Torta za dušo

No, sedaj, ko pa mi kronično primanjkuje časa (popravek, ne da mi ga primanjkuje, ampak odločila sem se, da ga vsega posvetim naši najmlajši), si pa lahko izbiram, kdaj in kakšne torte bom pekla. In v teh treh mesecih sva z Gajo končno uspeli ujeti tak ritem, da si njene vmesne dremeže in trenutke, ko se sama zamoti v igralnem centru, brez skrbi sama privoščim za ustvarjanje v kuhinji. Takole pozno pozimi/zgodaj spomladi se pri nas že začne sezona rojstnih dni in prav super se je bilo zadnjič premišljeno lotiti peke tele čokoladno-pomarančne lepotičke. 

Aha, vas zanima še kaj o dojenčku? Trije meseci so mimo. Ponoči je že zelo lepo spala, pa je na to pred 14 dnevi uspešno pozabila in tako me ponoči vrže pokonci tam nekje minimalno trikrat, včasih pa tudi petkrat. Tam nekje ob 4. uri zjutraj ponavadi tudi ne bi več nazaj zaspala, takrat v igro vstopi še Denis, pa čeprav mora zjutraj v službo. Se je pa mala mrhica končno uspela malce bolj konkretno in “v šusu” najesti. Čeprav sem z dojenjem skoraj obupala že po 14 dneh, so sedaj trije meseci mimo in … no, prsne blazinice so še vedno v igri, hehe. Je pa otroček pri tej starosti že hudo zanimiva reč. Smeji se, včasih ji uspe odgovoriti z “abu, agu, ee, oo, grhdgrgr”, največja fascinacija v tem trenutku so pa njene roke, natančneje desnica. Gledala bi jo lahko pol ure, nato jo v naslednje pol ure želi pojesti. Krave pase že hudo suvereno, to, da bi se obrnila iz trebuha na hrbet pa je zaenkrat zgolj še teorija, na prakso bo potrebno malce počakati. Veliko že zna, zaspati sama še vedno ne. Bo že. 

Gremo k tortici. Torta s pomarančno peno, čokoladnim ganašem in orehovim biskvitom.

1

Imamo torej tri elemente, gremo kar lepo po vrsti. Potrebovali bomo dva pekača za torto – enega s premerom 26 cm in drugega s premerom 18 cm.

  1. Orehov biskvit. Stepemo 4 jajca s 150 grami sladkorja, da zmes močno naraste. Potem dodamo 4 žlice vode, premešamo z lopatko. Potem počasi v zmes dodajamo presejanih 150 gramov moke z 2 žličkama pecilnega praška ter 100 gramov mletih orehov. Dobro premešamo (a nežno, da ne izgubimo vsega zraka iz stepenih jajc), vlijemo v tortni model premera 26 cm ter pečemo dobre pol ure na 170°C.
  2. Čokoladni ganache. Segrejemo 150 ml sladke smetane, nato ji dodamo na koščke nalomljenih 150 g temne čokolade. Premešamo, da se čokolada stopi in da ni več grudic.
  3. Pomarančna pena. Najprej skuhamo pomarančni curd (postopek enak kot pri lemon curd): 3 rumenjake ali 3 cela jajca, pomarančno lupinico (kupite jo lahko v večjih Mercatorjih/Intersparih), 100 ml pomarančnega soka in 3 žlice sladkorja zmešamo in kuhamo slabih 10 min na srednji temperaturi, da se krema zgosti. Ves čas je potrebno mešati! Kremo precedimo čez cedilo, da odstranimo grudice. Stepemo 400 ml sladke smetane, nato pa vanjo vmešamo še 180 g polnomastnega jogurta, ohlajen pomarančni curd in 5 listov želatine (ki smo jo prej, seveda, namočili v hladni vodi, da je nabreknila, jo oželi in raztopili).

Torto sestavimo takole. Biskvit prerežemo na pol, da dobimo dve  plasti (debeli med 1,5 in 2 cm). Prvo plast ohranimo premera 26 cm, drugo plast pa obrežemo, da dobimo premer 18 cm ter jo vstavimo v tortni model premera 18 cm. Obe biskvitni plasti nasočimo s pomarančnim sokom. Na plast premera 18 cm vlijemo čokoladni ganache in postavimo v zamrzovalnik za 1-2 uri, da zamrzne. Zamrznjeno plast in čokoladni ganache odstranimo iz modela ter postavimo na glavo na večjo biskvitno plast, nato pa čez vse skupaj prelijemo pomarančno peno. 

Torto prelijemo s stopljeno čokolado, ki ji dodamo malce stopljene smetane (priporočam razmerje 2:1 – 100 g čokolade, 50 g smetane).

2

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.