Praznično kosilo prvakov po bormašincah

Januarja smo si s puncami rekle, kaj ko bi sodelovale na mesečnem izzivu Naša sestavina – vaš recept revije Odprta kuhinja. Gre za izziv, kjer oni zastavijo temo oz. sestavino, bralci pa pošiljajo svoje recepte. Najboljše preizkusijo, najboljši trije pa dobijo tudi nagrado. Januarja je bila ta tema kava in s puncami smo združile moči in pripravile kavni recept. Jaz sem pa vse skupaj zamočila in v poplavi obveznosti recept enostavno pozabila poslati. O-o. Zato sem se morala februarja oddolžiti. In seveda je bil izziv veliko večji, saj je bila tema ribe oz. postne jedi. Ribe imam sicer rada, ampak jih redko pripravljam doma, predvsem zato, ker ne znam najbolje z njimi. Postna hrana pa … kaj je to? Ja, ja, rada jem. 🙂

Tako je bil izziv veliko večji. Seveda je z idejami zelo pomagala šefica Tina, tako da sva na koncu nevihtenja možganov prišli do ideje, da bi pripravili ribji burger z limetino majonezo. Zveni moderno, dokaj enostavno in okusno. Super! Ker čas beži, sem se burgerja lotila sama.

IMG_0407

Pa, kot bi naročili, smo dobile izziv tudi od Mercatorja za naš #kuhaM projekt. Velikonočno kosilo za naše skakalce.

Kuham

Postna hrana nima sicer nobene veze z Veliko nočjo, razen tega, da Velika noč sledi postu, ampak … športniki imajo posebno prehrano in za skakalce, smo si mislile, je ta hrana bolj ali manj lahka, razen pred in po tekmi. Kot rečeno, burger je vseeno trenutno kar moderen in bogat, in zakaj ne bi poskusili nečesa novega za praznike. Hkrati pa je spodnji recept res lahek, razen praznične majoneze, tako da odličen za to priložnost. Letos je lahko Velika noč malo bolj moderna, tudi v sestavinah. 😉

Bom takoj zapisala recept, naj najprej samo snamem kapo in se poklonim našim skakalcem in vsem ostalim športnikom. Pridni so, je samo milo rečeno, zato samo BRAVO. Praznično kosilo prvakov, kot smo si ga zamislile bormašince, si lahko pripravite tudi vi. Vsi skrivni namigi so zapisani spodaj. 😉

Olupila sem 1 velik krompir in ga skuhala v slani vreli vodi. Na olivnem olju sem rahlo popekla 3 fileje puste bele ribe (po želji polovico zamenjate za losos za več okusa). Na drobno sem nasekljala polovico stroka česna in polovico male čebule ter ju na hitro popekla do steklenega kar na olju, kjer sem popražila ribe. Krompir sem zmečkala v posodi, mu dodala česen in čebulo, noter pa nadrobila še ribo. Vse skupaj sem še malo ‘zmučkala’, da ni bilo kakšnih večjih kosov krompirja ali ribe. Primešala sem še 1 jajce, sok in lupinico 1 limete, 4 žlice moke, 3 žlice drobtin. Maso sem začinila s poprom, čilijem in soljo ter vse skupaj dobro premešala. Maso sem pustila, da se je malo ohladila. V tem času sem oprala špinačo in na trakove narezala korenje. Pečico sem ogrela na 200°C in pekač obložila s papirjem za peko. Oblikovala sem polpete in jih položila na pekač, pekač pa je potem šel v pečico za približno 20 minut oz. dokler niso postali zlato zapečeni.

IMG_0405 – kopija

[Namig] Pst, tale huda rezalna deska, v bistvu ‘veseli ribon’ je delo ene pridne ribe, Ribe Alenke. 😉

Za majonezo sem v mešalniku dobro zmešala 1 rumenjak, drugo polovico česna (tudi drobno nasekljanega), sol, limetin sok in lupinico ter za noževo konico gorčice. Počasi, med mešanjem, sem dolivala olje, dokler nisem dobila lepe domače rumene majoneze. Majonezo sem pozabila začiniti s čilijem, vendar če so vam všeč pikantne jedi, ga lahko dodate k ostalim sestavinam, preden dodate olje.

Bombete za burgerje, no, v mojem primeru kar kajzerice, sem prerezala na polovico, jih namazala z majonezo, dodala na trakove narezano korenje in oprano svežo špinačo ter ribji polpet. Bi bilo že skoraj kičasto, če bi imela čas, da bi spekla svoje bombete za burger. No, ko bo imela kaj več časa, naredim prav to. Zmenjeno?

Če nimate časa za burger ali bi ob ribjih polpetih raje jedli krompir, kar izvolite. Špinačo in korenček pa lahko v polpete vmešate že preden jih oblikujete. Tudi krompir z blitvo ali druge poljubne kombinacije so dobrodošle.

IMG_0410 – kopija

Ribji burger z limetino majonezo
Polpeti
 1. pusta bela riba brez kosti in kože - 3 fileji
 2. 1 velik krompir
 3. 1/2 stroka česna
 4. 1/2 majhne čebule
 5. 1 jajce
 6. 4 žlice moke
 7. 3 žlice drobtin
 8. sol
 9. kajenski ali črni poper
 10. čili (po želji)
 11. sok in lupina 1 limete
Limetina majoneza
 1. sok in lupina 1 limete
 2. 1/2 stroka česna
 3. 1 rumenjak
 4. 1/2 žličke soli
 5. noževa konica gorčice
 6. 2 dl rastlinskega olja
Ostalo
 1. bombete za burger (lahko kajzarce), korenje, špinača, olivno olje
postopek
 1. Olupimo krompir in ga skuhamo v slani vreli vodi. Na olivnem olju rahlo popečemo ribo. Na drobno nasekljamo česen in čebulo ter ju na hitro popečemo do steklenega na olju od rib. Krompir v posodi zmečkamo, dodamo česen in čebulo ter dodamo nadrobljeno ribo. Primešamo jajce, limetin sok, moko, dobtine, maso začinimo s poprom, čilijem, soljo in dobro premešamo. Pustimo maso, da se nekoliko ohladi. Oblikujemo polpete, jih položimo na s papirjem za peko obložen pekač. Pečemo jih v pečici na 200°C približno 20 minut oz. dokler ne postanejo zlato zapečeni.
 2. Za majonezo v mešalniku zmešamo rumenjak, česen, sol, limetin sok in gorčico. Počasi, med mešanjem, dolivamo olje, dokler ne dobimo majoneze. Majonezo lahko začinimo še s čilijem, ki ga dodamo pred oljem.
 3. Bombete za burger prerežemo na pol, jih namažemo z majonezo, dodamo na trakove narezano korenje in oprano svežo špinačo ter ribji polpet, pokrijemo in serviramo.
zapiski
 1. Kuharji iz Odprte kuhinje so predlagali več limete in običajno, na olju ocvrte polpete za več okusa. Odločitev je na vas, predvsem ali želite lažji obrok ali ne. Malo več limete pa ne bo škodilo. 😉
 2. Po želji in okusu špinači in korenju dodamo še drugo zelenjavo: zeleno solato, paradižnik, kumare ...
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.