Osrednje zvezde večerje: Perutninske kračke

Prišla sem do točke v življenju, ko bi še Garfield malce bruhnil v gobček in se zaradi grozljivega prizora galantno – koliko bi ti bila pač mogoče ob njegovi kilaži – obrnil na mehkih tacah ter izginil v noč. Od predbožičnega večera namreč s približno 16 »počitki« na dan posnemam najbolj lenega mačka in s približno 64 obroki prašiča za zakol. Slabo je, res. Ne vem, kaj se s zgodilo letos, običajno se za praznike nikoli nisem (tako zelo) nažirala. Tako slabo je, da sem za nanosekundo pomislila, da bi se januarja šla kakšno smuti detox dieto. Ali pa da do marca ne jem, recimo. Zalog imam več kot dovolj.

No, naj bode zadosti z idejami za nezdrave prehranjevalne režime. Kajti! Noben ekstrem ni okej, saj veste. Pa tudi s sekiranjem se daleč ne pride. Moj gospod oče pravi nekako takole: “Prazniki so zato, da se zrediš. Pol pa maš do pusta čas, da hujšaš. Če že hočeš.”

File 28-12-15 20 42 00

Nazaj (ali naprej?) k praznični večerji! Dober teden pred Bormašina požrtijo sem hahljajoče odpirala dokument, v katerega si punce vpisujemo naše kulinarične ideje, misleč, da bom zagotovo prva, ki bo izbirala, katerega dela pojedine se bo lotila. Bolj se ne bi mogla motiti. Tako kot lani je tudi letos name padla obveza glavne jedi. Ne vem, zakaj najmanj izkušeni sploh dovolijo, da se loti priprave drugega (prvi je sladica, ddd) najpomembnejšega dela obroka.

File 28-12-15 20 45 37

Po začetnem repenčenju in blodenju v tem (beri internetnih receptih) sem se odločila za praktično rešitev. Zavrtela sem – no, zares #smartphone – številko dežurnega chefa Kracalnika, ki ima več izkušenj s pripravo mesa kot kdorkoli, ki mi je do sedaj prekrižal pot. Sem se že pripravljala, da me bo napadel s kakšnim receptom, za katerega bom morala v preriji lastnoročno zaklati bivola, pa sva se hitro našla skupen jezik pri piščančjih bedrih.

cats9

Večer pred pojedino sem bedresa dobro nasolila, popoprala in začinila s curryjem. Zaprla sem jih v zip vrečke, v katerem so dodala še žlico medu, malo olivnega olja in vejico rožmarina. Brez skrbi lahko uporabite navadne vrečke za skrinjo, samo pazite, se vam pomada ne bo cedila po celem hladilniku. Naslednji dan sem jih pod budnim očesom Nine, ki je s svojo solato opravila v 24 sekundah, dojenček pa je ni zanimal tako kot ostalih, dodobra scmarila v ponvi, nato pa jih še zaprla v pečico (200° C), da so zlato zažarela. Bedrca lahko po nekaj minutah cmarjenja, ko je pekač že vroč, še malce omočite s pivom, ne bo nobene škode.

File 28-12-15 20 41 17

Za prilogo sem v pečici popekla na koščke narezani obični krompir, sladek krompir (mislim, da sem zaradi tega pri Nini, ki me sicer vedno rahlo pokroviteljsko treplja po lasišču, pridobila kakšne tri pozitivne točke), bučke in korenček. Začinila sem z rožmarinom, posolila pa šele po tem, ko so bili pečeni. Meni so bila bedra top, ostalo pa tudi ni nobeno, kar je običajno znak odobravanja. Ali pa neznanske lakote. : )

Dober tek pa do kosti obrat!

cats7

 

Piščančje krače z medom in curryjem
sestavine
 1. 2 piščančji krači na osebo
MARINADA
 1. sol
 2. poper
 3. curry
 4. malo medu
 5. svež rožmarin
 6. olivno olje
PRILOGA
 1. kropmir
 2. sladek krompir
 3. korenček
 4. bučke
 5. rožmarin
 6. sol
postopek
 1. Večer pred obedom piščančjem krače začinimo in jih pustimo marinirati v hladilniku. Naslednji dan jih najprej dobro popečemo v ponvi, nato pa še do zlatega zapečemo v pečici. Po želji dodamo malo piva.
 2. Zelenjavo za prilogo narežemo na kocke, jo osušimo, začinimo z rožmarinom in poprom ter pokapamo z olivnim oljem. Pečemo v pečici na peki papirju. Že pečno posušimo.
zapiski
 1. Količine prilagodite kondiciji jedcev.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

File 28-12-15 20 49 52

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.