Nekaterih okusov se je treba samo navaditi

Sodelavka je celo zimo v službi pridno jedla grenivke. No, ne vsak dan, ampak pogosto. Sama nisem ravno navdušenka nad grenkimi okusi. Nekako mi je vse pregrenko. Tudi če dodam sladkor, je še vedno grenko. Ne gre stran. Samo grenko in povrhu še presladko postane. Velja tudi za kavo. Zato kavo pijem redko in to brez sladkorja ter po možnosti z veliko mleka. Zares ni niti več kava. No, ne pijem kave. In tudi grenivke so sadje, ki sem se mu izogibala kar nekaj časa. Ko sem pa gledala sodelavko, kako jih pridno je … pa potem še poudari, kako so zdrave in vse to … Jah, nič, sem si rekla, čas je, da zagrizem vanje tudi sama in se poskušam ‘navaditi’ tega okusa. Kot se je zgodilo s siri s plemenito plesnijo, pa olivami in bi se še kaj našlo.

IMG_20160403_125619

Kupila sem si grenivko in posnemala sodelavko: počez sem jo prerezala na polovico in z nožem izrezovala ‘trikotnike’ izmed kože. Pojedla sem jih z žličko, iz preostanka pa iztisnila sok, ga razredčila z vodo in popila. Po nekaj pojedenih grenivkah še vedno nisem bila prepričana. Ob vsaki sem se zmrdovala nad okusom, ampak sem vztrajala. Ne dolgo, da ne bo pomote. Čez čas sem se okusa kar navadila in z veseljem začnem mrcvariti novo grenivko. Priznam, malo se še kremžim, ko jo jem, ampak mi je postala dobra. Pri tistih bolj sladkih z lahkoto spijem iztisnjeni sok tudi brez dodane vode (na začetku sem dodala vročo vodo in med).

Prejšnjo nedeljo (ali je bilo to že dve nazaj?!) sem si vzela prosto od vsega dela pri mojih starših ali doma in sem se odločila, da spečem torto. V znamenju mojega eksperimentiranja z grenivkami in naraščajočega navdušenja nad njimi sem se odločila, da bom poskusila narediti grenivkino torto. Malce sem razmišljala, s katerimi okusi bi jo povezala, iskala recepte na spletu za pomoč pri pripravi in ugotovila, da jih ni ravno veliko. Tisti pa, ki so, so bolj biskviti in manj torte. Odlična priložnost, da ustvarim nekaj mojega. Super.

Predstavljam vam mojo grenivkino torto z jogurtovo kremo. *zvok razkritja težko pričakovane novice*

Biskvit sem si zamislila polnozrnati. Ker nisem hotela preveč eksperimentirati, sem posegla po osnovnemu receptu (opomba: nujno si ga shrani, ker je super), ki ga je napisala Tina, vendar sem ga pripravila z mešanico polnozrnate in bele moke v razmerju 1:1. Ker sem se vseeno bala, da mi biskvit ne bo dovolj vstal, sem dodala žličko pecilnega praška, vendar mislim, da ne bi bila potrebna. Torej, za obod premera 28 cm sem porabila 125 g polnozrnate moke, 125 g bele moke, 6 jajc in 250 g sladkorja. Tina pravi, da ga mora biti toliko, da jajca lepo narastejo. Naslednjič vseeno poskusim z manjšo količino. 😉

Biskvit je uspel popolno in za vse, ki ste živeli v prepričanju, da vam peka biskvita ne gre najbolje od rok, skrivnost je v tej puhasti zmesi jajc in sladkorja. Obljubim, da je vredno počakati, da naraste. 🙂 Tina svetuje močan mešalnik, jaz sem zmogla tudi z močnim ročnim (450 W) z dvema metlicama.

IMG_20160403_125140

 Medtem, ko sem pekla biskvit, sem ožela 5 grenivk in dobila kakšnih 6-7 dl soka.

Spekla sem biskvit, počakala, da se je malo ohladil in ga prerezala na tri plasti, eno sem zmazala kar tako. Lahko pa jo uporabite za tretjo plast torte ali iz ostankov naredite tortice v kozarcih. Kakorkoli, jaz sem poskušala prvič tale moderni izgled torte, kjer je druga plast biskvita manjša od prve, zato sem jo obrezala v velikost manjšega oboda (26 cm), vendar sta na koncu ta 2 cm izpadla kot premalo, tako da priporočam vsaj 4 cm razlike med velikostjo oboda. Uh, polna sem nasvetov, predvsem zase za naslednji poskus.

Torej, zdaj je biskvit pečen in v dveh plasteh, od katerih je ena manjša od druge. Prvo sem postavila na dno oboda, v katerem sem pekla biskvit in sem jo navlažila z grenivkinim sokom. Po neuspelih poskusih, da bi se grenivkin sok strdil z želatino, sem ga zakuhala z gustinom. Odmerila sem 0,5 l grenivkinega soka, mu odvzela par žlic, v katerih sem do gladkega zamešala 40 g gustina in vse skupaj zavrela in pokuhala s še 15 g sladkorja. Mešanico sem dobro mešala, da niso nastale grudice in kuhala, dokler se ni nekoliko zgostila. V drugi, manjši obod sem postavila obrezan biskvit in ga oblila z grenivkinim nadevom. Vse skupaj sem dala počivati v hladilnik za kakšne pol ure. Nič ne bo narobe, če ta del torte vtaknete v skrinjo. Bistveno je, da se vse skupaj strdi. Ko je to uspelo, sem z nožem ob obodu ‘odlepila’ nadev, odstranila obroč in nadev z biskvitom ponarobe (torej spodaj nadev, zgoraj biskvit) zvrnila na prvo plast biskvita. Vse skupaj sem nazaj odela v večji obod.

