navdušila poleti na pikniku pri prijateljici. Upam, da vam je kaj od tega všeč, pa predvsem, da vam pride prav pri razveseljevanju gostov!

File 25-12-15 02 34 00

cats1

File 25-12-15 02 36 00

 

Grisini z rožmarinom in oljčnim oljem (bazilika.si)
sestavine
  1. 170g bele moke
  2. 170g polnozrnate moke
  3. 1 čž soli
  4. 1 ž suhega kvasa
  5. ščep sladkorja
  6. cca 2 dcl mlačne vode
  7. 3 ž oljčnega olja in še nekaj za premaz
postopek
  1. Pripravimo kvasec. V dcl vode raztopimo suhi kvas in dodamo sladkor. Zmešamo, damo na stran.
  2. Osmukamo vejice rožmarina, listke na drobno nasesekljamo.
  3. V posodi zmešamo obe moki in sol, nato dodamo vzhajan kvasec, postopoma pa še preostalo vodo in olje. Vgnetemo še pol narezanega rožmarina in gnetemo, da nastane testo, ki se ne lepi več na roke. Vmes po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo bi moralo biti voljno in fino mehko. Pokrijemo s krpo in ga damo počivati vsaj pol ure.
  4. Pečico ogrejemo na 200°C. Testo razdelimo na tri enake dele, enega najprej razvaljamo na pomokanem prtu na približno 2 mm. posujemo nekaj rožmarina, pa spet malo povaljamo, da se sprime s testom. Nato z nožem sproti režemo trakove (1-1,5cm) in jih malo raztegnemo in zvijemo v spiralo. Položimo na peki papir vsaj kakšnega pol centimertra narazen, pokapamo malo z oljčnim oljem in pečemo 10 minut. Ponovimo vajo še z dvema tretjinama testa.
  5. Dober tek!
zapiski
  1. Prirejeno po knjigi Darje Končarevič: Toplo priporočam, samozaložba 2015
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

cats2

 

Česnova omaka
sestavine
  1. 7 česnov
  2. 200 g kremnega sira
  3. dve žlici grškega jogurta
  4. 100 g masla sobne temperature
  5. malo soli, popra,
  6. timijan, peteršilj, žajbelj
postopek
  1. Vse damo v multipraktik in na fino zmiksamo.
  2. Dober tek!
zapiski
  1. Prirejeno po: http://www.domaci-kuhar.com/2012/09/namaz-od-cesnjaka.html
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
File 25-12-15 02 42 23

 

Puranje palčke
sestavine
  1. 250g puranjega fileja
  2. 1 vejica svežega rožmarina
  3. kocko kokosove maščobe
  4. sol in poper
postopek
  1. Najprej trik, ki sem ga prevzela od Jamieja. Na eno polovico peki papirja položimo meso, ga solimo, popramo, potresemo čez še na drobno narezan rožmarin. Ponovimo vajo še na drugi strani. Potem peki papir prepognemo čez meso, tako da naredimo kot nekakšen sendvič in z ploskim dnom ponve, v kateri bomo pekli taiste fileje, udarjamo po mesu, da zmehčamo tkivo.
  2. Potem ogrejemo ponev z maščobo vred in meso pečemo na vsaki strani 4 minute. Po tem času odstavimo na desko in diagonalno narežemo trakove širine 1,5-2cm, da so najdaljši možni.
zapiski
  1. Krasno teknejo topli in hladni in so super za prigrizek ali predjed, ko se bolj kot kuhi želimo posvetiti gostom. Dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

File 25-12-15 00 19 42

Medeno gorčična omaka
sestavine
  1. 1 ž utekočinjenega medu
  2. 1 ž jabolčnega kisa
  3. 1 čž gorčice s celimi gorčičnimi semeni
postopek
  1. Vmešaj vse v eno, po okusu in po potrebi dodajaj še te sestavine.
  2. Malo je odvisno od vrste medu, pa od kvalitete kisa.
  3. Dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/
cats3 File 25-12-15 02 41 20

Čičerikin namaz- Humus
sestavine
  1. 1 skod kuhane in odcejene čičerike
  2. 3 ž olivnega olja
  3. 3 ž tahinija
  4. 2 ž limoninega soka
  5. ščep himalajske soli
Za namaz št 2, dodaj še
  1. ščep kumine
  2. 1/2 čž dimljene paprike
postopek
  1. Vse daj v blender, pusti, da se dobro sestavine vmešajo in voila, dober tek!
zapiski
  1. Zraven ponudi še stebla zelene, pa rdečo sladko papriko, na palčke narezano korenje,...
  2. Narejeno po receptu, videnem v oddaji Zdravo Tereza!.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

Dodaj odgovor