Masten pust

Leto je naokoli in smo spet pri pustu in Mercatorjevemu #kuhaM izzivu ob tej priložnosti.

Kuham

Lani smo se lotile zdravih krofov. Nisem prepričana, kako dobro nam je šlo. Dobro, nekatere domislice so se izkazale za zelo okusne. Da bi jim pa rekla, da so krofi, ali zdravi, to pa niti ne. Letos so bila navodila ob izzivu nekoliko bolj ohlapna. Nekaj pustnega. Tudi zdravo je bilo nekje omenjeno, ampak sem se delala, da sem to besedo spregledala. Čisto zares ni bilo nujno, da naredim nekaj zdravega. Ampak sem se v duhu novodobnih trendov vseeno malo spogledala z zamislijo o nečem zdravem. Zato sem povprašala strica googla, kaj se kaj pripravlja za pusta. Kakšne so tipične pustne jedi pri nas. Rezultat? Zelo mastno, zelo ocvrto. Jaaaaa, potem pa letos ne bo zdravo, bo pa pusto, sem si rekla in mirne vesti opustila ta kriterij. Kako naprej? Receptov za krofe in flance je ogromno, česa slanega z ocvirki se nisem lotila, sem pa zato zasledila na eni italijanski strani, ki jo spremljam neke druge oblike pustnih sladic, ki pri nas niso tako pogoste. Vsaj v krajih, od koder prihajam sama. Pred vami je torej recept za skutne vozličke.

IMG_0292

Najprej sem se psihično pripravila na kuhanje in si rezervirala popoldne po službi in večer za pripravo. Spet, kot že velikokrat, se je izkazalo, da ni bilo nič težkega. Še kar se nisem navadila, da je večina receptov (ki jih izbiram), enostavnih.

Pripravila sem dve masi, ker sem v drugo dodala zmrznjeno jagodičevje in nisem bila prepričana, če bo uspelo. Če še nisem povedala, testo za vozličke je potrebno vzhajati. Torej mora biti na toplem. Nisem bila prepričana, če bo zmrznjeno sadje, kar pomeni zelo mrzlo, dobro vplivalo na ta proces. Izkazalo se je, ker o tem pišem, da ni bilo panike in imam za vas pripravljeni dve različici teh mastnih dobrot.

Pa začnimo. V posodo sem natehtala 300 g moke, ji dodala 30 g sladkorja, polovico kocke kvasa in ga zalila s 60 ml mlačnega mleka. Počakala sem, da se kvas malo raztopil, medtem pa pripravila preostale sestavine. V posodici sem razžvrkljala 1 jajce, mu dodala 125 g skute, žlico rastlinskega olja, ščepec soli in naribano lupino 1 pomaranče. Dobro sem premešala, nato pa primešala moki. Dodobra sem zgnetla testo, ga pokrila in dala na toplo počivati kakšne 4 ure (lahko tudi malce manj, veliko pa ne).

Pripravila sem še drugo testo. Vsem sem naredila popolnoma enako, edino moke sem dala 50 g več, torej 350 g, ter mokrim sestavinam (jajcu, skuti, olju, pomarančni lupini) dodala še 100 g zmrznjenega jagodičevja (večinoma borovnice in ribez, kakšna češnja se je prikradla zraven; predvsem sem pazila, da sadje ni preveliko). Vse sem enak zgnetla in dala počivati. To testo je počasneje vzhajalo, na koncu pa je čisto lepo naraslo. Če se vam še vseeno preveč sprijema na roke, le dodajte še malce moke.

IMG_0244

Po 4 urah, med katerimi sem šla na sprehod, čvekala s prijateljico in pregledovala obrazce za davke, sem se lotila drugega dela. Tudi tokrat sem presenetljivo hitro končala. Na rahlo pomokani površini sem najprej razvaljala ‘navadno’ testo v približno pravokotno obliko debeline nekje 0,5 cm in širine okoli 30-40 cm. Narezala sem ga na 1 cm debele trakove in ga prerezala še po sredini, tako da sem dobila 15-20 cm dolge trakove širine 1 cm in globine (?) 0,5 cm. Vsakega posebej sem zavezala v navaden vozel, nič nisem preveč vlekla, naredila sem uho in en konec zataknila skozi. Tako sem naredila z vsemi trakovi (priporočam, ker drugače ne boste imeli časa med cvrtjem).

IMG_0262

Segrela sem okoli 1,5 l olja v večji posodi. Na srednji do visoki temperaturi, a še vedno v zelo vročem olju, sem ocvrla vozliče. Cvrejo se zelo hitro in fino jih je vmes malo obrniti, zato bodite kar ves čas pri štedilniku s pripravljenim kuhinjskim pripomočkom, ki mu ne poznam imena, s katerim boste svoje vozličke, ali tudi ptičke, če želite, pobirali iz olja. Preden sem se lotila cvrtja pa sem si še pripravila krožnik in kuhinjske papirnate brisačke, da se je iz sveže pečenih pustnih sladic odteklo vsaj nekaj olja. V nekaj minutah sem zaključila s prvim testom in se lotila drugega. Nič drugače, samo malo več moke sem porabila za površino, na kateri sem valjala testo. Pred serviranjem sem vozliče potresla še s sladkorjem v prahu. Moji so bili občutno boljši topli, čeprav sem jih samo poskusila pred spanjem, ostale pa pustila za jutranji fotošuting ob dnevni svetlobi.

IMG_0270

skutni vozliči
sestavine
 1. 300 g moke
 2. 30 g sladkorja
 3. 1/2 kocke kvasa
 4. 60 ml mlačnega mleka
 5. 1 jajce
 6. naribana lupina 1 pomaranče
 7. 125 g skute
 8. ščepec soli
 9. 1 žlica rastlinskega olja
 10. olje za cvrtje
 11. sladkor v prahu za posip
postopek
 1. V posodi zmešamo moko, sladkor, kvas in mleko. Počakamo, da se kvas malo raztopil, medtem pripravimo preostale sestavine. Razžvrkljala jajce, primešamo skuto, olje in naribano pomarančno lupino in sol. Primešamo moki in zgnetemo testo. Testo naj počiva na toplem kakšne 4 ure (lahko tudi malce manj, veliko pa ne).
 2. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v približno pravokotno obliko debeline nekje 0,5 cm in širine okoli 30-40 cm. Narežemo ga na 1 cm debele trakove in ga prerežemo še po sredini, tako da dobimo 15-20 cm dolge trakove širine 1 cm in globine (?) 0,5 cm. Vsakega posebej sem zavežemo v navaden vozel, zavežemo ga narahlo. V večji posodi segrejemo olje in ocvremo vozličke. Med cvrtjem jih obrnemo, da se zlato zapečejo na obeh straneh. Ocvrte vozliče položimo na krožnik obdan s papirnatimi brisačkami. Pred serviranjem vozliče potresemo s sladkorjem v prahu.
zapiski
 1. Osnovnemu testu lahko dodate poljubne dodatke, na primer suho ali zmrznjeno sadje. Pazite le, da bodo koščki sadja dovolj majhni. Če dodajate mokre sestavine kot je zmrznjeno sadje, dodajte osnovnemu receptu dodatno moko. Najbrž gre tudi z oreščki ali čokolado. Poskusite. 😉
Prirejeno po Giallo Zafferano
Adapted from Giallo Zafferano
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.