Česnova juha

Že cel mesec pišem to objavo. Ali pa kakšen dan več. Vmes sem sicer napisala in objavila recept za skutne vozličke, ampak tale juha mi pa kar ne gre. No, da ne povem, da sem imela v plano jo skuhati in objaviti recept že enkrat od lanskega leta. Kaj se dogaja? Mislim, da sem danes dojela, da recepta enostavno nočem deliti z vami, ker je ta česnova juha res tako dobra, da bi jo obdržala kar zase. Ker pa načeloma nisem sebičen človek, sem doumela, da imam druge, kot da se posedem za tipkovnico in spišem tole objavo.

IMG_0235

Začela sem s pripravo domačega zeliščnega masla. Popolnoma enako kot pri zeliščnem pire krompirju, ki sem ga pripravila med Čedahuči izzivom. Sveža zelišča (baziliko, peteršilj, drobnjak) sem nasekljala, dodala sem jim posušena (rožmarin, timijan, pehtran) in 100 g masla ter vse skupaj gladko zmiksala. Količine zelišče sem odmerila po okusu, pri čemer sem se držala pravila, da dodam suhih zelišč občutno manj. Seveda lahko uporabite tudi kupljeno zeliščno maslo, ampak vam obljubim, da je doma pripravljeno res okusno. 😉

Pol ure sem lupila 4 glave česna (če ste hudi ljubitelji, jih lahko uporabite tudi 5). Na srečo mi ga ni bilo treba sekljati, kar cele stroke sem kuhala v 3 dl vode 15 minut. Česen sem odcedila, vodo pa shranila za pozneje. Tako da ne odcejajte v umivalnik, ampak v posodo. 😉 V neko drugo, čisto posodo sem dala 2 žlici zeliščnega masla ter ga začela greti. Strla sem 1/3 česna in ga začela počasi pražiti na maslu. Čez kakšno minutko sem dodala preostali česen in vse skupaj pražila nadaljnjih 5 minut. Olupila sem 3 velike krompirje sem ga narezala na manjše kocke. Dodala sem ga česnu in vse skupaj zalila z 1 dl mleka in vodo, v kateri sem kuhala česen. Dodala sem še 4 dl vode in kuhala približno 30 minut. Čas je bil, da plavajoči česen in krompir spremenim v kremno juho. Vse skupaj sem enostavno zmiksala s paličnim mešalnikom, da sem dobila gladko juho. Juho sem solila in poprala po okusu. po želji ji na tej točki dodate še več vode, če je za vaš okus pregosta, ali pa jo še malce pokuhate, če je preredka. Pred serviranjem sem juhi primešala 2,5 dl smetane za kuhanje in pokuhala še za kakšno minutko..

Da nisem jedla samo juhe in da sem porabila preostalo zeliščno maslo (čeprav je odlično tudi namazano na kruh), sem na zeliščnem maslu v ponvi popekla na kocke narezan kruh in ga dodala juhi. Zraven lahko seveda servirate druge jušne ‘dodatke’  ali ‘okraske’ (kroglice, praženi mandljevi lističi …), kot vam želodec poželi.

IMG_0228

 

Česnova juha
sestavine
 1. 4-5 glav česna
 2. 2 žlici zeliščnega masla
 3. 0,25 l smetane za kuhanje
 4. 3 veliki krompirji
 5. 1 dl mleka
 6. sol in poper
zeliščno maslo
 1. 100 g masla
 2. sveža ali posušena zelišča: peteršilj, bazilika, drobnjak, rožmarin, timijan, pehtran (količine po okusu, posušenih damo občutno manj)
postopek
 1. Pripravimo zeliščno maslo. Sveža zelišča nasekljamo, dodamo posušena in maslo ter zmiksamo do gladkega.
 2. Olupimo česen in ga kuhamo v 3 dl vode 15 minut. Česen odcedimo, vodo shranimo za pozneje. V posodo damo 2 žlici zeliščnega masla in nanj stremo 1/3 česna. Malce popražimo, nato dodamo preostali česen in pražimo približno 5 minut. Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke. Dodamo ga česnu in vse skupaj zalijemo z mlekom in vodo, v kateri smo kuhali česen. Dodamo še 4 dl vode in kuhamo približno 30 minut. Premešamo s paličnim mešalnikom in zmiksamo vse sestavine v gosto juho. Solimo. Pred serviranjem juhi primešamo smetano in jo po okusu dosolimo in popopramo.
zapiski
 1. Juhi lahko dodamo na kocke narezan kruh, ki smo ga popekli na preostalem zeliščnem maslu ali druge jušne 'dodatke' (kroglice, praženi mandljevi lističi ...).
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.