Preprosto kot pasulj

“Jutri bomo jedli pasulj!” Super! “Ti ga boš naredila!” Čakaj, kaj? Prvič, še nikoli se nisem lotila opletanja s kuhalnico nad loncem vrelega fižola, in drugič, nihče pod domačo streho ni zares vedel, kako se katalizatorja prebavnih plinov lotiti iz nule. Doslej so višje kulinarične inštance domače kuhinje za pripravo pasulja uporabljale kar fant. Najbrž to ni legitimno poimenovanje, ampak govorim o mešanici začimb, ki poskrbi za čarovnijo želenega okusa. Predstavljam si, da je poleg fižola to bila edina sestavina moje druge najljubše jedi na žlico. (Prva je čokolino.)

Pa smo doma staknili glave in se stegnili do najvišje police po najdebelejšo kuharsko knjigo. V Slovenski kuharici Felicite Kalinšek sva z gospodom Očetom trikrat pregledala (stvarno) kazalo, pa pasulja nisva uspela locirati. Nato se je nekje zabliskalo poglavje Srbska kuhinja in tam sva našla recept za srbski fižol, ki je bil po opisu še najbolj podoben pasulju. Voilà.

pasulj2

Koliko je pasulj torej zares simpl? Precej. Še vedno mislim, da je bolj enostavno pest kosmičev preliti z mlekom, ampak kdo sem jaz, da bi spreminjala jezikovne zanke slovenščine. Toporišič že ne. Nisem natančno sledila Felicitinemu receptu (za natančne količin glej okvirček pod objavo) in količine pretvorila v lažje razumljive. 20 dag čebule so tako predstavljale tri srednje velike čebule, 6 dag maščobe pa količina olja, ki je v celoti pokrila dno posode.

pasulj4

Zdaj pa od začetka in zares: Večer pred pasuljnim kosilom je gospod Oče liter fižola opral in namočil. Naslednji dan sem ga odcedila in ga dodala na drobno nasekljanim in prepraženim trem čebulam. V njuno družbo sem dovolila še štirim naribanim korenčkom, sladki rdeči papriki v prahu (v receptu ni količine, zatorej zaupajte svojemu okusu) in lovorjevem listu. S peteršiljem se gledava precej postrani, zato sem ga preprosto izpustila. Pražila sem, dokler ni paprika slastno zadišala in mešanico nati utopila v vodi. Po kakšnih 20 minutah sem dodala še paradižnikovo mezgo, sol in poper. Po želji proti koncu kuhanja lahko dodate še na kocke narezano prekajeno kuhano svinjsko meso. “Srbski fižol mora biti gost kot prikuha,” zaključuje gospa Kalinšek. Tako gost naš ni bil, pa smo praznino zafilali s kosom domačega kruha. Povsem legitimna rešitev, večkrat preizkušeno. : )

pasulj_1

Za čorbo, ki jo z lahkoto uvrstim v deseterico najmanj fotogeničnih jedi, se mi zdi, da mi jo je uspelo še kar okusno zapakirati v dvodimenzionalni format. In za umret dobro je. Dlje kot pustite vreti na nizkem ognju (ali na nižjih stopnjah, ki jih ponuja moderna indukcijska pečica), bolj se bo fižol kar raztopil na jeziku. Za povečanje opisanega učinka uporabite belega. Njam. Pa dober tek!

pasulj3

Srbski fižol
sestavine
 1. liter fižola
 2. 6 dag maščobe
 3. 20 dag sesekljane čebule
 4. na lističe narezan korenček
 5. peteršiljeva korenina
 6. rdeča paprika
 7. lovorov list
 8. 6 dag paradižnikove mezge
 9. 10 do 20 dag prekajenega in na kocke narezanega svinjskega mesa
 10. sol
postopek
 1. Fižol preberi, operi in namoči. Drugi dan dodaj maščobo, čebulo, korenje, peteršilj, papriko in lovorov list. Vre naj počasi in neprenehoma do mehkega. Proti koncu kuhanja dodaj paradižnik in meso. Meso lahko tudi izpustiš. Srbski fižol mora biti gost kot prikuha.
zapiski
 1. Recept prepisan iz Slovenske kuharice, str. 376.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.