Spomini, ki kipijo

    Hrana so zame v prvi vrsti spomini. Jesenski jabolčni štrudelj. No, ne povsem jesenski, kar poznopoletni je bil, takrat, ko prva jabolka že začnejo padati na tla. Rojstnodnevna torta z anansom iz kompota, sladko smetano in instant vanilijeve kreme. Poletni pehtranov biskvit. Nedeljski piščanec iz pečice in tenstan krompir. Vse to so klasike moje mame, okusi pa mi bodo ostali v spominu za vedno. Sama sem nase kar malce jezna – še večerje mi ne uspe vsak večer rutinirano izpeljati (ponavadi do kosila še nekako gre, potem pa zaplavam v nešteto prigrizkov brez kakršne koli logike in reda), kaj šele, da bi imela par tipičnih posladkov, ki bi zaznamovali naš vsakdan. Okej, ja, za rojstne dneve vedno spečem torto, ampak kaj, ko je (skoraj) vsakič drugačnega okusa. In sedaj, ko imamo podmladek v hiši, bi vsekakor bilo fino razmisliti, da ji nekoč, v prihodnje, ko bomo skupaj jedli in bili veseli, v spomin zapišem tipične okuse naše družine in našega življenja. Saj vem, da je kuharija sedaj sila moderna, treba je znati azijsko, špansko, italijansko, malo francoskega, pa kakšen ameriški burger, kje se najde še kakšna slovenska klasika … Ampak jaz bi rada prenašala spomine. Rada bi, da bi se moji otroci nekoč preko hrane in poznanih okusov vračali v brezskrbne dneve mladosti.

Jaz se neštetokrat spomnim še zajtrka, ki sem ga vedno dobila pri moji stari mami. Ne, ni mi kuhala pudingov, gresa, ni mi mazala tisoč in en namaz na kruh … Dobila sem skodelico tople, sladke bele kave in rezino kruha. Mmm, kolikokrat sem poizkusila zadeti pravo mešanico proje, in kneippa, pa še kar mi ni uspelo, da bi bila bela kava tako okusna, kot je bila njena. Smo pa zadnjič s puncami to kombinacijo kruha in bele kave malce predrugačile. Nastali so kipniki z belo kavo

1

File 01-03-16 09 59 19File 01-03-16 10 00 37
Okusnega zajtrka (ali pa večerje) se lotite takole: 3 žlice mešanice za belo kavo (jaz imam namešan Kneipp, cikorijo in kavovino v razmerju 1:1:1) vmešate v pol litra vode in zavrete. Pustite, da se ohladi, če bolje bo, če pustite čez noč. Nato skuhano kavo precedite čez gazo, ali pa preprosto odlijete, tako da “zoc” ostane na dnu posode. Nato pa kavi dodamo še 3 žlice sladkorja, 3 jajca, 3 dl mleka in 3 žlice sladke smetane. Dobro premešamo.
 
 2  File 01-03-16 10 12 54
File 01-03-16 10 13 54
 
Manjši pekač (ali porcijske skodelice) premažete z maslom. Me smo kruh narezale na rezine, pa smo kasneje ugotovile, da ne bi bilo slabo, če bi jih narezale na večje koščke. Po želji. V pekač ali skodelice natresete kruh, do 3/4 prelijete s pripravljeno kavno mešanico in pečete v pečici na 180°C približno 20 minut. Posujete s sladkorjem v prahu in pustite, da vas spomini popeljejo nazaj za babičino mizo …
 
File 01-03-16 10 20 45 File 01-03-16 10 19 55

Dodaj odgovor