Z grenivkinim sokom sem navlažila še manjšo plast biskvita in se posvetila jogurtovi kremi. Stepla sem 250 ml sladke smetane in vmes dodala 50 g sladkorja. Priporočam, da ga dodate še kakšnih 20 g. Tokrat sem pretiravala s premajhno količino. 🙂 V stepeno smetano sem počasi vmešala 450 g trdega jogurta. V vodo sem namočila 6 listov želatine in jo stopila v posodici na štedilniku. Primešala sem jo jogurtovi kremi.

IMG_0011

Odprla sem pločevinko marelic in skoraj vse narezala na majhne koške, ki sem jih na tanko položila na celotno površino manjšega biskvita in tisti del spodnjega biskvita, ki ni bil pokrit z grenivkinim nadevom in drugim biskvitom. Vse skupaj sem zalila z jogurtovo kremo in dala čez noč v hladilnik. Seveda nisem pozabila pokriti s folijo, da se ni navzela vonjev drugih živil v hladilniku.

Torto sem okrasila s koščki grenivke in na drobno narezanimi marelicami. Vi jo lahko seveda poljubno drugače. Jaz še iščem umetniško inspiracijo za okraševanje tort.

20160404_130900

Izpadla je super. Nekaj popravkov sem  že vnesla v zgoraj opisani recept, tako da se ne boste preveč lovili med tem, kaj je bilo narobe in kaj je tisto, kar morate narediti. Rekla bi, da je torta kar poletna, ker je zelo osvežila in sočna. Vsekakor poskušam še s kakšnimi drugimi kombinacijami, recimo z jagodami. Torej grenivka in jagode namesto marelic. To je bila ena od možnih kombinacij, ko sem razmišljala o torti in mislim, da bi izpadla še bolje. Sploh s svežimi jagodami. Pa da vidimo. 🙂

Aja, nikjer nisem omenila. Grenivke so tiste rdeče, rumenih si še nisem upala poskusiti. Korak za korakom.

Grenivkina torta z jogurtovo kremo
biskvit
  1. 125 g pšenične polnozrnate moke
  2. 125 g bele moke
  3. 6 jajc
  4. 250 g sladkorja
  5. (1 žlička pecilnega praška)
grenivkin nadev
  1. 4 grenivke oz. 0,5 l grenivkinega soka
  2. 15 g sladkorja
  3. 40 g gustina
jogurtov nadev
  1. 450 g jogurta
  2. 250 ml sladke smetane
  3. 50-60 g sladkorja
  4. 6 listov želatine
ostalo
  1. 1 grenivka (za dekoracijo + sok za navlažiti biskvit)
  2. 1 pločevinka marelic
postopek
  1. V močnem mešalniku 5-10 minut mešamo jajca s sladkorjem, da dobimo gosto svetlo rumeno zmes. (Ali posebej naredimo sneg in ga primešamo rumenjakom in sladkorju.) Počasi vmešamo moki (in pecilni prašek - predvsem, če nam trik z jajci ne uspe). Prelijemo v pekač, ki smo ga na dnu obdali s papirjem za peko. Pečemo 40-45 minut na 180°C. Ohlajen biskvit narežemo na 2 plasti.
  2. Gustin zmešamo v gladko zmes z nekaj žlicami grenivkinega soka. Preostali grenivkin sok segrevamo in mu počasi prilijemo gustin. Dodamo sladkor in mešamo do vretja ter počasi kuhamo še nekaj minut, da se zmes nekoliko zgosti.
  3. Prvo plast biskvita položimo nazaj v obod, ga namočimo z grenivkinim sokom (zredčenim z vodo) in nanj vlijemo grenivkin nadev. Pokrijemo s folijo in pustimo počivati kakšne pol ure v hladilniku (ali skrinji).
  4. Stepemo smetano in ji med stepanjem dodajamo sladkor. Ko je smetana stepena, ji počasi primešamo jogurt. Stopimo želatino po navodilih na embalaži (namočimo za 5 minut v hladni vodi in stopimo nad ognjem ali v mikrovalovni pečici) in jo primešamo smetani in jogurtu.
  5. Vzamemo ven torto, na grenivkin nadev položimo novo plast biskvitna, nanjo naložimo na drobno narezane marelice in jih prelijemo z jogurtovo kremo. Pustimo počivati v hladilniku vsaj nekaj ur, najraje čez noč. Poljubno okrasimo.
zapiski
  1. Grenivkin nadev ne bo uspel z želatino.
  2. Marelice lahko zamenjamo z drugim vloženim ali svežim sadjem, ki nima pretirano izrazitega okusa. Npr. jagodami, breskvami ipd.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor